PG a ignorat memoriul lui Victor şi Viorel Ţopa

ANCHETĂ // Procuratura Generală are doi bănuiţi implicaţi în atacul asupra MAIB

Procuratura Generală (PG) a identificat două persoane bănuite de implicare în atacul de tip raider asupra BC „Moldova Agroindbank”, un executor judecătoresc şi un reprezentant al companiei brokerilor „Fin Com”. În cazul acţionarilor păgubiţi de la Banca de Economii, ASITO şi Victoriabank, lucrurile au rămas într-un punct mort.

Svetlana COROBCEANU

Procurorii au refuzat să facă publice numele celor două persoane bănuite de implicare în „atacul de tip raider” asupra BC „Moldova Agroindbank”, făcând trimitere la secretul anchetei. Se ştie doar că în primul caz este vorba de o doamnă care e însărcinată şi care actualmente se află în spital. Procurorii evită să facă declaraţii dacă au fost sau nu identificaţi autorii atacului. Până la momentul actual, în dosarul privind „atacurile de tip raider” asupra băncilor au fost audiate 15 persoane, printre care deputaţii Mark Tkaciuk (PCRM) şi Valeriu Streleţ (PLDM).

A fost invitat la audieri şi premierul Vlad Filat, dar, potrivit procurorului, acesta motivează de fiecare dată că ar fi ocupat. „Este un dosar dificil, invităm politicienii, pentru că aceştia, prin declaraţiile pe care le fac, lasă să se înţeleagă că ştiu mai multe despre acest subiect. Premierul Vlad Filat este aşteptat la audieri săptămâna viitoare”, ne spune Viorel Morari, procuror adjunct în cadrul Procuraturii Anticorupţie.

Tot săptămâna viitoare, premierul urmează să prezinte un raport în Parlament în acest caz. Despre aceasta a anunţat liderul fracţiunii PLDM Valeriu Streleţ. Totodată, pe 6 octombrie, vor prezenta rapoarte și comisiile parlamentare care au organizat audieri referitoare la atacul asupra băncilor.

„Nici nu aşteptăm prea multe din partea acestora”

Dacă în cazul sustragerilor acţiunilor de la MAIB, procurorii au început ancheta, atunci când e vorba de Banca de Economii, ASITO şi Victoriabank, lucrurile stau altfel. Deşi au transmis pe adresa procuraturii memoriul prin care este explicat cu lux de amânunte cum funcţionează schema de preluare a acţiunilor, Victor şi Viorel Ţopa nu au primit niciun răspuns. „Nici nu aşteptăm prea multe din partea acestora”, a spus avocatul celor doi.

Acesta ne-a informat că în cazul ASITO a fost anulată prima ordonanţă prin care au fost înstrăinate acţiunile. „După emiterea acestei ordonanţe, acţiunile au fost transmise altei societăţi în baza unui alt proces judiciar. Acum s-a depus cerere de revizuire şi în procesul judiciar respectiv”, ne-a mai spus avocatul, specificând că au fost contestate deciziile judecătoreşti şi în cazul sustragerii acţiunilor de la Banca de Economii şi Victoriabank.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu