PG: Dodon nu poate fi tras la răspundere

Deputata comunistă, Irina Vlah, alături de alţi participanţi la Congresul autorităţilor locale din Găgăuzia

Deputata comunistă, Irina Vlah, alături de alţi participanţi la Congresul autorităţilor locale din Găgăuzia

Procurorii se spală pe mâini în cazul acţiunilor antistatale ale deputatului socialist Igor Dodon

Sâmbătă, la Comrat, a avut loc „Congresul aleşilor locali de toate nivelurile”. Autorităţile UTA Găgăuzia au îndemnat conducerea Republicii Moldova să supună unui referendum naţional asocierea R. Moldova la Uniunea Europeană până la semnarea documentului. Aceeaşi reuniune a adoptat o rezoluţie în care autorităţile de la Comrat solicită să fie recunoscut legal referendumul consultativ organizat în această regiune pe 2 februarie, plebiscit declarat neconstituţional de instituţiile abilitate ale RM, în caz contrar nu vor participa la alegerile parlamentare din toamna anului curent.

Promotorii separatismului

La Congres au participat peste 600 de invitaţi; de la Chişinău au fost prezenţi deputatul comunist Irina Vlah şi socialistul Igor Dodon. Chiar dacă referendumul organizat de autorităţile găgăuze pe 2 februarie a fost declarat neconstituţional, reprezentanta comuniştilor Irina Vlah a ţinut să felicite autorităţile din Găgăuzia cu organizarea acestuia, calificându-l drept „succes comparabil cu acţiunea de adoptare a autonomiei găgăuze acum douăzeci de ani, în 1994”.

„Conform sondajelor, 55–60% din populaţia RM îşi doreşte aderarea RM la Uniunea Vamală Rusia–Belarus–Kazahstan”, a spus Vlah, precizând că aderarea la UE ar fi devenit mai puţin atractivă pentru cetăţenii RM din cauza că aceştia ar fi dezamăgiţi de acţiunile actualei guvernări.

La rândul său, Dodon a declarat că „Republica Moldova nu are viitor fără Găgăuzia şi Transnistria”. „Împreună însă putem exista doar ca subiecţi ai unei federaţii”, a spus el.

„De ce cei care aruncă cu pietre în instituţiile statului în Ucraina sunt numiţi eroi, iar cei care se consultă cu poporul sunt consideraţi separatişti?”, s-a mai întrebat acesta retoric, precizând că a organizat grupe de iniţiativă la Căuşeni şi Floreşti unde îşi propune să organizeze referendumuri similare celui din Găgăuzia. Cetăţenii vor fi întrebaţi: „Problemele Dvs. social-economice ar putea fi soluţionate prin aderarea la Uniunea Vamală?”.

Amintim că Uniunea economică vamală Rusia–Belarus– Kazahstan este o structură fantomă. Aceasta reprezintă un proiect care a fost iniţiat de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în timp ce ocupa funcţia de premier. Putin îşi propune să construiască pe această cale „o cvasiuniune politică din fostele state sovietice”.

Lovesc în cursul european al RM

Mai mulţi deputaţi şi observatori politici l-au acuzat anterior pe Dodon că promovează separatismul şi nesupunerea civică. Expertul în Drept Constituţional Nicolae Osmochescu a declarat pentru JURNAL că, deşi Procuratura Generală ar trebui să se autosesizeze în cazul acestor acţiuni ale deputatului Dodon, reprezentanţii acesteia au luat apă în gură.

„Dacă vor avea loc referendumuri, cum intenţionează Dodon, acestea nu vor avea efecte juridice momentane, însă vor lovi în ceea ce numim cursul european al RM”, a spus expertul.

Dodon, inamovibil

Procuratura Generală a răspuns la sesizarea deputatului PLDM Maria Ciobanu, care solicitase iniţierea procedurii de ridicare a imunităţii de deputat a lui Dodon. Ciobanu a argumentat că, în loc să vegheze şi să respecte legea, deputatul socialist promovează separatismul şi a îndemnat lumea la nesupunere civică la Comrat.

Procurorii au refuzat însă să demareze o acţiune judiciară, motivând că, „potrivit legislaţiei în vigoare, deputatul nu poate fi persecutat sau tras la răspundere juridică sub nicio formă pentru opiniile politice sau voturile exprimate în exercitarea mandatului”. „Cazurile de acest gen de încălcare a eticii de deputat sunt examinate de Comisia juridică numiri şi imunităţi. În aceste condiţii, lipseşte temeiul juridic pentru intervenţia organelor procuraturii”, se mai menţionează în răspunsul semnat de procurorul-şef al secţiei minori şi drepturile omului Iurie Perevoznic.

Publicitatea „antistatală”, legală

În răspunsul la sesizarea depusă la adresa conducerii IPNA „Teleradio Moldova”, preşedintele instituţiei Constantin Marin a anunţat că, în lipsa unor reglementări legislative şi normative interne, publicitatea parvenită de la actorii politici în perioadele dintre campaniile electorale este omologată cu cea comercială. „Astfel, contractele respective obligă furnizorii de reclamă să conformeze spoturile publicitare prezentate la prevederile Legii cu privire la publicitate, Codului Audiovizualului, statutului Companiei şi altor acte normative. În prezent, se elaborează noua redacţie a Regulamentului intern menţionat, care va cuprinde şi referinţe la publicitatea politică (electorală) şi cea necomercială”, se mai spune în acelaşi răspuns. Solicitat de JURNAL, preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Marian Pocaznoi, a declarat că, în opinia sa, TVM nu a încălcat Codul Audiovizualului prin difuzarea spoturilor Partidului Socialist.

Amintim că socialistul Igor Dodon a apărut la televiziunea publică în două spoturi publicitare, unul cu un volum total de 13 minute, care conţinea „felicitarea de anul nou”, şi altul cu o durată de 6,5 minute, care promova „integrarea în uniunea vamală” – spot care, în viziunea mai multor observatori politici, este antistatal şi, din moment ce TRM este o televiziunea publică, nu una privată, ar trebui să servească interesul public şi să promoveze linia oficială a autorităţilor statului.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu