Petru, mitropolitul Basarabiei, respinge acuzaţiile

IPS Mitropolit Petru al Basarabiei la Paraclisul MitropolitanIerarhul a menţionat că, prin acuzațiile care i se aduc, se încearcă de fapt sustragerea atenției de la „hoțiile unor slujitori cu averi de milioane”

IPS Petru, mitropolitul Basarabiei, a respins acuzaţiile care i-au fost aduse săptămâna trecută, calificându-le drept atacuri la adresa structurii bisericeşti pe care o reprezintă. Ierarhul a mai menţionat că, prin acuzațiile care i se aduc, se încearcă de fapt sustragerea atenției de la „hoțiile unor slujitori cu averi de milioane”, fără a da nume. Amintim că un preot a declarat recent că, acum nouă ani, ar fi fost provocat de către mitropolit să întrețină relații sexuale.

„Atacurile calomnioase îndreptate asupra mea au un scop bine determinat – denigrarea cu orice preţ. Am ştiut că persoana mea este incomodă pentru mulţi. Nici nu mi-am făcut iluzii că, plecând de la Patriarhia Rusă, voi fi lăsat în pace. Imediat au început să mă atace. Şi, în toţi aceşti ani, atacurile au fost multe şi au avut diferite forme. Aceşti falşi luptători pentru dreptate trebuie să ştie că nu poţi să lupţi împotriva adevărului, folosind minciuna. Păcat că derutează multă lume, răspândind multă sminteală”, a spus IPS Petru.

„Hoțiile unor slujitori cu averi de milioane”

Mitropolitul Basarabiei a mai afirmat că, prin acuzațiile aduse, se încearcă de fapt sustragerea atenției de la „hoțiile unor slujitori cu averi de milioane”. „Ei cred că, în acest mod, vor scăpa de dosarele din instanţele de judecată. E adevărat că nu i-am ajutat. Nu i-am ajutat să fure. Şi nici nu voi tolera furturile. Se arată, în mod fals, îngrijoraţi de mersul lucrurilor în cadrul Mitropoliei Basarabiei, dar nu spun motivul adevărat că doresc să sustragă atenţia de la hoţiile lor. Ne vine greu şi incomod deseori să răspundem de unde şi cum au adunat unii slujitori averi de milioane, când bieţii noştri creştini îşi duc viaţa în mare sărăcie. Să justifice ei averile”, a mai spus mitropolitul fără a preciza la cine se referă.

Mitropolia Moldovei de Răsărit

JURNALUL a publicat pe 29 noiembrie 2013 un material în care a relatat că, în 2010, a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei Mitropolia Ortodoxă de stil vechi din Republica Moldova. Fondatorul acestei structuri bisericeşti este un oarecare Adrian Tudose. Acesta a fondat mai multe „mitropolii” în Republica Moldova şi se află pe moment în litigiu cu Ministerul Justiţiei. În fruntea „mitropoliei” respective se află preotul Pavel Dodi, ce se numeşte „arhimandritul Serghie”. Acesta a fost căsătorit, are doi copii, şi s-a tuns în monahism în cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova. Pavel Dodi a deschis o mănăstire la Buiucanii Vechi, „Sfântul Mormânt”.

Mai târziu, conform „Monitorului Oficial” din 30 august 2013, Cultul religios Mitropolia Ortodoxă de stil vechi din Republica Moldova (nr. înregistrării de stat 2356 din 2010) şi-a schimbat denumirea în Mitropolia Ortodoxă a Chişinăului şi a Moldovei de Răsărit (stil vechi), cu adresa juridică: mun. Chişinău, comuna Ghidighici, str. Ion Creangă 7! Este vorba de o casă a unei aderente a comunităţii religioase a „arhimandritului Serghie”.

BOR a refuzat să le recunoască comunitatea

„Arhimandritul Serghie” a expediat o scrisoare la Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române în care a menţionat că mitropolia pe care o reprezintă vrea să adere la Patriarhia BOR, pentru a primi legătura canonică. „Patriarhia BOR a refuzat să le recunoască comunitatea, deoarece în această structură nu există nici mitropolit şi nici episcop. În plus, Patriarhia Română are deja Mitropolia Basarabiei în Republica Moldovei”, a spus vicarul Ioan Cosoi.

O aderentă a acestui cult a declarat pentru JURNAL că şi parohul bisericii Sf. Teodora de la Sihla, Ioan Ciuntu, ar fi făcut parte de din acest cult, împreună cu alte 16 parohii.

„Ciuntu a vrut să fie capul nostru, da’ el nu-i monah, este preot de mir. Părintele [Serghie] i-a spus: cum poţi face tu asta când eşti preot de mir? Şi acum biserica lui stă în aer. Are şi el multe biserici, prin Hânceşti. Şi toate bisericile astea au vrut să vină în cultul nostru. El vrea să fie episcop. Nu poate, dar vrea cu mare plăcere. Şi, într-un moment, i-a zis părintelui: eu voi fi mai mare pe bisericile din sate, iar dumneata vei fi aici, în oraş. Noi am slujit la biserica ceea de la Ciocana, care e tot a lui [Ciuntu]. El singur a ridicat-o, e a lui, personală, da, da, a lui. Biserica ceea e în aer, el a avut pământ acolo. Am stat acolo vreo câteva luni, nu ne-a dat niciun ban, nu ne dădea un leu pentru benzină”, a declarat maica.

„Nu avem ce discuta despre acest subiect”

Atunci, parohul Catedralei „Sf. Teodora de la Sihla”, protoiereul-mitrofor Ioan Ciuntu, a refuzat să discute cu noi pe marginea acestui subiect, considerând că apartenenţa unei parohii la o structură bisericească ţine de competenţa sa, a consiliului parohial şi a centrului creştin pe care îl reprezintă.

„Nu avem ce discuta despre acest subiect. Avem biserica creştină unde fiecare, dacă vrea, vine, se roagă şi se închină. Nu facem noi din aceste chestiuni discuţii publice. Problemele privind aspectul administrativ ţin de competenţa consiliului parohial şi a Centrului creştin „Sf. Teodora de la Sihla”. Această biserică este şi va fi românească, a Patriarhiei Române. În ce priveşte instituţia mitropolitană, fac ceea ce îmi spune conştiinţa, aici sunt foarte multe lucruri discutabile, nu aş vrea să deschid parantezele”, a menţionat protoiereul.

Un alt cult sau acelaşi?

Potrivit „Adevărul”, pe 17 ianuarie curent, la Ministerul Justiţiei, a fost înregistrat un nou cult religios – Mitropolia Chişinăului şi a Moldovei de Răsărit. Conform statutului, structura îşi propune menţinerea şi răspândirea credinţei creştin-ortodoxe, instruirea copiilor şi tinerilor prin învăţătura de credinţă, desfăşurarea acţiunilor de caritate şi activităţilor cultural-artistice etc. „Cu o lună mai devreme, în funcţia de preşedinte al mitropoliei a fost ales Gheorghe Vasiliu, apartamentul căruia este şi sediul organizaţiei. Deşi numele protoiereului-mitrofor Ioan Ciuntu nu apare în actele depuse la minister, printre fondatori le-am descoperit pe Elvira Ciuntu şi Ina Ciuntu – soţia şi, respectiv, fiica preotului”, notează „Adevărul”.

The following two tabs change content below.