Petru BOGATU: Predicţii confirmate şi infirmate în 2010

Pentru că la început de an am avut tupeul să fac 10 predicţii  pentru 2010, a venit timpul să dau socoteală. Să-mi pun cenuşă pe creştet. Trebuie să explic unde am greşit, dar şi de ce unele previziuni s-au confirmat doar parţial, iar altele în totalitate.

Înainte de asta aş vrea doar să reiterez că nu am pretenţia de oracol. Nu ghicesc nici în stele, nici în cafea. Omul nu are capacitatea de a cunoaşte viitorul, iar pretinşii vizionari,  prezicători şi astrologi care prognozează cu o precizie milimetrică evenimente dramatice sau catastrofe apocaliptice, după cum ne avertizează Evanghelia după Matei, nu sunt decât nişte profeţi mincinoşi.

Totuşi, deşi necunoscut şi imprevizibil, viitorul politic poate fi pronosticat. Există mai multe tehnici futurologice de prognoză politică. Ele în linii mari se bazează pe cunoaşterea intereselor naturale ale oamenilor, partidelor, statelor şi grupurilor sociale.  Luându-le în calcul, putem anticipa sau cel puţin aproxima anumite evoluţii politice.

Totodată, orice predicţie porneşte de la premisa că jucătorii sunt raţionali, îşi cunosc propriile interese şi se pricep să le gestioneze. În cazul în care aceştia se dovedesc stupizi, iar acţiunile lor sunt ilogice, sunt date de-a berbeleacul toate previziunile. Aşa s-a întâmplat în unele situaţii de-a lungul anului care se sfârşeşte, când unii actori politici au fost iraţionali, nu lucizi.

Să le luăm pe rând însă şi să începem cu previziunile împlinite. Din cele zece predicţii pe care le-am făcut pentru 2010, s-au confirmat şase.

„Referendumul.” A avut loc. Atâta doar că n-a fost validat.

„Politicieni precum Vladimir Ţurcan sau Victor Stepaniuc vor fi foarte activi în viitorul sezon politic”. Au fost. Dar la ce le-a folosit?

„PLDM va deveni cel mai popular partid.” De bună seamă, liberalii au crescut enorm în intenţiile de vot. În urma alegerilor din noiembrie, aproape că şi-au dublat numărul mandatelor parlamentare şi s-au constituit într-o navă amiral  a partidelor care, metaforic vorbind, navighează spre Europa. Concomitent, cu ocazia acestei predicţii, am ţinut să fac o remarcă ce mi s-a părut semnificativă. „În cazul în care guvernul Filat va ţine cadenţa, scriam în ultimele zile ale lui 2009, liberal-democraţii vor asimila importante segmente ale societăţii anterior nealiniate electoral. În acelaşi timp, consolidarea PLDM şi PDM nu va cimenta AIE, ci din contra, va periclita unitatea coaliţiei de guvernământ”. Întocmai. Cât de proaste au fost relaţiile dintre partidele Alianţei s-a văzut mai cu seama după alegerile din noiembrie, când mandatul acesteia s-a încheiat.

„Influenţa PCRM se va diminua atât în Parlament, cât şi în societate.” În noiembrie 2010, numărul alegătorilor care votează pentru formaţiunea lui Vladimir Voronin s-a redus. În comparaţie cu alegerile anterioare. Partidul Comuniştilor a  obţinut cu şase mandate mai puţin decât în iulie 2009.

A scăzut popularitatea lui Voronin, acesta fiind depăşit clar de Vlad Filat şi Marian Lupu. Totuşi liderul comunist a menţinut controlul asupra PCRM.

„Republica Moldova va începe să întrunească, treptat, condiţiile unui stat cu presă liberă. Piaţa audiovizualului va fi dominată de 3-4 televiziuni cu acoperire cvasinaţională, care vor oferi o autentică platformă de dezbatere.” Această previziune s-a împlinit cu brio şi se dispensează, cred eu, de orice comentarii.

În schimb, altele patru au fost infirmate de evoluţiile reale ale evenimentelor.
Alegerile n-au putut fi amânate, iar preşedintele republicii n-a fost  ales din cauza nevalidării plebiscitului. Absenteismul masiv a fost consecinţa unui comportament iraţional al politicienilor care au lăsat lucrurile la voia întâmplării, iluzionându-se că succesul referendumului este bătut în cuie. Toate aceste eşecuri au împiedicat, pe de o parte, ascensiunea PD, iar pe de alta, reformarea justiţiei şi derularea unor anchete de corupţie.

Una peste alta, anul politic 2010, spre deosebire de 2009, a fost, în linii mari, sub aşteptări. În primul număr din ianuarie, vom încerca să formulăm câteva previziuni pentru 2011.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu