Philo // Și asta te schimbă

10414551_10201933977819549_7130966487512529221_nSingurul mod de a afla ceva la care nu te-ai fi așteptat niciodată e de la altcineva. De la altă ființă umană.

Ceea ce descoperi pe cont propriu are foarte multe limite – și, pe lângă toate, e mereu ceva privit din perspectiva ta, e ceva care se adaugă, într-un mod destul de omogen, la setul de cunoștințe pe care le ai deja. Uneori, într-adevăr, se întâmplă o resistematizare sau chiar o dare peste cap a lor – dar de fiecare dată lucrul nou pe care îl vezi e interpretat în termenii lucrurilor pe care le știai deja.

În schimb, ceea ce auzi de la altul vine din altă parte. E ceea ce nu te-ai fi gândit niciodată să cauți. Aparține altei minți și altui trup. Și e nou, radical nou. Și te poate scoate din vechile tale obișnuințe de gândire. Și te poate învăța să te vezi dintr-o parte, să te vezi așa cum te vede altcineva.

Și asta te schimbă.

Și de asta zic mereu că e extrem de important să asculți, pur și simplu să ai răbdarea să asculți și să înțelegi ce crede altul despre lucrurile dragi ție.

Alex Cosmescu

The following two tabs change content below.