Petru Bogatu: Dodon şi alte şopârle ale Moscovei

Arătam într-un editorial anterior că Dorin Chirtoacă a trebuit să ţină piept nu atât candidatului PCRM, cât omului Kremlinului. Numai că Igor Dodon, ca principal beneficiar al sprijinului politic şi financiar al Moscovei, n-a fost singura şopârlă strecurată direct sau indirect în cursa pentru primăria Chişinăului.

Paie în loc de fân

Campania electorală care stă să se încheie a fost ca în anecdotele sovietice când vacilor li se puneau ochelari verzi ca să mănânce paie crezând că-i fân. Unii observatori politici, de altfel, se grăbesc să-i cânte osanale, afirmând cum că pe durata ei s-ar fi utilizat tehnologii net superioare celor de acum patru ani. Că ar fi fost mai multă deschidere. Că s-ar fi încins dezbateri pe cinste. Pe dracul! Totul a fost, de fapt, o făcătură.

Cursa pentru alegerile locale s-a constituit într-un pretext pentru reglări de conturi. A fost o campanie extrem de murdară, deturnată din capul locului prin insinuări impardonabile, provocări perfide şi lovituri sub centură. Banii au ucis principiile, până şi parte a presei independente a făcut pact cu diavolul, acceptând publicitatea cu simboluri comuniste.

Şi mai grav este faptul că de spiritul de vendetă au profitat cercuri interesate de peste hotare care şi-au băgat coada în competiţia politică de la noi, pervertind-o şi distorsionând-o în cel mai demoralizant mod cu putinţă. Încă niciodată până acum Kremlinul nu a fost atât de implicat în alegerile din Republica Moldova, încât să reuşească să manevreze din umbră cea mai mare parte a concurenţilor electorali. Şi nu întâmplător. Moscova astăzi are nevoie ca de aer de o schimbare la Chişinău.

Sub presiunea puterii crescânde a Chinei, ruşii fac deja concesii Occidentului. Ei se văd siliţi să caute un compromis şi în chestiunea transnistreană. Totuşi, Moscova nu-şi poate permite cedări substanţiale atâta timp cât în Republica Moldova la guvernare se află forţe proeuropene şi proamericane.

De aceea, Kremlinul a dat o atenţie deosebită scrutinului din 5 iunie. O revanşă rusească în alegerile locale ar fi creat premise pentru o răsturnare ulterioară şi a puterii centrale de la Chişinău. Nu întâmplător, Voronin a fost în repetate rânduri chemat la Moscova. Ruşii i-au băgat bumbac în cap, sperând să iasă lână. Până la urmă, au izbutit să i-l impună pe Igor Dodon, chit că liderul comunist, iniţial, nici nu dorea să audă de el.

Năpârci specializate

Moscova şi-a îndopat favoritul cu bani, idei şi stratageme electorale. Tocmai de aceea, campania lui Dodon a demarat printr-o propagandă sublimată înainte de startul oficial al cursei pentru alegerile locale. Mai mult decât atât. Ca să-i insufle mai multă încredere, candidatului PCRM i s-a promis derularea unui alt proiect politic în cazul în care acesta pierde alegerile pentru jilţul de primar al Chişinăului. Iată de ce după 5 iunie s-ar putea să-l vedem pe Dodon în fruntea unui nou partid.

Până una-alta, pentru a le facilita comuniştilor confruntarea cu Chirtoacă, în afară de năpârca cea mare, pe pista electorală au fost împinse altele mai mici care trebuia să se amestece printre picioarele candidatului PL. Este curios faptul că niciuna dintre ele n-a fost lăsată de capul ei. S-a recurs la tactica strictei specializări.

O şopârlă electorală s-a axat exclusiv pe combaterea corupţiei şi nepotismului la primărie. Alta a înfierat preponderent neprofesionismul şi ineficienţa lui Chirtoacă. Cea de-a treia a criticat promisiunile neonorate ale primarului, încercând să ne demonstreze că anume ea este cea care se ţine de cuvânt. Cea de-a patra a bătut monedă pe neseriozitatea şi superficialitatea lui Chirtoacă. Şi aşa mai departe.

Mai pe scurt, fiecare şopârlă şi-a jucat disciplinat rolul ce i-a fost prescris, chiar dacă unele dintre ele nici nu şi-au dat seamă că au fost folosite drept cârpe pentru a spăla duşumelele lui Dodon, ca apoi să fie scurse în capul candidatului liberal. Uneori însă au forţat nota şi, ca rezultat, urzelile ruşilor s-au întors ca un bumerang împotriva lor.

Năpârleala de după alegeri

Reacţia lui Vlad Filat care, încolţit din toate părţile, şi-a retras candidatul în favoarea lui Chirtoacă, de exemplu, i-a surprins pe strategii Kremlinului pe nepusă masă. Aceştia din urmă au încercat demolarea celui mai mare partid din AIE chiar cu mâinile partenerilor de coaliţie, dar gestul liderului liberal-democrat le-a dejucat planurile. În treacăt fie spus, dacă mâine va apărea un nou partid mare, altul decât PLDM, acesta va deveni de asemenea ţinta unor atacuri furibunde. Kremlinul se teme de forţe politice redutabile la Chişinău şi de aceea le atacă din instinct.

Oricum ai da, campania electorală pentru alegerile locale a fost o mare cacealma. Nu e cazul să facem un banchet, dar nici să mâncăm colivă. Rămâne de văzut, desigur, care vor fi rezultatele scrutinului, dar de pe acum este clar că Moscova în multe privinţe a dat chix. A înveninat procesul electoral, dar nu şi-a atins toate obiectivele pe care le-a urmărit la nivel naţional.

În Chişinău, Dorin Chirtoacă a trebuit să lupte împotriva unei droaie de şopârle ruseşti. Unele dintre ele, ce-i drept, sunt inconştiente şi îşi închipuie în naivitatea lor crasă că acţionează pe propria răspundere. Asta însă nu le poate schimba nici natura, nici menirea. Ca şi faptul că vor încerca în curând să năpârlească sau să-şi desprindă coada.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu