Petru Bogatu: Un Ianukovici pentru Republica Moldova

Sensibilizaţi de ultimele mele consideraţii în legătură cu manevrele lui Marian Lupu, unii dintre fruntaşii Partidului Democrat m-au căutat telefonic ca să-mi spună că am dreptate. Ei nu numai că au confirmat concluziile pe care le-am făcut în editorialul de miercuri de la Radio Vocea Basarabiei, potrivit cărora liderul pedeist, îndemnat de Kremlin, pare dispus să devină candidatul unic al stângii neocomuniste în alegerile din toamnă, ci şi s-au arătat extrem de îngrijoraţi de turnura pe care o iau lucrurile în formaţiunea lor.

În fruntea unei gherile roşii

Întâlnirea dintre Serghei Narîşkin, şeful administraţiei prezidenţiale de la Moscova, cu Vladimir Voronin pe care am anticipat-o în acelaşi articol, a avut loc marţi la Moscova şi se pare că le-a adus ruşilor rezultatul scontat. Fostul preşedinte s-ar putea să se dea la o parte pentru a-i face loc lui Marian Lupu în fruntea unei gherile electorale roşii care ar îngloba PCRM, PD şi PSD. Social-democraţii sunt atraşi în această afacere politică pentru a camufla sau cel puţin a atenua revenirea liderului pedeist în bârlogul comunist şi a crea impresia unei largi coaliţii de stânga.

Lucrurile însă nu sunt bătute în cuie. Nemulţumiri par să fie nu numai în PD, ci şi în PCRM. Aşa cum nu toţi democraţii acceptă să meargă în alegeri sub steagul roşu, tot aşa şi destui ortaci ai lui Voronin nu par deloc încântaţi să lupte sub comanda liderului unui alt partid decât cel comunist. Astfel că la acest nivel sunt posibile fronde şi rupturi în ambele formaţiuni care ar putea să dea peste cap planurile lui Narîşkin.

Oricum, până una-alta, un lucru este cert. Kremlinul depune eforturi susţinute pentru a sparge AIE şi a înjgheba în Republica Moldova un front revoluţionar stângist, capabil să învingă în alegeri şi să formeze ulterior o guvernare antioccidentală şi promoscovită. Lupu este pregătit de fapt pentru a juca la Chişinău rolul lui Ianukovici.

Programul maxim al Moscovei

Argumentele mele sunt confirmate, în fond, de cunoscuta agenţie americană de analiză STRATFOR. Aceasta a difuzat marţi un amplu comentariu asupra situaţiei din Republica Moldova în care arată că Moscova profită de animozităţile din AIE pentru a-şi reface influenţa în zonă şi a impune la Chişinău un regim prorus.

Potrivit STRATFOR, sunt două modalităţi prin care Kremlinul – cu sprijinul Ucrainei – ar putea să încline balanţa în favoarea sa pe termen scurt. Una este să încerce să aducă Transnistria sub control împreună cu restul Republicii Moldova, iar cealaltă – să îşi menţină hegemonia doar asupra Tiraspolului şi să aranjeze o divizare a ţării, fără a controla efectiv Chişinăul.

Subsemnatului nu-i rămâne decât să precizeze că lui Marian Lupu îi revine sarcina să ajute Rusia să atingă cel dintâi scop. Altfel zis, să realizeze programul maxim: să aducă Republica Moldova, alături de Transnistria, sub controlul Kremlinului. În numele acestui obiectiv strategic, Voronin este invitat de ruşi să se retragă pentru a netezi drumul liderului pedist.
Toată această operaţiune revanşardă este coordonată la Moscova de fostul spion sovietic Serghei Narîşkin, favorit al lui Putin şi şef al administraţiei prezidenţiale. De altfel, în direcţia 1 de informaţii externe al KGB-ului, acesta era responsabil de planificarea răsturnărilor de palat în ţările în care Kremlinul căuta să promoveze în fruntea piramidei propriile marionete.

Pariul Rusiei la Chişinău

În cazul în care „operaţia Lupu” va eşua, Moscova, după cum arată STRATFOR, se va baricada în enclava sa de la Nistru, încercând să-şi consolideze poziţiile pentru a submina astfel exportul democraţiei din Vest în Est. Tocmai de aceea, perpetuarea prezenţei militare străine în regiunea rebelă continuă să fie considerată de Occident o ameninţare. În aceste împrejurări, miza Republicii Moldova a crescut enorm, cancelarul Angela Merkel fiind dispusă să plătească un preţ exorbitant – desfiinţarea vizelor UE pentru ruşi – pentru evacuarea trupelor şi muniţiilor din Transnistria.

STRATFOR afirmă că disputa pentru Republica Moldova are o semnificaţie atât de mare pentru Occident, încât ar putea înceteni cooperarea dintre Germania şi Rusia. Cu alte cuvinte, retragerea Moscovei din Transnistria valorează mai mult decât eventualele câştiguri economice de pe urma apropierii dintre cele două ţări.

Agenţia americană consideră că, după revenirea Ucrainei pe orbita fostei metropole, extinderea influenţei Rusiei şi asupra Moldovei ar fi „prea mult” şi ar putea „stârni valuri în Europa”. De unde şi impresia că apropiatele bătălii electorale la Chişinău se vor constitui într-o aprigă confruntare între Kremlin, pe de o parte, şi Occident, pe de alta. Pariul ruşilor este Marian Lupu. UE şi SUA se vor baza pe resturile Alianţei reprezentate de formaţiunile lui Vlad Filat şi Mihai Ghimpu.


The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu