Petru Bogatu: Herman Van Rompuy a arătat mandatul

Dacă mai avea îndoieli cineva în privinţa monstrului care devorează Republica Moldova din interior, Herman Van Rompuy l-a lămurit. Lupta cu corupția și reforma justiției, a spus preşedintele Consiliului European, sunt prioritare pentru Republica Moldova în procesul de integrare europeană.

Război corupţiei!

Cel mai înalt oficial european a sosit la Chişinău în urma unei invitaţii oficiale pe care premierul Vlad Filat i-a făcut-o încă în luna martie 2011. Chişinăul a primit atunci asigurări că vizita va avea loc până la sfârşitul anului. Iată că Rompuy a venit mult mai devreme. Şi nu oricând, ci în toiul scandalului iscat de declaraţiile primului ministru care afirmase că ar avea mandatul Europei de a combate corupţia la nivel înalt. Este puţin probabil ca acest fapt să fie întâmplător.

Totuşi, chiar dacă data vizitei lui Herman Van Rompuy n-a fost programată în funcţie de tensiunile care erau cât pe ce să rupă capacele AIE, mesajul său este foarte clar şi nu lasă loc de interpretări. El îndeamnă coaliţia de guvernământ să declare război corupţiei. Nici mai mult, nici mai puţin.

Şi în discuţiile cu oficialii moldoveni, şi în cadrul brifingului,   preşedintele Consiliului European a ţinut să sublinieze că Europa sprijină şi simpatizează Alianţa nu din oficiu. Nu de amorul artei. Nu pentru vorbe, ci pentru fapte.

Curăţenie generală!

A explicat ferm, fără echivocuri şi pe înţelesul tuturor ce anume aşteaptă Europa de la AIE: eradicarea corupţiei, reforma justiţiei şi poliţiei. Şi în fine, dar nu în ultimul rând, îmbunătăţirea mediului de afaceri. Asta reclamă legi şi măsuri  drastice împotriva parveniţilor din viaţa politică şi sistemul judecătoresc, încorporarea procuraturii în magistratură,  demilitarizarea şi salubrizarea Ministerului de Interne, lichidarea monopolurilor în economie, neimplicarea businessului în actul de guvernare etc.

Toate acestea sunt câteva priorităţi, formulate de preşedintele Consiliului European, care, în ultimă instanţă, se reduc la una singură: eradicarea corupţiei. UE vrea curăţenie generală.  Pentru că o politică eficientă şi o justiţie echitabilă înseamnă înainte de toate responsabilitate, onestitate şi legalitate.

În acelaşi timp, Herman Van Rompuy a lăsat să se întrevadă că îşi doreşte foarte mult ca AIE să nu pice testul reformelor. Că Europa pariază pe coaliţia de guvernământ din Republica Moldova. De unde şi concluzia că există şi de acum încolo credit de încredere pentru Alianţă.

Dezmeticiţi-vă!

Însăşi şederea lui Herman Van Rompuy la Chişinău, de altfel,  spune totul. Vizita oficială a preşedintelui Europei dovedeşte o dată în plus că Europa n-are de gând să piardă pe drumuri Republica Moldova.

În aceste condiţii, e timpul ca fruntaşii AIE să se dezmeticească, iar cei cu „pufuşor pe botişor” să-şi tempereze poftele. Pentru că, parafrazându-l pe Marian Lupu, ori întreaga alianţă se debarasează de interesele meschine şi promovează reformele, ori liderii ei se vor compromite şi vor capota toţi  laolaltă.

Apropo de preşedintele interimar. Săptămâna trecută scriam în acest colţ de pagină că el a ieşit cam şifonat de la întâlnirea cu ambasadorii occidentali acreditaţi la Chişinău, unde s-a dus să se convingă dacă i-a cerut sau nu UE guvernului de la Chişinău să lupte cu parveniţii şi schemele mafiote. Cred că  înaltul oficial de la Bruxelles a pus punctul pe i. Herman Van Rompuy, de fapt, ne-a arătat la toţi mandatul european de combatere a corupţiei în Republica Moldova.

 

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu