Petru Bogatu: Între mafia lor şi gunoiul nostru

Dacă e să-i dăm crezare unei distinse doamne care conduce un partid extraparlamentar, până şi Vlad Plahotniuc „este patriot român basarabean”. Şi cum Vlad Filat se declară pe faţă român, iar Mihai Ghimpu nu ascunde că este, pe deasupra, şi unionist, ce să însemne oare toate acestea? Că la Chişinău s-a instalat o guvernare nu numai proeuropeană, ci şi profund românească?

Românii care „nu cred în prostiile pe care le spun”

Unde mai pui că Vitalia Pavlicenco, căci despre ea este vorba, scrie pe blogul său că şi Marian Lupu, în pofida aparenţelor, „nu crede în prostiile pe care le spune despre sacrele noastre valori naţionale, despre istorie, războiul de la Nistru. El este român şi ştie ce e cu el”. Interesant, nu?

Cu atâţia români verzi la putere, nu ne rămâne decât să ne crucim şi să ne minunăm foarte tare. Şi, nu în ultimul rând, să aşteptăm ce va urma. Dacă Republica Moldova, sub guvernarea lor, devine un stat cu adevărat românesc, înseamnă că, de bună seamă, în fruntea ei sunt oameni de bună credinţă. Adevăraţi „patrioţi români basarabeni”, după cum susţine dna Pavlicenco. Dar dacă nu? Atunci percepţia noastră se va schimba, fireşte.

Vom constata că, indiferent ce spun „patrioţii români basarabenii”, ei se vor dovedi în realitate cu totul altceva. Poate că vor fi români în acte sau în declaraţii, dar nu şi buni români. Asupra acestui fapt însă sperăm să ne dumerim mâine. Sau cândva mai târziu. Azi, până una-alta, ne interesează altceva.

„Există un grad înalt de corupţie”

În calea transformării Republicii Moldova într-un stat modern şi european, ca să nu zic românesc, stau două obstacole ameninţătoare: corupţia şi mafia. Potrivit clasamentului anual realizat de Heritage Foundation împreună cu „Wall Street Journal”, ne aflăm la ora actuală abia pe locul 120 din 179 de ţări în topul mondial al libertăţii economice. Suntem mai bine plasaţi decât Rusia (locul 143) şi Ucraina (164), dar mult mai prost decât România care ocupă poziţia a 63-a.

Chiar dacă, sub guvernul Filat, am urcat cinci poziţii în comparaţie cu anul trecut, din cele 43 de state europene, Republica Moldova e tocmai pe locul 40. Printre carenţele principale care ne ţin pe loc se numără domeniul muncii şi libertatea investiţională. Experţii de la Heritage Foundation arată totodată că «realizarea potenţialului de creştere rămâne constrânsă de intervenţia statului în sectorul privat, ca urmare, economia este vulnerabilă în condiţiile schimbării situaţiei politice». Există „un grad înalt de corupţie în majoritatea domeniilor birocratice”, se mai arată în raport. Rezumând şi vorbind mai simplu, pe înţelesul maselor largi, mulţi dintre înalţii demnitari de la Chişinău, în loc să servească interesul naţional, caută să-şi umple, pe seama statului, propriile buzunare.

Acum urmăriţi cum reacţionează afacerile la instaurarea AIE la putere. Iată doar câteva titluri care fac deliciul presei în aceste zile: „Farmaciştii declară că nu reuşesc să ieftinească medicamentele”, „Fiecare al treilea detergent de pe piaţă se va scumpi în următoarele zile”, „Au crescut preţurile la ulei, pâine, lapte, ouă”. Mai adăugăm la toate acestea că se scumpesc nişte mărfuri care şi aşa costă mai mult decât în Uniunea Europeană.

Cum să te baţi cu tine însuţi?

Vreţi să-mi spuneţi ca explozia preţurilor este provocată de conjunctura financiară? Pe dracu’! Piaţa e un fel de mână invizibilă, după cum o numea celebrul economist Fr. A. von Hayek. Aceasta, fiind lăsată să-şi facă treaba, impune preţuri obiective. Ea nu are inimă, dar nici minte şmecheră de pungaş ca să ne tragă clapa. Cu asta se ocupă monopolurile mafiote care mutilează „mâna invizibilă” pentru a-şi băga coada în formarea preţurilor şi a obţine nişte profituri ilicite.

Am putea continua cu exemplele, dar cred că nu are rost. Derapajele mafiote se văd cu ochiul liber la tot pasul. E destul doar să scoţi capul afară. A plecat PCRM şi a venit AIE. Dar ce s-a schimbat concret sub aspectul dreptăţii sociale? Între un „român hoţoman” şi un „comunist mafiot” noi pe cine alegem? Gunoiul, desigur. Pentru că-i gunoiul nostru, vorba unui preşedinte american.

Astfel, combaterea corupţiei şi afacerilor oneroase, oricum ai da, este principalul test pe care trebuie să-l treacă AIE. Dacă îl pică, se năruie tot: şi justiţia, şi politica, şi cultura, şi finanţele şi diplomaţia. Se duce pe apa sâmbetei şi perspectiva europeană, şi cauza naţională.

Chiar suntem curioşi să vedem ce vor avea de spus „patrioţii români basarabeni” din AIE pe tema corupţiei la nivel înalt. Cum se vor simţi ei, de exemplu, când se vor vedea siliţi cu toţii să iasă din tranşeele luptei cu comunismul deja învins şi să intre în cele ale luptei cu mafia şi îmbogăţirea ilicită a birocraţiei? Cum se va suci oare acela dintre ei care va avea senzaţia că se bate cu sine însuşi?

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu