Petru Bogatu: Muntele lui Kiril Gundyaev a născut un şoarece

Motto:

Umorul este refugiul din faţa deznădejdii”

Christopher Fry

Patriarhul Kiril (Vladimir Mihailovici Gundyaev) a mărturisit la Chişinău că-i plac glumele. Atâta doar că nu-i în stare, zice el, să ţină minte anecdotele pe care i le spun alţii. Îl înţelegem. La Chişinău, capul  Bisericii Ortodoxe Ruse s-a văzut nevoit să se refugieze în umor.

Fastul vizitei n-a întunecat soarele

În anul 480 înainte de Hristos, Xerxes I, regele perşilor, îi ameninţa pe greci în bătălia de la Thermopyle că are atâţia arcaşi încât săgeţile lor vor întuneca soarele. În replică, regele spartan Leonidas i-a spus: cu atât mai bine, atunci vom lupta în umbră.

Şederea Patriarhului Kiril l-a Chişinău n-a făcut furori şi nu a întunecat soarele, aşa cum se anunţase cu surle şi trâmbiţe. Din contra, din cauza protestelor din centrul capitalei împotriva vizitei sale, capul Bisericii Ortodoxe Ruse (BORu) s-a văzut constrâns să anuleze două dintre acţiunile programate: depunerea de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi binecuvântarea tinerilor însurăţei.

Patriarhul rus s-a dovedit a fi un voiajor neobosit, un umorist mediocru şi un misionar prost. Deşi, odată cu sosirea sa, a plouat, în sfârşit, după mai multe luni de secetă, proliferându-se astfel în straturile sociale mai puţin cultivate fel de fel de prejudecăţi păgâne, cerul înnorat n-a astupat soarele. Precipitaţiile n-au înşelat pe nimeni. Mai cu seamă că Rusia, anul trecut, în ciuda rugăciunilor lui Kiril, s-a confruntat cu cea mai mare secetă din ultimii 100 de ani.

„Sfânta Rusie”, o glumă?

Astfel, vizita patriarhului s-a dovedit a fi un fiasco. Muntele „Sfintei Rusii” a născut la Chişinău un şoarece. Acum acest şoricel fuge mâncând pământul pentru a nu fi devorat de pisoiul derizoriului.

Este adevărat că preşedintele Marian Lupu, dintr-o complezenţă diplomatică, pesemne, l-a decorat pe patriarhul rus cu Ordinul Republicii, iar premierul Vlad Filat s-a întreţinut politicos minute bune cu sanctitatea sa. Toate acestea creează impresia unei călătorii pastorale în linii mari  reuşite.

„Daţi-mi voie să-l contrazic pe comentatorul basarabean Petru Bogatu, care în imboldul său patriotic speră că Patriarhul Kiril vine la Chişinău să-l caterisească pe Mitropolitul Vladimir, scria deunăzi în cotidianul  „Evenimentul Zilei” editorialistul Florian Bichir, fapt de pe urma căruia va avea de câştigat Mitropolia românească a Basarabiei”. În realitate, precizează reputatul publicist bucureştean, întâi stătătorul BORu vine să întărească Mitropolia Chişinăului, subordonată Moscovei.

Aşa este. Kiril a venit şi a văzut, dar a pierdut, pentru că nu a întărit Mitropolia Chişinăului ca filială a BORu. De aceea s-a văzut nevoit să sugereze că toate informaţiile anterioare ale presei despre vizita sa la Chişinău ar trebui să le luăm ca pe o glumă.

Zvonul despre o posibilă înlocuire a Mitropolitului Vladimir cu episcopul Vichentie Morari, ridicat de urgenţă la rangul de Mitropolit de Turkmenistan, a fost lansat deliberat de Patriarhatul rus tocmai pentru a consolida partida filorusă din Biserica Ortodoxă din Moldova care doreşte să întărească dependenţa ei de pravoslavia rusă. N-a fost să fie. A câştigat facţiunea autonomistă din Mitropolia Chişinăului care pretinde o suveranitate cât mai confortabilă de Moscova.

Mai mult decât atât. Înainte de a sosi la Chişinău, Kiril a fost ameninţat cu o eventuală schismă în cazul în care va bate moneda pe ideea „Sfintei Rusii” şi va pune presiune pe Mitropolia lui Vladimir.

Efectul bumerangului

În consecinţă, Patriarhul Kiril a bătut în retragere. A renunţat la retorica-i expansionistă şi nu s-a mai încumetat să afirme la Chişinău că Republica Moldova ar face parte din „Sfânta Rusie”. Dimpotrivă, a recunoscut că este o parte a Europei. Şi culmea, a vorbit pe un ton împăciuitor despre Biserica Ortodoxă Română şi despre drepturile canonice ale acesteia asupra spaţiului pruto-nistrean.

De unde şi concluzia că doctrina agresivă a „Lumii ruse” care ar cuprinde chipurile toate teritoriile ex-sovietice, s-a întors ca un bumerang împotriva patriarhului. Ambalajul cvasireligios al neoimperialismului rus a dat chix la Chişinău. Acest fapt se constituie într-un avertisment şi pentru Vladimir Putin care a lansat recent conceptul Uniunii Eurasiatice. Altfel spus, al unei comunităţi de state menită să refacă într-o formă neocapitalistă fosta Uniune Sovietică.

Aceste proiecte revanşarde, oricum s-ar chema ele – „Sfânta Rusie” sau „Uniunea Eurasiatică” – nu fac decât să demaşte poftele imperialiste ale Kremlinului. Să spulbere iluziile că Rusia lui Putin ar putea să se europenizeze vreodată. Vizita lui Kiril, cu voie sau fără voie, îndeamnă Republica Moldova să nu umble după potcoave de cai morţi şi să se grăbească în Europa.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu