Petru Bogatu: Se ştie cine vrea să torpileze alegerile preşedintelui

Marţi, a doua zi după înregistrarea lui Nicolae Timofti în calitate de candidat pentru funcţia de preşedinte, la reşedinţa misiunii diplomatice ruse de la Chişinău au avut loc două întrevederi discrete. Valeri Kuzmin s-a întreţinut între patru ochi cu Vladimir Voronin şi Igor Dodon.

Aranjamentul lui Kuzmin

Nu ştim, desigur, ce le-a spus ambasadorul Moscovei celor doi importanţi  jucători ai stângii. Nu s-a dat, bineînţeles, niciun comunicat de presă. Dimpotrivă. Întâlnirile au fost ascunse cu străşnicie de ochii mass-media. Un lucru însă este cert. În urma discuţiilor purtate de Kuzmin cu cei doi, s-a produs un eveniment care până atunci părea neverosimil.

Miercuri, a doua zi după vizita efectuată la Ambasadă, Voronin s-a întâlnit cu Dodon la solicitarea acestuia din urmă. Gestul liderului PCRM este pe cât de fortuit, pe atât de simptomatic. Acceptând întrevederea, el  l-a recunoscut de fapt pe Dodon drept lider distinct al celei de-a doua opoziţii parlamentare, alta decât PCRM.

Astfel, fostul preşedinte comunist i-a făcut o favoare nesperată celui pe care până mai ieri îl cataloga drept „trădător”. Ce l-a apucat oare? De unde şi până unde debordează Voronin atâta generozitate?

Este evident că el a procedat astfel nu de dorul lelii. Nu dintr-un acces de altruism. Întâlnirea Voronin-Dodon se datorează unui aranjament. Cel dintâi l-a fericit pe cel de-al doilea, probabil, din îndemnul şi la insistenţele lui Kuzmin, de vreme ce întrevederea acestora a avut loc după vizita lor la Ambasada Rusiei.

Cui îi convine haosul în Republica Moldova?

De unde şi impresia că jocul Moscovei în Republica Moldova este mai nuanţat decât pare la prima vedere. Rusii nu numai că pariază pe mai mulţi cai deodată în cursele politice de la Chişinău, ci şi le îngăduie acestora să se comporte în mod diferit şi în funcţie de interesele lor de moment.

Şi cum Dodon are nevoie de răgaz pentru a-şi promova proiectul, lui îi convine să evite alegerile anticipate. De aceea, este puţin probabil ca ambasadorul rus să-i fi forţat mâna să voteze contra candidatului AIE la preşedinţie.

Totuşi, Putin va căuta, pesemne, să torpileze depăşirea crizei politice din Republica Moldova. Este de la sine înţeles că el vrea să menţină haosul la răsărit de Prut. Nu există astăzi în lume o ţară mai interesată în perpetuarea stării de incertitudine de la noi decât Rusia.

Cu cât mai rău, cu atât mai bine

Mai mult decât o marionetă în fotoliul de preşedinte, Moscova îşi doreşte o dezorganizare accentuată a situaţiei politice. Cu cât mai slabă şi mai neputincioasă va fi puterea politică de la Chişinău, cu atât mai în voie îşi va face de cap Kremlinul în Republica Moldova.

În aceste împrejurări, nu-i exclus ca ruşii să încerce să dea peste cap alegerea preşedintelui la 16 martie. Dar nu neapărat cu mâinile celor trei membri ai grupului Dodon. S-ar putea ca de data aceasta să fie aruncaţi în luptă actori noi care până acum n-au fost suspectaţi de colaboraţionism cu fosta metropolă. Aşa fiind, azi, în cursul votării preşedintelui, vom vedea dacă în AIE există sau nu cârtiţe ruse.

Privită din acest unghi, dă de bănuit poziţia lui Mihai Godea. Indiferent de adevăratele motive pentru care acesta boicotează alegerea preşedintelui, obiectiv vorbind, el dă apă la moară deopotrivă şi comuniştilor, şi Kremlinului. Tuturor forţelor care urmăresc degradarea şi destabilizarea continuă a situaţiei politice din Republica Moldova. Dacă nu se dezmeticeşte măcar în ceasul al doisprezecelea, îşi va îngropa cu mâna lui propria carieră politică.

 

 

 

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu