Petru Bogatu: Doi bărbaţi fatali

S-o spunem pe şleau şi din capul locului. Fostul şi noul lider i-au făcut felul Mişcării Acţiunea Europeană. Şi nu pentru că ar fi nişte firi distructive. Doamne fereşte! Ei sunt chiar foarte constructivi.

Mariaje imposibile

Veaceslav Untilă şi Anatol Petrencu sapă acum adânc şi cu abnegaţie ca să descopere nişte resurse naturale pentru relansarea partidului. Atâta doar că, în loc să scoată aur curat, vor produce o groapă ordinară în care MAE îşi va găsi obştescul sfârşit.

Sunt lucruri care se văd de la o poştă. Nu-i nevoie să ghiceşti în stele ca să le descoperi. Acum doi ani, bunăoară, spuneam că Oleg Serebrian, prin fuziunea cu PD, şi-a îngropat partidul. Asta pentru că în politică sunt căsătorii nepermise care se dovedesc letale pentru unul dintre soţi. Mariajul cu Partidul Democrat a fost unul fatal pentru Partidul Social-Liberal.

După cum au arătat alegerile din aprilie 2009, Diacov nu a devenit mai puternic în urma concubinajului cu Serebrian, întrucât membrii şi alegătorii celui din urmă l-au părăsit in corpore, aciuându-se pe unde au apucat. Unii au migrat spre PL, alţii spre PLDM, iar o parte s-au refugiat în partidul lui Anatol Petrencu.

Astăzi, în MAE se întrevede un alt soi de incompatibilitate, diferită de cea despre care vă vorbesc. Nu-i însă mai puţin nocivă şi periculoasă. Să mă explic.

Greutăţi fără satisfacţii

În primul rând, Untilă şi compania aduc în noul lor partid neputinţa şi tentaţia refugiului. În AMN, haideţi să nu ne ascundem după deget, toată lumea pare ameţită de prăbuşirea formaţiunii şi de aceea acuză un acut deficit de idei şi soluţii.  Acest fapt va avea efecte demobilizante şi pentru MAE. Evadarea unor fruntaşi ai AMN şi aterizarea lor pe terenul unui partid extraparlamentar, nu va opri, ci din contra, va accentua dorinţa de a emigra spre tărâmuri mai fericite. Va precipita tendinţele centripete de pe dreapta eşichierului care împing simpatiile electoratului spre PLDM.

În al doilea rând, Untilă şi camarazii săi, care, precum se ştie, fac parte din AIE, aduc în MAE povara guvernării, dar nu şi satisfacţiile acesteia. Achiziţia unor deputaţi, în aparenţă profitabilă, este în realitate un mare şi insurmontabil rău pentru partidul condus încă mai ieri de Anatol Petrencu.

În cazul în care Guvernul Filat va fi unul de succes, Mişcarea Acţiunea Europeană nu se va pricopsi cu nimic. Beneficiari vor fi, oricum, PLDM şi PD. Cel dintâi va atrage şi va asimila toţi  alegătorii micilor formaţiuni de pe centru-dreapta, iar cel de-al doilea – de pe centru-stânga. Şi MAE, în această situaţie, nu va fi o excepţie. Nici nu-şi va da seama cum se va topi şi se va evapora în braţele liberal-democraţilor.

Dacă Alianţa, dimpotrivă, va capota, MAE care are acum deputaţi  ai majorităţii parlamentare, va împărţi cucuiele cu PLDM, PL, PD şi AMN. Va cădea AIE, se va împiedică împreună cu Alianţa şi Untilă care va trage după sine în jos noul său partid.

În al treilea rând, Veaceslav Untilă, cu tot respectul pe care i-l purtăm, nu-i nici Dorin Chirtoacă, şi nici Marian Lupu. E un bărbat politic dârz şi bătăios care merită pentru asta toată lauda. Nu a demonstrat însă că poate fi vioara întâi într-un partid. Nu a tras după sine în sus AMN, cum să scoată la liman MAE?

Greu pe banca de rezerve

Este e adevărat că şi stând pe tuşă, noul său partid, oricum, nu prea avea sorţi de izbândă. De pe banca de rezerve este foarte dificil să cucereşti publicul. Ai şansa să intri pe teren, înlocuind jucătorii titulari, doar în cazul în care echipa retrogradează în eşalonul secund.

Dat tot atât de adevărat este şi faptul că MAE, după plastica exprimare a dlui Petrencu, oricum se află în liga a II-a.  Achiziţionarea lui Untilă nu-i garantează promovarea. Dacă se îngloadă însă, nu-i niciun bai, se poate consola în campionatul amatorilor.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu