Petru Bogatu: Povestea cu Greceanîi a fost o cacealma?

Ce mai tura-vura? Nimeni nu a luat în serios candidatura Zinaidei Greceanîi pentru funcţia de şef al statului. Nici politicienii, nici experţii.  A fost o singură persoană care se iluziona că fosta şefă a guvernului sub Voronin ar putea deveni preşedinte. Şi aceasta era nimeni alta decât Zinaida Greceanîi.

Jucaţi pe degete

Mihai Ghimpu are dreptate. Liberalii nu aveau cum să intre în acest joc fără a se compromite în faţa propriilor alegători. Era clar din capul locului că PL nu va sprijini nici în ruptul capului candidatura Zinaidei Greceanîi pentru funcţia de şef al statului. Lucrul acesta îl ştiau toţi. Nu numai liderul liberal, ci şi toată lumea care urmărea atent situaţia. Şi cea din ţară, dar şi cea de peste hotare.

Daţi filmul evenimentelor înapoi şi vă veţi convinge că majoritatea observatorilor politici aveau nevoie doar de două degete ca să demonstreze de pe micul ecran că Zinaida Greceanîi nu are cum să întrunească 61 de voturi pentru a fi aleasă preşedinte. Cu toate acestea,  însoţită de Igor Dodon, ea a făcut un drum lung până la Bruxelles pentru a discuta în inima Europei instalarea sa în jilţul de şef al statului. Apoi a oferit interviuri în care afirma cu o mină serioasă că este gata să-şi  aburce în spate greaua povară politică.

De altfel, ciudatul voiaj în Belgia, unde cei doi foşti comunişti s-au întâlnit „întâmplător” cu premierul Vlad Filat, n-a făcut decât să pună paie pe foc.  S-a creat impresia că cineva transformă cu bună ştiinţă procesul electoral într-o farsă. Dar de ce? Ca să demonstreze că alegerile au eşuat din cauza lui Mihai Ghimpu, după cum susţine liderul Pl? Să fim serioşi. Atâta zgomot pentru nimic? Nimeni nu le-a reproşat liberalilor refuzul de a o vota pe Greceanâi. Din contra. Poziţia lor a găsit şi înţelegere, şi scuză.

Povestea cu cocoşul roşu

De fapt, lucrurle stau niţel altfel. Toată vânzoleala pe tema unei posibile alegeri a Zinaidei Greceanîi în postul de preşedinte al republicii pare să fie o poveste cu cocoşul roşu. O cacealma ordinară. Şi care-i poanta?

Cum credeţi că au fost determinaţi Igor Dodon şi compania să se desprindă de Voronin? Sunt mai multe semne că Zinaidei Greceanîi i s-a întins o momeală şi ea a înghiţit-o cu succes. I s-a promis postul de preşedinte al republicii. Dar cu o condiţie: să părăsească fracţiunea PCRM. În toată această afacere, Dodon-Bidon a fost folosit pe post de „idiot util” pentru a o convinge pe Zina-Carabina să-şi trădeze tovarăşii de drum.

Simptomatică este informaţia furnizată deunăzi de Igor Boţan. El susţine că Greceanîi şi Abramciuc sunt lucrate cu insistenţă la ora actuală pentru a se reîntoarce în PCRM. Şi nici nu-i de mirare. Se pare că Voronin şi-a dat seama că celor două li s-a tras clapa pentru a le smulge din fracţiunea comunistă. Dar cu ce scop? Pe de o parte, pentru a submina PCRM, iar pe de altă parte, pentru a obţine câteva voturi comuniste în vederea depăşirii crizei constituţionale şi alegerii preşedintelui.

Asul din mânecă

Acum urmează să se joace pe bune. Cine va fi viitorul candidat al Alianţei pentru postul de şef al statului? Este clar că nu Zina-Carabina. Asta a fost o păcăleală. Şi nici Marian Lupu. Liderul PD e deja un capitol închis. Nu mai este eligibil din motive lesne de înţeles.

Soluţia care se întrezăreşte la orizont e un candidat neafiliat. Unul care le-ar conveni şi partidelor AIE, şi celor trei transfugi. Asta în cazul în care Voronin nu reuşeşte, bineînţeles, să mâne oile rătăcite înapoi în ţarc şi să reîntregească, astfel, turma.

Candidatul cu pricina se pare că a fost identificat înainte ca povestaşii să ne relateze basmul cu Zinaida Greceanîi preşedinte. E clar de ce numele lui nu a fost dat pe faţă încă. Mai trebuiau găsite câteva voturi înainte ca asul să fie scos din mânecă.

Vi se pare neverosimilă povestea pe care v-am spus-o? Vă asigur că nu-i mai puţin veridică decât cea cu Zinaida Greceanîi preşedinte.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu