Petru Bogatu: Ferma animalelor bolnave

Să nu vă fie cu supărare, dar ultima plenară a Partidului Comuniştilor – de unde, după ciorovăieli şi reproşuri reciproce, au dat bir cu fugiţii doi fruntaşi ai PCRM – parcă e un episod decupat din „Ferma Animalelor” de George Orwell. Ca să nu creadă cineva că forţăm aici o comparaţie imposibilă, haideţi să răsfoim, măcar pe diagonală, succinta şi inteligenta utopie anticomunistă a scriitorului englez.

Povestea porcului

Sătule de nedreptatea şi grosolănia fermierului lor crud şi beţiv, animalele preiau conducerea şi viitorul lor se anunţă strălucit. Porcul, ales să gestioneze treburile gospodăriei agrozootehnice, este, delicat vorbind, o fire grobiană. Cum-necum, specia îşi spune cuvântul. Totuşi, împreună cu alţi porci din conducerea colectivă, el gestionează cu dibăcie afacerile cotidiene spre binele comun. Numai că – sub presiunea nemiloasă a instinctelor – lucrurile degenerează.

Treptat, controlul puterii, exercitat de porci, devine despotic, întrucât se dovedeşte favorabil exclusiv porcilor şi în dauna altor animale. Ca rezultat, berbecii, oile, boii, vacile şi alte făpturi abuzate îşi ies din balamale şi caută să părăsească ferma. Dar unde să se ducă şi cine le dă voie?

Romanul lui Orwell impresionează de ani buni lumea, întrucât e o ilustrare perfectă a realităţilor comuniste. Inclusiv a celor de la noi. Miercuri, la Plenara PCRM, un comunist proeminent, iritat la culme de deciziile lui Vladimir Voronin şi ale altor colaboratori din anturajul acestuia, le incriminează conducătorilor un abuz de putere şi părăseşte formaţiunea, trântindu-le foştilor tovarăşi de drum uşa în nas. Fostul ministru al energiei şi al Administraţiei Publice Locale, Iacob Timciuc, declară: „O grupare foarte îngustă a uzurpat executivul politic, a ignorat opinia largă a partidului şi, de fapt, astăzi, partidul a trecut pe cale antinaţională, antistatală”.

Acestuia îi ţine isonul şi o damă de campanie a ex-preşedintelui Voronin. Deputata Svetlana Popa, fosta conducătoare a grupului de consilieri comunişti din Consiliul Municipal Chişinău, s-a retras din executivul politic al PCRM, spunând că partidul s-ar fi transformat într-un SRL. „Totul a rămas la discreţia „marelui strateg” Mark Tkaciuk, zice ea, care se face principalul vinovat pentru declinul partidului.”

Necuvântătoarele prind glas

Bovinele şi ovinele asuprite se întorc astfel împotriva porcinelor exploatatoare. Se vede că nu mai suportă grohăitul acestora. La fermă miroase a răzvrătire. Cine nu poate să lupte pleacă din gospodărie pentru a se aciua prin alte grajduri şi coteţe.

Ce ar mai fi de adăugat la toate acestea? Cât au fost la putere, comuniştii şi-au tras, în mijlocul sărăciei generale, un soi de pajişte înflorită pentru toate vieţuitoarele care îi urmau. O vreme, cu toţii au avut de păscut în voie pe imaşurile grase. Iar ca lumea din jur să se împace cu mirosul urât pe care îl emana ferma, lighioanele au vândut utopii, iar ulterior au încercat chiar să se pricopsească şi pe seama crizei economice.

Acum însă, când peste gospodăria zootehnică planează ciuma falimentului, porcii din fruntea ei îşi strâng rândurile şi dau cu copita în celelalte dobitoace. Acestea, anterior supuse şi taciturne, cer dreptate. Dar pentru că sunt tratate, bineînţeles, porceşte, necuvântătoarele de odinioară deschid gura, îşi ies din ţâţâni şi îşi varsă năduful pe râmători.

Se ştie ce va urma. Ferma va da chix şi, în curând, se va închide. În disperare de cauză, conducătorii ei le vor da la bot, adică îi vor porcăi cum le va veni la gură pe cei care îşi iau tălpăşiţa. Şi, dând toate pe una, vor miza pe ultima carte. Vor încerca, prin agitaţie demagogică, să contamineze oamenii cu vreo nouă tulburare a minţilor ce nu-i altceva decât un gen de gripă porcină.

Degeaba. Nu cred să reuşească. Deşi încă prost vitaminizată, lumea se vaccinează şi, încet-încet, dobândeşte imunitate.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu