Pictură de Sever Săsărman la Chişinău

La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a avut loc ieri vernisajul expoziţiei personale a lui Sever Săsărman, pictor român stabilit în Elveţia. Expoziţia conţine 61 de lucrări ce pun în lumină opţiunea autorului pentru culori vitaliste, solare şi pentru forme abstracte din care se încheagă, printr-o subtilă alchimie, peisaje şi personaje concrete. Pictorul se inspiră din întâlniri cu locuri încărcate de spiritualitate, cu oameni şi munţi, păduri, flori, arbori, elementele realiste îmbinându-se cu cele poetice.

„Poezia şi pictura îşi au rădăcinile în perioada copilăriei, amândouă m-au fascinat şi mă încântă încă. Pictez şi cânt. Aşa a început drumul artei, un drum fără întoarcere, fără popas. Frumosul mă atrage irezistibil, ca o dăruire”, mărturiseşte Sever Săsărman, subliniind că a adus o personală la Chişinău „din dragoste pentru basarabeni” şi că e încântat de întâlnirea cu publicul din capitala R. Moldova.

Născut în 1930 în satul Nimigea de Sus, Bistriţa Năsăud, România, Sever Săsărman a studiat la Facultatea de Drept a Universităţii din Cluj-Napoca. În 1982 s-a stabilit în Elveţia. Începând din 1962 a participat la diverse expoziţii colective şi personale în România, Franţa, Italia, Statele Unite, Canada, Japonia, Elveţia. Este membru al Societăţii Artiştilor Independenţi din Paris, al Academiei Italia, al Asociaţiei Siciliene de Litere şi Arte, al Asociaţiei Artiştilor Ticinezi, Elveţia. Artist de talie europeană, a participat la diverse concursuri, obţinând peste 20 de premii şi distincţii internaţionale.
Expoziţia lui Sever Săsărman la Chişinău va fi deschisă până la 5 septembrie 2010.

I.N.