Petru Bogatu: Sacul de box şi uppercut-ul de stânga

Indiferent cum l-ar chema pe învingătorul alegerilor de duminică din autoproclamata republică nistreană, eşecul lui Anatoli Kaminski  înseamnă capotarea lamentabilă a marionetei favorite a Kremlinului. În condiţiile în care păpuşarului acesteia de la Moscova începe să-i cadă fisa şi să-i fugă pământul de sub picioare, Chişinăul are acum niscaiva şanse să evadeze din scenariul geopolitic scris de Putin pentru Republica Moldova.

Păpuşarul fără legitimitate

Victoria lui Evgheni Şevciuk nu este încă, bineînţeles, bătută în cuie.  Presa din Federaţia Rusă titra luni cu litere de-o şchioapă că Transnistria este cea de-a două republică separatistă în care candidatul Kremlinului suferă o înfrângere umilitoare. În Osetia de Sud, bunăoară, după ce s-a constatat recent că A. Bibilov, favoritul Moscovei, este învins, rezultatele scrutinului au fost anulate.

Chiar dacă în regiunea rebelă din Republica Moldova lucrurile nu vor ajunge atât de departe, noul şef al administraţiei de la Tiraspol va avea de înfruntat opoziţia acerbă a clanului Smirnov şi nu numai. În ultimele zile, pe Şevciuk au pus tunurile „ministrul securităţii” Antiufeev, susţinătorii lui Kaminski şi propaganda Kremlinului care îl acuzau la unison de „euroatlantism” şi înaltă trădare a intereselor ruse în favoarea Republicii Moldova şi chiar a României.

În aceste împrejurări, este puţin probabil ca Şevciuk să umble la esenţa regimului de la Tiraspol. Schimbarea guvernanţilor în stânga Nistrului nu trebuie să degenereze într-o bucurie a nebunilor pe malul drept. Regiunea rebelă va continua să poarte stigmatul ocupaţiei ruse.

Însă contextul politic al problemei transnistrene este pe punctul să se modifice radical. Mâna forte a Rusiei, Vladimir Putin, nu numai că a pierdut pariul pe care l-a pus pe Kaminscki, ci şi se confruntă în propria ţară cu o criză de legitimitate fără precedent. Chiar dacă va obţine cel de-al treilea mandat de preşedinte, va trebui să facă faţă unei opoziţii democratice tot mai numeroase şi recalcitrante care cere demontarea verticalei puterii pe care el le-a băgat-o ruşilor pe gât.

Răbdător încasator de directe ruseşti

În situaţia în care loviturile directe sau voalate, pe care ni le aplică constant Moscova, sau vor slăbi, sau vor deveni mai puţin precise,  Chişinăul trebuie să înceteze să fie un ordinar sac de box pentru fosta metropolă. Răbdător încasator până acum de uppercut-uri de stânga, acesta trebuie să-şi scuture braţul de cârcei şi să se pună în sfârşit în mişcare pe ringul geopolitic.

Momentul este propice pentru un reviriment în Republica Moldova. Pentru o revanşă în faţa Rusiei. Pentru un soare care trebuie să răsară şi pe strada noastră.

După ce ani de-a rândul n-a făcut altceva decât să lovească aerul aiurea, Chişinăul are şansa acum să încerce noi combinaţii politice pe plan internaţional pentru a da lovitura. Pentru a intra efectiv în jocul din jurul chestiunii transnistrene prin deplasări inteligente pe terenul de luptă. Pentru a înainta decisiv pe frontul de est în eventualitatea în care lui Putin ar putea să-i scape hăţurile din mâini.

Nu-i exclus ca în viitorul apropiat regiunea separatistă să se tăvălească în stradă fără stăpân. Vom avea puterea s-o ridicăm de jos?

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu