Petru Bogatu: Rusia-România, meciul pentru Basarabia (2)

Bucureştiul confirmă că acceptă proiectul rusesc South Stream pentru a ajuta Republica Moldova. Ministrul român al Economiei, Adriean Videanu, sugera ieri că memorandumul de colaborare între Gazprom şi Transgaz, semnat deja de ambele părţi, i-ar putea deschide preşedintelui Traian Băsescu porţile Kremlinului.

ROMÂNIA VA FI UN JUCĂTOR IMPORTANT DINCOACE DE PRUT

Arătam acum două luni, în editorialul ”South Stream în schimbul Republicii Moldova?” că există o singură explicaţie plauzibilă a surprinzătoarei atitudini favorabile, luată de autorităţile române faţă de gazoductul rusesc. La orizont, îndărătul calculelor economice, se întrezăreşte o tranzacţie politică. Se pare că preşedintele Traian Băsescu acceptă proiectul South Sream pentru a-şi realiza „proiectul de suflet” care nu este altceva decât integrarea Republicii Moldova în UE şi evadarea ei definitivă din sfera de influenţă rusească.

Luni, Adriean Videanu, unul dintre colaboratorii cei mai apropiaţi ai liderului de la Bucureşti, certifică ipoteza noastră. El mărturiseşte într-un interviu pentru cotidianul ”România liberă” că, deşi ” proiectul principal este Nabucco”, ţara sa va participa şi la South Stream, pentru că astfel ” foarte multe uşi se pot deschide” la Moscova. Ministrul Economiei a mai adăugat că pe ruşi îi interesează nu doar gazoductul. Ei şi-ar dori să investească în domenii diverse, altele decât cel energetic. Videanu precizează că aceştia au posibilitatea să se antreneze în sectoare precum siderurgia şi producţia de aluminiu.

Astfel, ministrul român al Economiei nu face altceva decât să întărească de fapt concluzia pe care am tras-o noi vineri în acest colţ de pagină, când scriam că Bucureştiul are în sfârşit o strategie naţională pentru Basarabia. El spune pe şleau, bunăoară, că România urmăreşte să asigure independenţa energetică a Republicii Moldova.

O COMPANIE ROMÂNEASCĂ ÎN LOCUL LUI ”UNION FENOSA”

Mai mult decât atât. Ministrul Economiei declară fără echivocuri că ţara sa îşi propune să devină un jucător economic important ”dincolo de Prut”. Şi face cu această ocazie o dezvăluire extrem de impresionantă.

Potrivit lui Adriean Videanu, România ar dori să preia distribuţia de curent electric din Republica Moldova. Şi lasă să se întrevadă că ”Union Fenosa” , compania spaniolă care privatizase anterior acest sector, ar fi dispusă să vândă. Asta ar însemna o investiţie strategică românească de proporţii. Unde mai pui, că Bucureştiul şi-ar dori de asemenea să se implice şi în domeniul producţiei, nu doar în cel al distribuţiei, având în vedere că Republica Moldova îşi asigură doar 25 la sută din necesarul de energie.

La toate acestea se mai adaugă interconectarea sistemelor energetice ale celor două state, construcţia gazoductului Chişinău-Iaşi etc. Punând cap la cap declaraţiile politice, făcute anterior de Traian Băsescu şi Emil Boc, dar mai cu seamă informaţiile furnizate ieri de Adrian Videanu, putem conchide că România sub aspect economic, trece Prutul pentru a ataşa temeinic Republicii Moldova la piaţa comună europeană.

Privită din acest unghi, preconizata cooperare tot mai strânsă a Bucureştiului cu Moscova pe plan economic este preţul pe care cel dintâi îl plăteşte celei de-a doua pentru a aduce Chişinăul în UE. Este important faptul că tranzacţia cu substrat politic dintre cele două ţări a devenit posibilă datorită consolidării poziţiei geostrategice a României.

ROMÂNIA A DEVENIT MAI PUTERNICĂ

România joacă tare, întrucât are acum un spaţiu de manevră mai mare. Bucureştiul luptă astăzi cu garda jos pentru Republica Moldova, deoarece este mai puternic şi mai sigur ca odinioară. Şi nu e vorba doar de amplasarea în viitorul apropiat a scutului antirachetă.

Ca să-l cităm din nou pe acelaşi Videanu, România îşi întăreşte simţitor siguranţa naţională pe diverse planuri economice. Îşi diversifică în special rutele de aprovizionare cu gaze care vor fi aduse concomitent din trei surse. Mai întâi, din Azerbaidjan prin proiectul AGRI. Mai apoi, din Norvegia prin conexiunea conductelor Szeged-Arad. Şi în fine, din Rusia prin South Stream.

Astfel, colaborarea cu Moscova nu afectează în nici un fel interesele naţionale ale României. Dimpotrivă, acceptarea proiectului rusesc aduce Bucureştiului şi dividende economice, dar şi incontestabile câştiguri politice.

De cealaltă parte, Putin umflă preţul pentru a-şi putea vinde gazele în Europa Centrală şi cea de Vest, ocolind Ucraina. Kremlinul în acest caz de asemenea câştigă enorm din punct de vedere politic, întrucât va avea posibilitatea să ţină în şah Kievul, descurajându-i din start ambiţia de a se distanţa de fosta metropolă.

E la mintea oricui că atacul la adresa Bucureştiului, lansat recent de Serghei Lavrov într-o polemică formală cu Mihai Ghimpu, este de fapt o tentativă de a arăta că Republica Moldova ar fi miza pe care ruşii o dispută cu românii. Cartea Basarabiei se joacă. Meciul continuă.

Petru BOGATU

pentru Jurnal de ChişinăuThe following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu