Petru Lucinschi e pentru anticipate // Observator

Comentatorilor politici de la noi le-a scăpat un detaliu curios din interviul ex-preşedintelui Petru Lucinschi pentru cotidianul „Timpul”. Întrebat despre şansele AIE de a supravieţui în condiţiile actuale, Lucinschi a spus următoarele: „Dacă azi fracţiunile AIE se roagă de comunişti să-i ajute să demită anumite persoane, asta e o tragedie. În situaţia creată, anticipatele ar fi o mai mare salvare (s.n.) pentru RM. Nu cred că PCRM va reveni în forţă.

Este prima persoană publică de la noi care spune că alegerile anticipate sunt o soluţie pentru actuala criză politică. Fiul său, Chiril Lucinschi, fiind deputat PLDM, ne putem imagina că ideea alegerilor anticipate circulă deja prin capetele liderilor acestei formaţiuni, prin capul lui Vlad Filat, în primul rând. După reacţia extrem de suspicioasă a lui Filat la votarea lui Reşetnicov de către deputaţii PD, punându-se în discuţie dacă va rămânea sau nu PLDM în cadrul AIE, se poate presupune că gândul unor noi alegeri nu îl sperie pe Filat. Dar ar trebui să-l sperie. Faptul că dl Lucinschi nu crede că PCRM va reveni în forţă nu este o garanţie că anume aşa va fi.

Cuvintele sale trebuie cântărite foarte atent. El seamănă cu un fotbalist care joacă bine, dar nu prea bate goluri. Să ne amintim că el a deschis uşa comuniştilor spre putere. El s-a dedat pe parcursul mandatului său unor jocuri politice „şmechere”, sterile, până a ajuns să se păcălească pe sine însuşi, pierzând şansa pentru un al doilea mandat. Dacă se menţinea la putere, comuniştii nu deveneau principala forţă politică din RM. În loc să coalizeze forţele anticomuniste pentru a-şi asigura o majoritate parlamentară, el le-a dezbinat în fel şi chip, mizând pe loialitatea lui Voronin, care apoi i-a întors spatele.

Există o asemănare care îl apropie Filat de Lucinschi: predilecţia pentru jocurile de culise, în afara scenei, pentru şmecheriile tactice, care te menţin tot timpul în treabă, îţi dau plăcerea acţiunii, îţi ridică nivelul de adrenalină. Dar există şi un pericol în această ocupaţie, pericolul să te pierzi în nimicuri şi să nu vezi drumul, perspectiva. Un partid mare se conduce cu calm şi cu viziune.

Paul Borzac