Philo // Influenţe

51dc24f9b9771Ceea ce citim ne influențează, fără să ne dăm seama: determină moduri de a acționa, de a gândi, de a scrie. Indiferent dacă citim lucruri adevărate sau nu, bine scrise sau nu.

Fără să ne dăm seama, repetăm clişeele citite. Fără să ne dăm seama, scriem după modele preluate din textele pe care ni le-a pus în mână cineva cu autoritate. Fără să ne dăm seama, ne justificăm prin cuvintele personajelor favorite.
De asta mi se pare importantă lectura lentă și atentă. Acel tip de lectură în care discerni cât mai mult din textul pe care îl ai în față. În care vezi la ce se referă autorul. În care te gândești la alegerile stilistice pe care le-a făcut. În care încerci să aduni în minte ceea ce spune, și să-ți dai seama dacă ai spune și tu aceleași lucruri, și dacă ai putea spune ceva în felul în care o spune autorul pe care-l citești, cu genul lui de frazare.

Un gen de lectură în care alegi ce să te influențeze, ce să rămână în tine. Și, respectiv, alegi și cărțile care merită citite așa.

Alex Cosmescu