Petru Costin, omul-muzeu // OAMENI BUNI

Colecţionarul care împacă duşmanii

Poate deschide concomitent 20 de expoziţii: uniforme militare (600 de piese), chipiuri ale funcţionarilor vamali (500 de piese), cea mai impresionantă colecţie din lume!, monede (secolele XI–XX), icoane (secolele XVIII–XIX), drapele, unelte de muncă, radiouri şi televizoare, piese de harnaşament, 10000 de potcoave, lămpi cu gaz, samovare (70 de exemplare), arzătoare de pârlit porcii, drapele sovietice, monumente şi busturi de-ale lui Lenin.

Ilie Gulca

Unele colecţii le păstrează în taină, din raţiuni de securitate. Nu, nu este vorba de un muzeu, ci de un colecţionar împătimit, locotenent-colonelul Petru Costin, economist de meserie, angajat al Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

Este membru fondator al Clubului colecţionarilor din Republica Moldova şi unicul colecţionar dintre Prut şi Nistru membru al Consiliului Internaţional al Muzeelor.

Nu colectează piesele sale după considerente ideologice, naţionale, categorii sociale sau ranguri militare – fapt pentru care a fost blamat de detractorii săi, o face respectând principiul fără ură şi părtinire. În colecţiile sale se regăsesc uniforme de general şi de soldat de rând, ale militarilor ruşi şi ale luptătorilor ceceni, ale combatanţilor de pe Nistru şi ale cazacilor.

Patimă predestinată

S-a născut pe 18 mai 1958 – de Ziua internaţională a muzeelor, dar cu 20 de ani înainte de instituirea acestei zile – la Selişte, Călăraşi. Am putea spune că pasiunea de a colecta diferite obiecte i-a fost predestinată. A pornit-o, „ca orice copil, de la stilouri şi insigne”, îşi explică performanţa prin faptul că tot timpul liber îl acordă expoziţiilor sale.

Colecţia sa de uniforme cuprinde peste 90 de uniforme de generali, mareşali şi amirali, uniforme ale Armatei sovietice din cel de-al Doilea Război Mondial, unele dintre acestea astăzi foarte greu de găsit, uniforme de militari şi vameşi din Rusia, Ungaria, Marea Britanie, Kenya, Elveţia, Israel etc.

Colecţionarul cunoaşte istoria fiecărei uniforme: „Aceasta este uniforma tanchistului as sovietic Nikolai Andreev care, într-o singură luptă, a distrus şapte tancuri şi două tunuri. Unul din tancuri a fost distrus prin lovitură de berbec. Asta este a unui ostaş care a ajuns la Berlin, a participat la Parada Victoriei din 1945, au rămas foarte puţine asemenea uniforme. Aceasta este a şefului Centrului de pregătire a cosmonauţilor ruşi Star City…”.

Între ruşi şi ceceni, cazaci şi combatanţi

Colecţia de uniforme a lui Petru Costin este valoroasă prin faptul că adună la un loc uniforme ale unor ofiţeri ce s-au aflat odinioară în tranşee diferite, precum generali ai Republicii Moldova şi ai Rusiei, care au luptat pentru autoproclamata republică nistreană, ale luptătorilor ceceni şi ale militarilor ruşi.

„Fiecare dintre aceştia mi-a dăruit uniformele pentru a le păstra în colecţia mea. Pe unii i-am căutat eu, alţii m-au găsit pe mine, ca în cazul luptătorilor ceceni. Aceştia din urmă mi-au dăruit şi cartea lui Djohar Dudaiev, «Конституционный строй Чечни». Am primit-o cu plăcere. Aceste uniforme, deşi au aparţinut unor oameni care au luptat unul împotriva altuia, se împrietenesc în colecţia mea.”

Colecţia de icoane, un gest dedicat părinţilor săi

Colecţia de icoane a lui Petru Costin cuprinde lucrări realizate în secolele XVIII–XIX. O bună parte dintre ele au fost recuperate de la contrabandişti. Majoritatea pieselor sunt create de meşteri populari. „Sunt făcute de ţărani pentru ţărani, în faţa acestor icoane ţăranul îşi deschidea sufletul.  Actualmente, sunt expuse în cadrul unei expoziţii organizate în Polonia, sub patronajul Ambasadei Republicii Moldova, deja al optulea oraş din Polonia şi-a manifestat interesul de a găzdui această expoziţie. Au mai fost expuse în Rusia, Bulgaria, România, chiar şi în Transnistria. Colecţia este dedicată memoriei părinţilor mei. Au fost creştini, mama cânta în corul bisericii, iar tatăl meu a fost ctitorul bisericii.”

2 milioane de vizitatori în 1000 de zile

În februarie curent, a participat cu colecţia sa de arme antice şi medievale la cea de-a 19-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de arme, pescuit şi vânătoare (FeHoVa), Centrul HUNGEXPO din Budapesta. „Expoziţia a fost organizată la invitaţia Asociaţiei Arcaşilor din Ungaria şi sub patronajul Ambasadei Republicii Moldova în Ungaria, Ambasadei Ungariei în Republica Moldova şi al Muzeului Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Expoziţia a adunat într-un singur oraş timp de 1000 de zile două milioane de vizitatori.”

Cuprinde peste 1000 de topoare, lănci, vârfuri de săgeată şi piese de harnaşament. Vârsta exponatelor oscilează între 100 şi 6000 de ani!

A salvat mai multe piese din mâinile contrabandiştilor. „Birocraţia din Republica Moldova provoacă pagube imense patrimoniului naţional. Organizarea licitaţiilor este anevoioasă, ceea ce îi determină pe contrabandişti să scoată unele obiecte de patrimoniu din ţară, ca în cazul unor forme de turnat armament medieval pe care le-am cumpărat şi le-am dăruit Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie a Moldovei”, spune colecţionarul.

Deţine o colecţie de 500 de steaguri şi drapele din diverse perioade – cea mai mare colecţie de acest gen din Republica Moldova. Expoziţia cuprinde drapele originale şi copii fidele de steaguri din antichitate până în prezent.

Pasiunea pentru Lenin

Susţine că monumentele ar trebui să rămână la locul lor, deoarece, indiferent de originea şi semnificaţia lor, comunică o informaţie care completează cunoştinţele noastre despre o epocă, le-ar cumpăra pe toate, numai să rămână la locul lor”.  Colecţionează drapele din 1989, de când a început a se destrăma URSS, „unele drapele sau fanioane le-am luat chiar de pe teuri”.

Nu are o piesă preferată din colecţiile sale, toate sunt importante pentru el. Pasiunea de colecţiona a moştenit-o fiul său, Andrei, „însă, cu certitudine, colecţiile mele, mai devreme sau mai târziu, vor fi încredinţate statului”.

The following two tabs change content below.