Petru Bogatu: Unde dai şi unde crapă

Retragerea lui Mihai Godea din PLDM şi decizia sa de a candida pentru primăria Chişinăului au fost nu mai puţin surprinzătoare decât vestea lichidării lui Ben Laden. Chiar mai rău.

De ce s-a sucit?

Ştirea despre uciderea teroristului numărul 1 al planetei s-a dovedit a fi prin excelenţă lămuritoare. S-a relatat că el a fost împuşcat în cap de un comando american şi ulterior aruncat în mare.

Cu Mihai Godea lucrurile stau exact pe dos. Bomba politică pe care a aruncat-o el a făcut mult zgomot şi nu mai puţin fum care nicidecum nu se împrăştie. Din contra. Pe oră ce trece, devine tot mai gros. Nu-i deloc clar ce l-a apucat. De ce s-a sucit?

Disciplinat, echilibrat, discret, n-a dat niciun semn până acum că s-ar opune liniei generale a partidului. Cu toate acestea, unul dintre cei mai devotaţi în aparenţă camarazi de idei ai liderului liberal-democrat Vlad Filat, nitam-nisam, sparge rândurile. Nu e de mirare că ieşirea sa din front a picat ca un trăsnet.

Dacă ar fi făcut vreodată o figură distinctă în partid, azi nu era nicio problemă. Nimeni nu i-ar fi reproşat nimic. Dar n-a fost un disident în PLDM. Nu s-a desolidarizat niciodată de acţiunile liberal-democraţilor sau de cele ale AIE pe care acum le ia în răspăr.

Dă apă la moară comuniştilor

Chiar şi aşa, noi nu-l judecăm, desigur. Nu-i obiectăm nici măcar faptul că a evadat din partid într-un moment delicat şi într-un mod mişelesc, în plină campanie electorală, şifonându-i imaginea. Şi nici că s-ar fi întâlnit la Viena cu Vlad Plahotniuc, după cum afirmă la unison şi premierul Vlad Filat, şi o parte a presei, sugerând că la mijloc ar fi un complot, menit să subordoneze formaţiunile politice unor interese oligarhice.
Oricine se poate dumeri sau îşi poate schimba opinia într-un târziu. Şi Mihai Godea nu-i o excepţie. Dar modul în care şi-a servit şi şi-a abandonat partidul nu-i dă niciun drept să se erijeze astăzi în postura unui agent moral care vine ca o alternativă actualei guvernări. Să pretindă că vrea să-l împiedice de unul singur pe Igor Dodon să câştige alegerile în Chişinău, întrucât victoria comuniştilor, după cum spune fostul deja vicepreşedinte al PLDM, ar însemna „sfârşitul democraţiei în Republica Moldova”.

Vorbele lui Mihai Godea sunt contrazise de realităţile politice. Până şi la o privire sumară, se vede de la o poştă că gestul său dă apă la moara comuniştilor. Poţi să-l înţelegi că se retrage din partid. Dar nu şi că se avântă în alegeri. Intrarea lui în cursa pentru primăria capitalei nu va face altceva decât să disperseze şi mai mult voturile electoratului democratic şi, în consecinţă, să crească şansele candidatului PCRM.

Împotriva lui Dorin Chirtoacă

Şi mai grav este faptul că despărţirea lui Mihai Godea de PLDM, obiectiv vorbind, pare să fie îndreptată mai întâi de toate împotriva lui Dorin Chirtoacă. Este adevărat că, în cazul în care se va antrena în alegeri, el va prejudicia, fireşte, şansele lui Victor Bodiu şi ale liberal-democraţilor. Dar tot atât de adevărat este faptul că cel mai afectat ar fi, oricât ar părea de paradoxal, candidatul Partidului Liberal. Să mă lămuresc.
Mihai Godea nu ascunde că ţinta sa prioritară este Dorin Chirtoacă şi tocmai de aceea îl atacă fără menajamente. Referindu-se la actuala echipă a primarului capitalei, el declară că aceasta este incompetentă și superficială. “Timp de patru ani s-a făcut Dumnezeu știe ce, numai nu administrație”, spune transfugul din PLDM. Unde dai şi unde crapă.

Privită din acest unghi, situaţia electorală întrucâtva se complică. Aşa cum se prezintă lucrurile astăzi, Dorin Chirtoacă este cel mai cotat adversar al lui Igor Dodon. E la mintea oricui că un candidat în plus pe centru-dreapta scade şansele actualului primar al Chişinăului.
Dar chiar şi în cazul în care Godea nu va reuşi să se implice în alegeri, despărţirea sa scandaloasă de PLDM în toiul cursei electorale, atacurile pe care le lansează cu nonşalanţă împotriva AIE descurajează alegătorii Alianţei, împiedicând viitoarea lor solidarizare în perspectiva celui de-al doilea tur de scrutin.

S-ar putea ca Mihai Godea să fie bine intenţionat. Numai că omul fabulează cu o patimă frizând inconştienţa. Nu se îngrijeşte nici de logică, nici de bunul simţ. Una din două. Ori e eroare, ori e premeditare. Ori s-a prostit el. Ori vrea să prostească pe toată lumea. Nu cumva însă e şi una, şi alta la mijloc?

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu