Pictura se reinventează la Butuceni

Suzana pictura Butuceni

Pictorița Suzana Fântânariu lângă „Stâlpii de piatră”

Simpozionul Internaţional de Pictură „Orheiul Vechi 2014” s-a desfăşurat în perioada 3-8 august la Butuceni. Reputați artiști plastici din România, Polonia, Germania și Republica Moldova, reuniți la o pensiune din pitoreasca localitate Butuceni aflată în valea Răutului, pe teritoriul complexului muzeal Orheiul Vechi (numit și rezervație cultural-naturală), au creat lucrări inedite într-un cadru natural inundat de arome și culori.

Pictori din patru țari, fascinați de cromatica Orheiului Vechi

La Simpozionul Internațional de Pictură „Orheiul Vechi 2014” au participat artiști cunoscuți în arta est-europeană: Gabriele Lockstaedt (Germania), Rick Copsey (Marea Britanie), Ewa Miazek (Polonia), Vasile Tolan, Suzana Fântânariu şi Florin Ciubotaru (România), Ghenadie Jalbă, Simion Zamşa şi Tudor Zbârnea (Republica Moldova).

Fiecare dintre artiștii plastici invitați din alte țări și-a mărturisit fascinația față de locurile descoperitte la Orheiul Vechi, unde mitologia națională conviețuiește cu modernitatea. Pictorii au vizitat mănăstirile în stâncă Peştere şi Bosie, schituri rupestre, locașuri sfinte din zonă, dar mai ales au rămas impresionați de arhitectura autentică, bine conservată a caselor țărănești din satul Butuceni. Bogăția cromatică a naturii, încărcătura istorică a spațiului orheian, aura spiritualității transmise din vremuri imemoriale și-au găsit reflectare în lucrările pictate la Butuceni, acestea fiind expuse pe 9 august la Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM).

La inaugurarea expoziției directorul MNAM Tudor Zbârnea a declarat: „Toți participanții la Simpozionul de la Orheiul Vechi au un bogat discurs artistic și o experiență excepțională. Aici se poate observa rezultatul muncii noastre la Butuceni, dar veți regăsi și lucrări pictate în atelierele maeștrilor. Pentru mine a fost o mare onoare să lucrez și să mă aflu pe durata a 7 zile împreună cu acești artiști, am avut un schimb permanent de opinii despre activitatea noastră artistică”.

Stâlpii de piatră din Butuceni, ca niște coloane de lumină

Suzana Fântânariu, artistă plastică din România, profesor doctor la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, a povestit publicului și presei: „O viață întreagă mi-am dorit să vizitez Orheiul Vechi, unde am descoperit acești stâlpi albi, care m-au fascinat din mai multe puncte de vedere, o dată, pentru eternitatea factorului artistic-cultural primar, și o dată, pentru rezistența bunului gust atât de mulți ani. Pe de altă parte, am găsit similitudini între stâlpii de piatră albi, prin simplitatea lor și elementul solar din mijloc, cu opera lui Constantin Brâncuși. Aceste similitudini dau de gândit că cultura noastră este una universală”.

Suzana Fântânariu a pictat câțiva stâlpi de piatră văzuți de domnia sa la Butuceni, în cele mai însorite zile ale acestei veri. Pictorița subliniază că „menirea artistului este să descopere din spiritul locului” și că pictura ne poate salva de „invazia kitsch-ului contemporan ce are rolul de a manipula simțurile artistice în favoarea factorului financiar”.

„Eu plec cu ideea că acești stâlpi albi sunt niște valuri de lumină în acel loc, fiindcă ei au o temeinicie din piatră și sunt asemeni unor lumânări ce luminează mereu”, a mai spus Suzana Fântânariu.

Participanții la Simpozionul Internațional de Pictură „Orheiul Vechi 2014”

Participanții la Simpozionul Internațional de Pictură „Orheiul Vechi 2014”

Expoziție itinerantă la Chișinău, Soroca și Iași

Vizitatorii au admirat și picturile celorlalți artiști, bunăoară, niște reprezentări tulburătoare ale caselor de la Butuceni realizate de Ewa Miazek sau tablourile pictate de Rik Copsey ce se autodefineşte ca adept atât al tradiţiei, cât şi al inovaţiilor, lucrări proaspete, enigmatice de Gabriele Lockstaedt, Florin Ciubotaru, Vasile Tolan, Ghenadie Jalbă, Simion Zamșa, Tudor Zbârnea, exploratori ai formelor și căutători de noi mesaje vizuale.
Simpozionul Internațional de Pictură „Orheiul Vechi 2014” a fost organizat cu sprijinul Ministerului Culturii al RM, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Primăriei mun. Chișinău și Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. Acesta e o continuare a edițiilor 2009-2013 ale Bienalei Internaționale de Pictură de la Chișinău.

Eva Miazek Butuceni

Ewa Miazek și „Spiritul caselor din Butuceni”

Expoziţia va rămâne deschisă până pe 7 septembrie 2014, iar în perioada 15 septembrie–15 octombrie 2014 va fi prezentată la Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca, după care va fi itinerată la Galeriile Uniunii Artiștilor Plastici din Iași, România.
Text foto: Pictorița Suzana Fântânariu lângă „Stâlpii de piatră”
Ewa Miazek și „Spiritul caselor din Butuceni”
Participanții la Simpozionul Internațional de Pictură „Orheiul Vechi 2014”