Petru Bogatu: Odată cu spionii din New York, au picat şi agenţii din Chișinău

Arestarea în SUA, la începutul săptămânii curente, a unui grup nenorocit de zece spioni ruşi nu a fost singurul fiasco al Moscovei. În aceleaşi zile, ea a mai suferit o înfrângere usturătoare la Chişinău.

S-au demascat singuri

Chiar dacă multora nu le venea a crede până acum că Putin&Medvedev uneltesc împotriva AIE, astăzi nu mai există dubii. Din prostie sau încrâncenare oarbă, ruşii s-au demascat singuri. I-a dat de gol şi reacţia lor isterică la decretul privind ziua de 28 iunie, şi condamnarea lui Mihai Ghimpu în Duma de Stat, secundată de noi interdicţii asupra importului de vinuri din Republica Moldova. Toate aceste lucruri nu au cum fi, bineînţeles, întâmplătoare.

Ne întăreşte în opinia că la mijloc e o conjuraţie a Kremlinului împotriva Alianţei şi mobilizarea ca la comandă a tuturor elementelor antieuropene şi filoruse de pe scena politică moldovenească. PCRM, bunăoară, a pus capăt boicotului şi a revenit de urgenţă în Parlament pentru a cere demiterea lui Mihai Ghimpu. Iniţiativa comuniştilor a fost susţinută de minusculul grup al fostului deputat comunist Vladimir Ţurcan. Mass-media de la Moscova a anticipat evenimentele şi a relatat cu surle şi trâmbiţe că preşedintele interimar va fi înlăturat din post.

Destituirea lui Ghimpu a fost doar un pretext, desigur. În realitate, ţinta era AIE. Se urmărea desfacerea şi desfiinţarea coaliţiei de guvernământ. Veriga ei slabă era considerată fracţiunea lui Lupu-Diacov. De aceea, pentru a îndulci momeala întinsă Partidului Democrat, s-a propus crearea în perspectivă a unui bloc comun al stângii împotriva pretinsului radicalism liberal de dreapta. La această idee au subscris PSD-ul lui Şelin, formaţiunea lui Klimenko şi Partidul Moldova Unită. Astfel, cu voie sau fără voie, s-au expus, deconspirându-se, toţi agenţii de influenţă mai importanţi ai Moscovei la Chişinău.

Au gafat, dar au rezistat

Spre lauda lui, Marian Lupu nu a înghiţit nada. Atât el, cât şi Dumitru Diacov au dat dovadă de luciditate politică pentru a ieşi onorabil din situaţia creată. Cu destulă prudenţă, ce-i drept, pentru a nu se îndepărta de bazinul electoral de stânga, ei au respins atât planurile de dezmembrare a Alianţei, cât şi cele de constituire a unui front roşu antioccidental menit să conducă la resovietizarea Republicii Moldova şi compromiterea definitivă a cursului ei de integrare europeană.

Totodată, trebuie să remarcăm dexteritatea cu care premierul Vlad Filat a gestionat situaţia pentru a nu permite ca divergenţele din sânul AIE, mai cu seamă cele dintre PD şi PL, să degenereze într-un conflict insurmontabil. În treacăt fie spus, liderul PLDM articulează un mesaj politic echilibrat şi inteligibil pentru a nu lăsa pradă comuniştilor electoratul indecis sau cel îndoctrinat sub fosta guvernare.

Au mai şi gafat în aceste zile, fireşte, liderii de partide din AIE, fapt pentru care au fost taxaţi fără menajamente de presă. Totuşi, în ciuda erorilor care ar fi putut să răstoarne ambarcaţiunea puterii, ei au reuşit până la urmă s-o menţină pe linia de plutire.

Lucrătura împotriva AIE a eşuat

De unde şi concluzia că speculaţiile sau suspiciunile, potrivit cărora în actuala majoritate parlamentară ar exista cu nemiluita marionete manevrate de mâna Moscovei în scopul unei noi colonizări a Basarabiei, sunt niţel exagerate. Cel puţin pentru moment, lucrătura ruşilor împotriva AIE a eşuat.

Este adevărat că Alianţa pare să fie la ora actuală un conglomerat extrem de pestriţ. Dar tot atât de adevărat este şi faptul că aceasta conţine în prezent germenii unei viitoare stângi europene (PD), dar şi ai unei drepte moderne, liberale şi conservatoare (PL, PLDM).

Atacuri mizerabile dinspre Est vor mai fi. Pericolul unei restauraţii neocomuniste n-a fost înlăturat definitiv. Tocmai de aceea, trebuie să ne calmăm. Să nu sărim ca arşi ori de câte ori un actor politic nu se exprimă aşa cum ne-am fi aşteptat noi. Să nu-l suspectăm azi de înaltă trădare după ce ieri l-am elogiat.

Toate formaţiunile din AIE greşesc. Uneori calcă strâmb la modul nepermis chiar. Pentru asta sunt şi trebuie să fie criticate. Nu însă şi afurisite. Pentru că riscăm să aruncăm odată cu apa şi copilul din scăldătoare.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu