Petru Bogatu: Doctrina „Sfintei Rusii”, ca reeditare a doctrinei Brejnev

Într-un editorial de acum două luni arătam că viitoarea şedere a patriarhului rus Kiril la Chişinău trebuie tratată cu maximă prudenţă, întrucât sosirea sa deja tulbură apele în sânul clerului şi mirenilor de la noi. Privit din acest unghi, premierul Vlad Filat a gafat deunăzi, când s-a grăbit să sublinieze importanţa vizitei din toamnă a întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ruse.

Efectul chibritului aprins

Înţelegem că la mijloc e un gest formal de complezenţă politică. Prim-ministrul crede, pesemne, că n-a făcut altceva decât să respecte nişte uzanţe diplomatice. Numai că relaţiile excleziastice cu Moscova sunt pe muchie de cuţit, fapt ce nu-i permite luxul de a împărţi gratuit, în dreapta şi în stânga, politeţuri.

Este la mintea oricui că voiajul patriarhului Rusiei urmăreşte obiective politice de natură expansionistă. De aceea, prezenţa sa la Chişinău riscă să învrăjbească spiritele şi aşa dezbinate din cadrul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova. În aceste împrejurări, orice afirmaţie oficială care lasă loc de interpretări poate să aibă efectul chibritului aprins într-o scârtă de paie.

Haideţi să precizăm un lucru: de ce vine patriarhul rus la Chişinău? Sub aspect strict formal, Kiril întreprinde o călătorie pastorală. Potrivit canoanelor, după instalarea sa în funcţie, el este obligat să viziteze toate catedralele patriarhale şi mitropolitane ale Bisericii Ortodoxe Ruse (BORu). Una din ele se află la Chişinău, fapt ce constituie un prilej pentru sosirea  întâistătătorului BORu.

În realiate însă, sanctitatea sa Kiril nici nu ascunde măcar că profită de situaţie pentru a marca astfel spaţiul „Sfintei Rusii”. Deloc întâmplător, cu ocazia aflării sale în Ucraina, săptămâna curentă, sinodul BORu şi-a ţinut ostentativ lucrările în deplasare la Kiev. În această şedinţă, a fost audiat în special raportul mitropolitului Kievului, Vladimir. Astfel, s-a dat de înţeles încă o dată că adevăratul stăpân al Ucrainei este Patriarhatul de la Moscova.

De ce Kiril a ridicat un moldovean la rangul de mitropolit?

Nu încape îndoială că mult trâmbiţatul concept al „lumii ruse”, promovat de patriarhul Kiril, nu-i decât o variantă cvasireligioasă a doctrinei Brejnev. Aceasta, precum se ştie,   impunea ţărilor din blocul sovietic principiul suveranităţii limitate. Doctrina Brejnev a fost folosită pentru ocuparea  Cehoslovaciei din 1968, dar și în cazul invaziei în Afganistan, în 1979. Astăzi, Kremlinul, de pe coama doctrinei „Sfintei Rusii”, scuipă, aidoma liderilor senili ai URSS, pe suveranitatea şi independenţa fostelor republici sovietice.

Sinodul BORu de la Kiev a confirmat cu brio ticurile neoimperialiste ale Rusiei lui Putin. În capitala Ucrainei s-au adoptat o serie de decizii extrem de importante. Una din ele mi se pare cu bătăie lungă şi, după toate probabilităţile, vizează deocamdată indirect Mitropolia Chişinăului şi întregii Moldove.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse de la Kiev a anexat, de fapt, teritoriul ecleziastic din Asia Centrală. Cu această ocazie, s-a instituit  un nou district mitropolitan. În fruntea lui a fost desemnat arhiepiscopul Vikenti (Morari) de Ekaterinburg care a fost ridicat la rangul de mitropolit.

Noul conducător al eparhiilor ruse din Uzbekistan, Tadjikistan, Kîrgîzstan şi Turkmenistan este un etnic român şi originar din Basarabia. În treacăt fie spus, Vikenti Morari nu-i nimeni altul decât verişorul fostului preşedinte al BC „Victoriabank”, Victor Ţurcan, care şi-a pierdut postul în urma unui diferend scandalos cu Vlad Plahotniuc. Proaspătul mitropolit de Taşkent poate fi asul din mânecă al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Cum patriarhul Moscovei călătoreşte prin republicile ex-sovietice pentru a redesena pregnant noile hotare extinse ale „Lumii ruse”, el vine la Chişinău, neîndoios, să consolideze poziţiile statului său. Este de aşteptat, deci, să aplice o lovitură zdrobitoare adepţilor autocefaliei sau desprinderii de Moscova a ortodoxiei din Republica Moldova.

Şi patriarhul Daniel ar putea sosi la Chişinău

Astfel stând lucrurile, nu sunt excluse epurări în vârful Mitropoliei Chişinăului şi întregii Moldove. În aceste circumstanţe, Patriarhatului de la Moscova îi convine să aibă un mitropolit moldovean la îndemână pe care, în caz de forţă majoră, l-ar aduce grabnic la Chişinău în locul lui vlădica Vladimir, considerat de ruşi slab şi imprevizibil.

Un mare pasionat de şah, Kiril, orice s-ar spune, mută extrem de periculos. Iată de ce oficialităţile moldovene n-ar trebui să aştepte să fie făcuţi mat. E nevoie de o mobilizare exemplară pentru a-l împiedica să-şi transforme vizita, aşa cum a reuşit la Kiev, într-o demonstraţie a revanşei ruseşti.

Şi în încheiere, despre un amânunt  simptomatic, trecut cu vederea de mass-media de la Chişinău. În cadrul ultimei sale vizite la Bucureşti, premierul Vlad Filat, în mod surprinzător,  după întâlnirea cu Traian Băsescu, s-a întreţinut  şi cu Sanctitatea sa, patriarhul Daniel. O vizită a întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române la Chişinău, neîndoios, ar echilibra situaţia şi ar pune cruce pe pretenţiile „Sfintei Rusii”.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu