Petru Bogatu: Reconfigurarea AIE nu e posibila decât cu preţul suicidului

Americanii au pierdut un avion militar fără pilot deasupra Iranului, ceea ce ar putea fi preludiul unui război mare. UE e pe cale să piardă moneda euro până la finele anului, ceea ce anunţă un crah global. Putin pierde majoritatea absolută în Duma de Stat, ceea ce prevesteşte un viitor sumbru pentru noul său mandat. Republica Moldova a pierdut orice şanse să mai amâne alegerile preşedintelui până la calendele greceşti, ceea ce nu-i exclus să însemne punct şi de la capăt.

Ghimpu optimist, Filat sceptic

Pierderi pe toată linia. Nu e de mirare că toţi par extrem de îngrijoraţi. Barack Obama, Nicolas Sarkozy, Tony Blair sau Boris Grîzlov se arată preocupaţi de pagubele suferite. Toată lumea e îngrijorată. Cu o excepţie. Doar liderul liberal Mihai Ghimpu este fericit. El se arată optimist şi promite că totul va fi o.k. Că voturi pentru alegerea preşedintelui sunt cu vârf şi îndesat.

Mă miră şi pe mine, ca şi pe Vlad Filat, această încredere pătimaşă în fericirea care trebuie să vie, vorba lui Liviu Rebreanu. Mi-ar plăcea însă ca Mihai Ghimpu să aibă dreptate. Poate că ştie el ce ştie şi de data aceasta Alianţei îi va ieşi pasienţa. Pentru că voturi au existat, se pare, şi la prima declanşare a procedurii de alegere a preşedintelui. Dar apoi s-a constatat cu stupoare mare că nu sunt. Că au fost, dar s-au spulberat. Iar de unde nu-i, precum se ştie, nici Dumnezeu nu cere. De aceea,  Lupu nici nu a catadicsit să candideze.

Credem că de data aceasta liderul PD nu calcă pe greblă. Că nu compromite optimismul lui Mihai Ghimpu. Că nu înşală aşteptările cetăţenilor. Că nu zdruncină încrederea lor în luciditatea şi bunul-simţ al clasei politice.

Sperăm că n-au niciun temei suspiciunile fruntaşilor PLDM, potrivit cărora în urma alegerilor preşedintelui s-ar putea produce o reconfigurare a puterii. Şi asta cu toate că ideea unei lovituri de palat pluteşte în aer. În atmosfera irespirabilă a scenei noastre politice de  ceva vreme se discută în surdină despre lansarea unui nou proiect politic care să cuprindă democraţii şi comuniştii îndemnaţi să evadeze din PCRM. Aceştia din urmă sunt căutaţi acum cu lumânarea ziua în amiaza mare.

De altfel, Voronin tocmai de aceea se vede silit să participe la votarea preşedintelui. Îi e teamă că, în cazul în care va boicota alegerile, fracţiunea sa va crăpa. PCRM e încolţit din toate părţile. Până şi din confesiunile lui Marian Lupu rezultă că nu doar Dodon şi compania au fost ademeniţi să părăsească rândurile altădată strânse ale comuniştilor.

Nădăjduim că toţi deputaţii vor fi în sală în ziua alegerilor şi vor vota. În acest caz şansele ca preşedintele să fie ales vor creşte enorm. Îl vor vota toţi cei care nu vor noi alegeri anticipate. Din motive lesne de înţeles, aceştia constituie majoritatea.

Până la proba contrarie, considerăm că Lupu se va ţine de cuvânt şi nu se va încerca o răsturnare politică în AIE. Că după alegeri nimeni nu se va aventura să extragă o nouă majoritate parlamentară pentru a da jos guvernul şi a instala altul cu voturile unor comunişti convertiţi peste noapte la democraţie.

Şah mat pentru aventurieri

Aşa-zisa reconfigurare a Alianţei este posibilă în teorie, dar va fi fatală în practică. Vorbind în termeni şahistici, nicio mutare, din câte au rămas pe tablă, nu-i bună, întrucât toate se soldează cu un şah mat pentru jucătorii care se vor încumeta să le facă.

PD este prea mic ca să absoarbă un număr suficient de foşti comunişti pentru a forma o nouă majoritate parlamentară. Ar fi ca o benzină în care s-a turnat prea multă apă. Iar PL în genere nu are spaţii de manevră pentru astfel de combinaţii riscante, la limita henţului.

Aşa fiind, AIE va exista intactă după alegerea preşedintelui sau nu va fi deloc. Punct şi de la capăt.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu