PF Bartolomeu a oficializat independența Bisericii ortodoxe a Ucrainei

După mai mult de patru secole de ascultare de Moscova, această mișcare are menirea să diminueze influența Rusiei în Ucraina

PF Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, semnează Tomosul de acordare a Autocefaliei Ucrainei

Patriarhia de la Constantinopol a acordat Bisericii Ortodoxe a Ucrainei independența față de Moscova, în cadrul unei ceremonii organizate la 6 ianuarie curent la Istanbul. După o slujbă care a marcat sărbătorirea ortodoxă a Epifaniei, patriarhul ecumenic Bartolomeu I, conducătorul spiritual al bisericilor ortodoxe, a înmânat un decret oficial de acordare a independenței, cunoscut sub numele de „tomos al Autocefaliei”, noului Mitropolit Epifaniy al Ucrainei.

Liderii ortodocși ucraineni au convenit la 15 decembrie să creeze o nouă biserică ortodoxă națională și l-au ales pe Epifaniy să o conducă, potrivit Radio Europa Liberă. Deși mulți credincioși au planificat o astfel de mișcare timp de secole, actualul demers pentru independența bisericii ucrainene a început în aprilie 2018.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, și șefii celor două biserici ortodoxe din Ucraina au cerut lui Bartolomeu să declare biserica ucraineană autocefală sau autonomă. Această decizie a fost denunțată vehement de către Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse.

Deși Biserica Ortodoxă Rusă este cel mai mare și mai influent membru al comunității ortodoxe, Patriarhia Ecumenică din Istanbul este considerată prima dintre egali atunci când vine vorba despre afacerile bisericești.

Patriarhia Ecumenică, prima dintre egali

Recunoașterea independenței Bisericii Ortodoxe a Ucrainei de către Patriarhia de la Constantinopol a provocat o reacție furioasă din partea Rusiei.

Pe lângă impactul său asupra problemelor geopolitice, disputa are implicații seculare, scrie „The Guardian”: „Președintele rus, Vladimir Putin, dorește ca Biserica ucraineană să rămână pe orbita Moscovei, avertizând despre o dispută grea: „Cred că motivul principal al lui Bartolomeu este să supună acest teritoriu și să înceapă apoi să profite de el”, a spus Putin, citat de cotidianul britanic.

Poroșenko, care a participat la ceremonia de la Istanbul, a declarat: „Tomosul pentru noi este de fapt un alt act de proclamare a independenței Ucrainei. Pentru ucraineni, propria noastră Biserică este o garanție a libertății noastre spirituale. Aceasta este cheia armoniei sociale ”, potrivit „The New York Times”.

La sfârșitul lui decembrie, Rada Supremă de la Kiev a adoptat o lege menită să diminueze influența preoților din biserica afiliată Patriarhiei Moscovei, pe care o acuză de propagandă pro-Kremlin și de sprijinirea luptătorilor separatiști în estul Ucrainei, a menționat Reuters.

„Biserica care binecuvântează ucigașii ucrainenilor”

În termeni concreți, noua legislație impune ca numele unei organizații religioase să indice faptul dacă centrul său de conducere se află în străinătate, într-o țară aflată în război împotriva Ucrainei sau ocupând teritoriul său. Acest lucru ar putea însemna că biserica loială Moscovei ar trebui să își schimbe numele în Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina.

Speakerul Andriy Parubiy a declarat Radei Supreme că întrebarea depășește sfera religioasă: „Aceasta este o chestiune de securitate și apărare a țării noastre”, a spus el, citat de Reuters. „Nu există nicio îndoială că biserica care binecuvântează armele, ucigașii ucrainenilor, nu ar trebui să poarte numele Ucrainei”.

Mitropolitul Oleksandr a plecat de la biserica supusă Patriarhiei Ruse și s-a alăturat noii biserici. El a estimat că între 40 și 70% din bisericile Patriarhiei Moscovei se vor alătura noii biserici. Cu toate acestea, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Ruse și-a exprimat scepticismul față de aceste estimări, subliniind că doar un singur oficial al bisericii de rang înalt, în afară de Mitropolitul Oleksandr, și-a schimbat loialitatea, potrivit Reuters.

De asemenea, la sfârșitul lunii decembrie 2018, Departamentul de Stat al SUA a lansat o declarație în care a spus că l-a felicitat pe liderul bisericii noi, Mitropolitul Epifaniy, și a promis „sprijin ferm față de Ucraina”, citat de RFE.

„Dreptul la libertatea religioasă se extinde asupra tuturor ucrainenilor, inclusiv asupra celor care aleg să se alăture – sau nu – noii Biserici Ortodoxe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Robert Palladino.

The following two tabs change content below.