Petru Bogatu: Destinul AIE este în mâinile PD şi PL

Înainte de sărbători, liderii AIE se arată supraoptimişti. Luni, Mihai Ghimpu ne-a promis că Alianţa va exista şi de acum încolo. Totodată, câteva zile în urmă, Vlad Filat ne-a asigurat că Republica Moldova va avea la toamnă preşedinte.

Au fost negocieri şi există înţelegeri cu PCRM

Până aici, toate bune şi frumoase. La o privire mai atentă însă, ceva nu se leagă. Să le luăm pe rând.

Să începem cu optimismul etalat de liderul liberal-democrat. El dezminte vehement speculaţiile din mass-media privind un târg al PLDM-lui cu PCRM-ul, iar pe de altă parte se arată încrezător că la toamnă preşedintele republicii va fi ales. Şi nu cu 61, ci cu mai multe voturi decât e nevoie.

Logică elementară: şeful statului nu poate fi votat fără cooperarea  PCRM. Iar ca votul să fie masiv, aşa cum sugerează premierul, e nevoie de suportul unei părţi semnificative a opoziţiei. Cum însă Filat nu ştie deocamdată dacă partidul său se va bucura sau nu de sprijinul PD şi PL, el ştie, probabil, altceva şi anume: pentru viitorul preşedinte va opta întreaga fracţiune comunistă sau cel puţin cea mai mare parte a acesteia. În caz contrar, premierul n-ar avea certitudinea că   preşedintele va fi ales cu un număr de voturi mult mare decât prevede Constituţia.

Acum ne întrebăm: de ce-i convins Vlad Filat că deputaţii PCRM vor vota şeful statului? A avut premoniţii? Să fim serioşi. Premierul e un politician raţional şi eminamente pragmatic. El crede în convenţii ferme şi reale, nu în presimţiri şi viziuni. De unde şi concluzia că liderul liberal-democrat a purtat, totuşi, negocieri separate şi confidenţiale cu anumiţi reprezentanţi ai comuniştilor, de vreme ce ne asigură fără niciun strop de îndoială că preşedintele republicii va fi ales la toamnă.

Aşa fiind, supărarea prim-ministrului pe presă, delicat vorbind, nu are temei. Discuţii discrete cu PCRM au fost, nu încape îndoială. Există şi anumite înţelegeri, iar mass-media a relatat asta.

Ca să faci scrob trebuie să spargi ouăle

Ah, s-a exagerat un pic? Nu este vorba de o coaliţie PLDM-PCRM, aşa cum se insinuează, ci doar de votul comuniştilor în Parlament pentru Vlad Filat sau un alt candidat liberal-democrat? Se prea poate. Dar acestea-s efectele adverse ale negocierilor secrete. Consecinţele tuturor jocurilor politice de culise pe care premierul urmează să şi le asume.

Ca să faci scrob trebuie să spargi ouăle. Să nu ni se spună, deci, că ele au rămas întregi, dar cu toate acestea omleta ne va fi servită în curând.

Vlad Filat are dreptate într-un  punct: AIE trebuie să revină cu picioarele pe pământ. Criza constituţională urmează să fie depăşită pentru a evita alegerile parlamentare. Dacă nu poate fi ales Marian Lupu, aşa cum s-a convenit iniţial, să fie revizuit acordul AIE, pentru a-l vota pe Filat, Ghimpu, Streleţ, Chirtoacă, Diacov sau orice altă persoană.

Mingea e în terenul democraţilor şi liberalilor

Astăzi, mingea este în terenul PD şi PL. Aşa cum se prezintă lucrurile pentru moment, preşedintele ar putea să fie ales fără votul democraţilor şi liberalilor. Şi nici nu-i de mirare. Ca nişte arici strânşi ghem, cele două partide s-au baricadat de luni bune în defensivă fără să construiască nimic.

Marian Lupu şi Mihai Ghimpu trebuie să iasă la înaintare pentru a crea şi ei faze de joc, ca să utilizăm un termen sportiv. Pentru a înscrie goluri şi a-şi asigura avantaje în partida politică disputată acum la Chişinău. Destinul AIE e în mâinile lor.

De ce să aştepte mană cerească de la Curtea Constituţională? Ei urmează să caute şi să propună soluţii originale pentru depăşirea crizei politice. Să fie pregătiţi să facă cedări rezonabile în numele interesului general. Mihai Ghimpu în cadrul conferinţei de presă de ieri a dat nişte semnale pozitive. Rămâne de văzut ce va urma.

Dacă nu se pun în mişcare, Partidul Democrat şi Partidul Liberal riscă să rămână pe tuşă. Şi, pe deasupra, să lase Republica Moldova pe mâna unui preşedinte fără sprijinul majorităţii parlamentare şi a unui guvern minoritar. Această situaţie nu ar face altceva decât să-i întărească pe comunişti, chit că PCRM, formal vorbind, va rămâne în opoziţie.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu