Petru Racoviţă: „Guvernanţilor nu le pasă de cultură”

Strigătul de disperare al artiştilor Teatrului Naţional de Operă şi Balet din Chişinău (TNOB) şi-a găsit exprimare în pancartele interpreţilor care au protestat pe 30 august în faţa Guvernului R. Moldova, scandând: „Suntem minţiţi şi umiliţi!”, „Copiii ne sunt flămânzi şi dezbrăcaţi!”, „Ţară fără cultură – ţară fără viitor!”, „Cerem un management cinstit şi transparent”.

Coriştii şi soliştii TNOB au cântat un fragment din „Corul robilor” din opera „Nabucco” de Verdi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, alegând o formă de protest inedită care ar fi trebuit să provoace o undă de şoc în societatea moldovenească. Totuşi, faptul că artişti cu renume internaţional au ieşit în PMAN să-şi ceară drepturile, să anunţe că salariile lor de 1500–2000 de lei constituie un semn de maximă umilire din partea guvernanţilor R. Moldova a fost tratat cu indiferenţă de conducerea de vârf a republicii. Ministrul Culturii Boris Focşa a ieşit în faţa protestatarilor, dar numai pentru a le spune că le vor fi majorate salariile cu câţiva lei, la anul.

Solicitat de JURNAL, solistul de operă Petru Racoviţă, Artist al Poporului, a remarcat: „Nimeni nu vrea să ne asculte, nimeni nu vrea să rezolve problemele grave ale TNOB. Parcă nu le pasă că în timpul cel mai apropiat TNOB ar putea da faliment. Ne-am adresat preşedintelui RM, premierului, Parlamentului, dar peste tot am fost trimişi la alte instanţe, guvernanţii îşi pasează între ei responsabilitatea. Am simţit că, de fapt, nu-i interesează soarta artiştilor, nu le pasă de operă, de cultură, de nimic”.

Artiştii TNOB sunt decişi să-şi continue protestele în centrul capitalei, ei având autorizaţie pentru acţiuni de protest de la Primăria municipiului Chişinău pentru zece zile.

De notat că salariile soliştilor de operă din Moscova sunt de 4000 de euro, ale celor din Kiev – de 2000 de euro, iar în Europa de Vest un solist e remunerat pentru un spectacol cu circa 25 mii de euro.

„TNOB, singurul în ţară, riscă în prezent să rămână fără artiştii cei mai de preţ, laureaţi ai concursurilor internaţionale, purtători ai unor titluri onorifice, care sunt constrânşi să-şi caute contracte pe durate mai lungi ori mai scurte în alte teatre ori în turnee peste hotare”, se menţionează în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Republicii Moldova, semnată de peste 100 de angajaţi ai TNOB.

Artiştii TNOB consideră că e de datoria lor să participe la Festivalul Naţional „Vă invită Maria Bieşu”, din respect pentru primadona Operei Naţionale.

Irina Nechit

Text foto: Secvenţă de la protestul artiştilor TNOB din Piaţa Marii Adunări Naţionale, 30 august 2012

Fotografie de Nicolae Răileanu