Petru Bogatu: Replica americanilor pentru Lupu şi Ghimpu

Washingtonul pune degetul pe rană. Ambasada SUA a difuzat miercuri o declaraţie prin care salută întâlnirea dintre premierul Vlad Filat şi şeful administraţiei de la Tiraspol, Igor Smirnov.

Bate şaua să priceapă iapa

Este la mintea oricui că misiunea diplomatică americană la Chişinău bate şaua să priceapă iapa. Statele Unite le dau o replică lămuritoare, de fapt,  lui Marian Lupu şi Mihai Ghimpu. Aceştia, precum se ştie, în ultimele zile au criticat vehement întrevederea primului ministru cu liderul separatist, acuzându-l pe Filat că s-ar fi dus la Tiraspol pe propria-i răspundere şi în mod inopinat, urmărind nişte interese personale, chiar meschine.

Astfel, Washingtonul, în plină dispută cu Moscova pe chestiunea scutului antirachetă, se vede nevoit să intervină în polemicile pe cât de puerile, pe atât de halucinante din cadrul coaliţiei de guvernământ de la Chişinău. Acest lucru s-a mai întâmplat, de altfel, şi anul trecut, când secretarul de stat Hillary Clinton a trebuit să dezavueze afirmaţiile lui Mihai Ghimpu, potrivit cărora tratatul moldo-român de frontieră ar fi neconstituţional.

Totuşi, ultima declaraţie a Ambasadei SUA mă duce cu gândul la o altă intervenţie a Washingtonului de acum 12 ani. La finele mileniului,   Statele Unite s-au văzut silite să ia atitudine faţă de acuzaţiile lansate de Iurie Roşca, potrivit cărora tranzacţia moldo-americană cu avioanele MIG-29 ar fi fost ilegală. Casa Albă a pus punctul pe i, dezminţind insinuările liderului PPCD.

Sindromul fetei îndrăcite

Acum un deceniu şi ceva, comercializarea unor aparate de zbor, care riscau, dacă nu erau vândute americanilor, să intre în posesia unor organizaţii teroriste fundamentaliste, a fost folosită pentru a dinamita din interior guvernarea democratică. Deşi comparaţiile istorice sunt riscante, am impresia că şi de data aceasta luptele intestine din AIE au ajuns atât de departe încât prevestesc moartea ei chinuită.

Şi atunci, ca şi acum, comportamentul partenerilor dintr-o coaliţie democratică şi proeuropeană trădează o anumită inconştienţă. Ca să-i dea un şut colegului indezirabil din Alianţă, ei sunt gata să se facă de râs şi chiar să-şi atragă oprobriul partenerilor occidentali. Acum câtva timp, bunăoară, Marian Lupu a mai atacat o întâlnire dintre prim-ministru şi şeful administraţiei de la Tiraspol care a avut loc în Germania, chit că era clar ca bună ziua că aceasta s-a derulat sub bagheta OSCE, dar şi cu asentimentul Berlinului şi Washingtonului.

Se creează impresia că liderul PD, ca să facă rost de o măciucă mai zdravănă cu care să-i dea în cap lui Filat, este dispus să-şi taie craca de sub picioare. El a propus, de exemplu, să stabilească data alegerii preşedintelui, deşi nu dispunea de voturile necesare pentru depăşirea crizei constituţionale. Un astfel de comportament aminteşte de sindromul fiicei îndrăcite: „mă culc cu un sifilitic ca să-i fac în ciudă mamei”.

Pe de altă parte, nici Vlad Filat nu se omoară cu firea ca să-şi informeze din timp colegii din AIE despre iniţiativele Guvernului pe plan extern. Deficitul cronic de comunicare a transformat puţinele consultări din Alianţă într-o discuţie a surzilor cu muţii.

Pilula americanilor

Se pare că antipatiile reciproce dintre fruntaşii AIE încep să depăşească ura lor de clasă faţă de comunişti. În acest caz nu văd cum ar putea funcţiona această coaliţie de acum încolo, chiar dacă va fi ales preşedintele republicii. Orice mişcare ar face unul dintre liderii Alianţei, ceilalţi doi caută instinctiv să-i pună piedică şi, dacă se poate, să-l îmbrâncească pentru a da cu el de pământ.

AlE e lovită de dambla, nu încape discuţie. Creierul ei a încetat să  funcţioneze. Alianţa trece de la viaţă la moarte clinică. Se constată nişte convulsii doar la nivelul membrelor inferioare.

O mai poate salva ceva sau cineva? Poate doar o terapie de şoc occidentală. Declaraţia Ambasadei SUA pare să fie o primă pilulă pentru un tratament aproape imposibil.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu