Petru Bogatu: Primejdii mari pentru Dorin Chirtoacă

Arătam într-un comentariu anterior că Dorin Chirtoacă poate învinge deja la 5 iunie. Polarizarea maximă a electoratului şi retragerea din cursa pentru primărie a PLDM-ului îi creează candidatului PL premise favorabile pentru a cuceri capitala din prima. Totuşi, el nu trebuie să se culce pe lauri. Victoria sa nu este nici pe departe bătută în cuie.

Deşi, în linii mari, pare mai puternic decât acum patru ani, deoarece are în spate nu unul, ci două partide mari, Dorin Chirtoacă riscă să clacheze chiar în momentul în care îi este lumea mai dragă. El se confruntă la ora actuală cu o serie de inconveniente care ar putea să-i joace festa.

Mai întâi, este vorba de erodarea unei părţi a electoratului său altădată fidel care a avut aşteptări mari, poate chiar exagerate, iar acum trăieşte unele decepţii. Mai apoi, PCRM s-a mobilizat mai abitir decât armata roşie în ajunul bătăliei de la Stalingrad. În fine, rivalul său numărul unu este în prezent mai periculos decât candidaţii PCRM de acum patru sau opt ani. Igor Dodon, sprijinit şi promovat din umbră de strategii Moscovei, a reuşit să-şi facă o imagine speculativă pentru a putea atrage şi voturile unui segment al electoratului necomunist.

În aceste condiţii, pentru a câştiga, Dorin Chirtoacă trebuie să lucreze pentru imaginea sa precum un giuvaiergiu. Să facă o campanie de înaltă clasă. Să nu risipească niciunul din punctele politice care pot intra în palmaresul său electoral.

În linii mari, pe Dorin Chirtoacă îl pasc trei primejdii mari. Să le luăm pe rând.

Prima: neglijarea electoratului PLDM. Odată cu retragerea lui Victor Bodiu, liberalii s-au văzut deja, se pare, cu sacii în căruţă. Se creează impresia că Dorin Chirtoacă speră să încaseze voturile simpatizanţilor PLDM din oficiu. Eroare. Lipsa de comunicare şi a unei conlucrări efective dintre cele două partide descurajează electoratul liberal-democrat care, urmând să voteze un candidat din alt partid, trebuie, cum-necum, să depăşească o barieră psihologică.

Or, atitudinea distantă a liberalilor faţă de aliaţii lor în lupta pentru primăria capitalei nu face decât să inducă stări de incertitudine. PL se bazează de fapt doar pe gestul lui Vlad Filat care şi-a îndemnat aderenţii să-l voteze pe Chirtoacă. Liberalii practic nu întreprind nimic pentru a-i apropia pe alegătorii PLDM, fapt ce ar putea să se soldeze cu irosirea unor voturi importante la 5 iunie.

A doua: trecerea sub tăcere a mizei politice a alegerilor. Dacă Dorin Chirtoacă va continua să se bată cu Igor Dodon preponderent pe terenul dexterităţii lor manageriale, el nu va izbuti să stăvilească trendul ascendent al adversarului său. Candidatul PL trebuie, în sfârşit, să pună accentul pe aspectul politic şi chiar geopolitic al cursei pentru primăria capitalei.

Înfrângerea AIE în Chişinău ar putea să aibă efectul unui ţunami care vă mătura Alianţa şi din vârful puterii centrale. De aceea, alegătorii urmează să fie motivaţi politic. Nu atât gropile din Chişinău sunt problema, cât groapa istoriei în care împing ţara comuniştii.

A treia: demonizarea lui Filat. Disensiunile din cadrul AIE şi campania manipulatoare purtată de o parte a presei pentru a demola reputaţia
liderului liberal-democrat ar putea de asemenea să descurajeze într-o anumită măsură votul alegătorilor PLDM în favoarea lui Dorin Chirtoacă.
De aceea, este nevoie ca pe ultima sută de metri a cursei pentru alegerile locale să se facă două lucruri. În primul rând, să se stabilească între PL şi PLDM o relaţie sinceră şi funcţională, nu doar una declarativă. În al doilea rând, să se ofere garanţii că ele vor continua să lucreze împreună şi după alegeri pentru a le conferi astfel suporterilor celor două partide perspectiva unui destin politic comun.

Numai aşa Dorin Chirtoacă îşi va folosi din plin toate resursele politice. Dacă va juca bine în finalul partidei electorale, va converti impedimentele periculoase din calea sa în tot atâtea trepte spre victoria în alegeri şi obţinerea celui de-al doilea mandat de primar. În caz contrar, scrutinul rămâne deschis oricărui rezultat.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu