Pierdem monumentul de pe Vlaicu Pârcălab 71

Deşi au încercat să-şi ascundă activitatea distructivă sub o pânză de camuflaj, muncitorii care demolează edificiul de pe strada Vlaicu Pârcălab 71 au fost nevoiţi să lucreze şi în văzul lumii, pe parcursul lunii mai, efectuând în mare grabă operaţii de demontare a faţadei. Ei nu ţin cont de interdicţiile din partea Primăriei Municipiului Chişinău, nici de protestele societăţii civile, nici de legislaţia privind protecţia monumentelor de istorie şi arhitectură.

Proprietate a Moldpresa S.A., transmisă în gestiune pentru 99 de ani companiei moldo-turce „Leopress”, clădirea este demontată treptat din interior, patronii intenţionând să construiască în locul ei un business centru cu şapte niveluri şi cu două niveluri la subsol, pentru parcări subterane. În proiectul companiei „Leopress” este stipulat că deși clădirea va fi demolată, la reconstruire i se va păstra fațada. Din punct de vedere tehnic, acest lucru este imposibil. Noua clădire va depăși de 3-4 ori dimensiunea clădirii-monument.

„Demolarea ilegală continuă. Muncitorii vor să păstreze, chipurile, faţada, dar oricum, monumentul se distruge. Regretăm că organele de drept nu cercetează cazul. Procuratura nu a început urmărirea penală, de aceea suntem pe cale de a pierde monumentul”, a declarat pentru JURNAL Ion Ştefăniţă, director general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM) din cadrul Ministerului Culturii.

Amintim că edificiul de pe strada Vlaicu Pârcălab 71, construit în primul deceniu al secolului XX (arhitect, Mitrofan Elladi), este un monument istoric de importanță națională şi face parte din Centrul Istoric al capitalei. Clădirea a fost prima staţie de telefonie din Chişinău şi, de jure, e ocrotită de stat. De facto, a rămas total neprotejată – o pradă uşoară în mâinile demolatorilor.

I.N.