Petru Bogatu: Tkaciuk out, Stratan reintră în joc?

Opoziţia comunistă, altădată crâncenă şi veninoasă, azi parcă-i electrocutată de fulger sau intoxicată cu gaz de cahlă. De cealaltă parte, puterea democratică se consumă în interminabile lupte fratricide. Dă senzaţia că a căzut în mintea copiilor. Aşa stau lucrurile pentru moment. Dar şi mai interesantă se anunţă ziua de mâine.

Pasat îşi trage grup parlamentar?

Când jos se bat doi lei, spune o butadă chineză, câştigă maimuţa din copac. Zice-se că „cea de-a treia forţă” în persoana lui Valeriu Pasat intră cu buldozerul în Legislativ. În cel mai apropiat timp, fără să aştepte alegerile anticipate, el urmează să-şi tragă un numeros grup parlamentar. Acesta va fi, bineînţeles, de sorginte exclusiv parazitară, întrucât se va constitui cu precădere pe scheletul fracţiunii comuniste care va fi devorată fără milă. Gura lumii slobodă spune că este vizată o racolare masivă a peste 10 deputaţi PCRM.

Vor fi luaţi cu japca, după toate probabilităţile, şi foştii parlamentari comunişti care nu demult s-au înscris în Partidul Moldova Unită. Nici un şurub politic, oricât de betegit ar părea, nu este lăsat să se tăvălească aiurea pe jos. Toate sunt adunate cu migală şi asamblate în noul angrenaj politic.

MU este considerat un proiect ratat din start pe care sponsorii nu mai dau nici doi bani. În consecinţă, Guznac s-a aciuat deja în PD. Ceilalţi, probabil, vor ajunge în curtea lui Pasat. Astfel, nu-i exclus ca în cel mai apropiat timp Vladimir Ţurcan să rămână, politiceşte vorbind, singur cuc.

Oricum, crearea unui grup parlamentar pe osatura Partidului Comuniştilor pare să fie un element cheie în marketingul politic al „celei de-a treia forţe”. Coroborată cu un puternic sprijin din partea Mitropoliei Moldovei, stratagema urmează să-i confere proiectului Pasat un start la turaţie maximă.

Noua formaţiune îşi propune confiscarea nu numai a bazinului electoral, ci şi a infrastructurii PCRM încă până la viitoarele alegeri. Transfugii vor trebui să pună la dispoziţia lui Valeriu Pasat resursele comuniştilor. Asta pare să fie răzbunarea sa împotriva lui Voronin.

Dar nu numai Partidul Comuniştilor este încolţit de struţocămila securisto-clericală. În pericol sunt Marian Lupu şi Vlad Filat. Chiar dacă nu-i va despuia cu totul, Pasat are puterea să-i şifoneze rău de tot.

Mark Tkaciuk, dat afară pe uşa din dos

Între timp, PCRM intră în disoluţie şi fără amestecul fostului ministru al Apărării şi şef al Securităţii. Cel mai intim secret al culiselor comuniste este iminenta despărţire de Mark Tkaciuk. Partidul lui Voronin rămâne fără eminenţa sa cenuşie.

Pare-se că PCRM s-a deshidratat definitiv. Iar în condiţiile în care şansele de a-şi potoli setea de putere în viitorul apropiat nu se văd nici cu lupa, Tkaciuk şi-a pierdut orice motivaţie de a mai rămâne în partid.

El a ajuns să fie marginalizat şi umilit public chiar de patronul său. Recent, de exemplu, Vladimir Voronin, într-un interviu televizat, a lăsat să se întrevadă că Tkaciuk nu poate să ocupe vreun post înalt în ierarhia politică a Republicii Moldova. Astfel, liderul comunist a făcut aluzie la apartenenţa etnică a consilierului său, fapt care nu i-a picat deloc bine acestuia.

În plus, însuşi Voronin, după alegerile pierdute, e într-o acută criză de imagine. Ca să scape basma curată, el încearcă să-l facă ţap ispăşitor pentru eşecurile lamentabile din ultima vreme pe Mark Tkaciuk. Acesta este arătat cu degetul pe la spate şi scos vinovat pentru dezastruoasa campanie „să ne apărăm patria”.

Nemulţumit de rolul de figurant şi sac de box în care dau toţi ţuţerii din partid care vor să facă astăzi carieră pe spatele său, Tkaciuk pare decis să divorţeze de PCRM şi chiar să emigreze. Pentru că nu se lasă încălecată de unul care ar vrea s-o călărească de la cel mai înalt nivel, Republica Moldova i se pare, pesemne, o ţară fără de perspectivă.

Andrei Stratan, candidatul PCRM la preşedinţie?

Mark Tkaciuk a fost tras pe linie moartă mai cu seamă după ce PCRM s-a văzut nevoit să caute un candidat mai de Doamne ajută la preşedinţie. Cum nici Voronin, nici favoriţii săi, Igor Dodon sau Iurie Muntean, nu pot intra în cursa pentru funcţia de şef al statului, Partidul Comuniştilor s-a pomenit într-o situaţie jenantă. Greceanâi, perdanta de serviciu, nu are nicio şansă şi nu este luată în calcul.

În aceste condiţii, atenţia lui Voronin s-a îndreptat spre Andrei Stratan. Deşi încă nu s-a luat o decizie finală, PCRM mizează deocamdată pe el. Astfel, poziţiile ex-ministrului de Externe în anturajul liderului comunist s-au întărit considerabil, fapt care l-a scos definitiv din joc pe Tkaciuk.

Cei doi nu se tolerează şi nici nu-şi ascund repulsia reciprocă. Tkaciuk a încercat debarcarea lui Stratan încă în 2005, dar fără succes. În 2009, a reuşit însă să-l şteargă de pe listele electorale ale PCRM. Fostul şef al diplomaţiei moldoveneşti, în replică, l-a atacat dur în presă, taxându-l pe Tkaciuk drept o persoană periculoasă şi dăunătoare.

Fără ozizont

Din AIE nu pleacă deocamdată nimeni. Aici alta e problema. Se resimte uneori lipsa de orizont. Vrând-nevrând, te bate gândul că unii dintre fruntaşii ei, din inconştienţă, probabil, fac munca lui Tkaciuk sau Pasat, riscând să dea de mal Alianţa.

Ce se întâmplă între liderii AIE, rog să mă scuzaţi, este un fel de pornografie populară. Credeţi că e prea dur spus? Dar cum altfel să numeşti ridicatul poalelor în cap în piaţa publică pe care îl practică ei? Cum poţi defini ghionturile reciproce pe sub masă? Obiceiul de a-şi vărsa năduful peste gard?

Prin genul de mahalageală, în care se complac, unii dintre tinerii noştri politicieni caută, desigur, adrenalină, notorietate şi simpatia alegătorilor. Degeaba. Dacă nu încetează, striptisul lor electoral, dansul la bara lui Oleg Voronin nu le poate aduce nimic altceva în afară de climax politic.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu