Petru Bogatu: Despre sex înainte să ne pierdem capul

O parte considerabilă a presei şi a observatorilor politici nu-şi pune astăzi alte întrebări decât una singură: ce urmăresc oare Filat şi Plahotniuc când se ceartă? Ca apoi, cu un interes sportiv sau chiar poate unul pecuniar, să savureze frapată spectacolul: care pe care.

Sub sabia nimicitoare

Cu această ocazie, păstrând proporţiile, desigur, se impune o comparaţie istorică. Despre sexul îngerilor discutau teologii ultraortodocşi ai Bizanţului, în secolul al XV-lea, când otomanii, sub sabia nimicitoare a sultanului Mahomed Cuceritorul, asediau Constantinopolul. Polemica îi prinsese atât de tare încât nici nu au observat cum au venit turcii să le ia capul.

Între timp, zidurile putrede ale cetăţii se prăbuşesc sub ochii noştri şi la Chişinău. Atâta doar că ne scapă ceea ce se vede de la o poştă. Suntem invadaţi din toate părţile de hoardele lacome de parveniţi. Iată doar câteva dintre faptele cele mai răsunătoare.

– Directorul general al SA „Franzeluţa”, Eugen Baleca, a fost demis de către Consiliul de Administraţie pentru că a prejudiciat întreprinderea cu 24 de milioane de lei.

– În doar câteva ore, şeful proaspăt destituit a revenit în funcţie, în baza unei hotărâri judecătoreşti prin care decizia Consiliului de Administraţie a fost suspendată. Baleca şi-a făcut dreptate în doi timpi şi trei mişcări, ca printr-o minune. Astfel de decizii cetăţenii le aşteaptă, de regulă, cu săptămânile, uneori cu lunile sau chiar cu anii. Este la mintea oricui că la mijloc e o încălcare a tuturor normelor procedurale.

– Directorul demis a confiscat actele, ştampila SA „Franzeluţa” şi a pus pază militară cu automate, îngrădind accesul autorităţilor publice pe teritoriul unei întreprinderi de stat. Clar, nu? E un caz penal strigător la cer. Acum mai rămâne doar ca şi Valeriu Lazăr, dacă va fi destituit, aşa cum promite premierul, să-şi aducă pază privată înarmată până-n dinţi şi să se baricadeze în cabinetul său de la Casa Guvernului.

– În aceeaşi zi, secretara Consiliului de Administrație de la „Franzeluța”, Svetlana Hămuraru, a fost închisă în birou pentru a nu putea participa la ședința programată a CA. Femeia a fost eliberată după mai bine de două ore la intervenția poliţiei. La mijloc e o ilegalitate care în orice stat ar fi servit drept bază pentru un arest preventiv al directorului demis.

– Baleca a recunoscut că este acţionar minoritar la Victoriabank, unde Vlad Plahotniuc a deţinut mai mulţi ani funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie.

– Preţurile dictate de monopolistul SA „Franzeluţa” cresc constant de-a lungul anilor şi, la ora actuală, o pâine la Chişinău e mai scumpă decât la New-York sau Paris.

– La doar câteva zile după ce i-a fost validat mandatul de deputat, Vlad Plahotniuc s-a apucat să repare din banii săi birourile parlamentarilor Partidului Democrat din sediul Legislativului. Omul suferă de un fel de daltonism moral. Nu distinge principiile etice. Ca să nu mai vorbesc de normele juridice. Nici nu şi-a dat seama, probabil, că a comis un act de corupţie, de vreme ce a chemat televiziunile ca să se laude cu fapta sa „filantropică”. În orice alt stat al lumii justiţia s-ar fi pus în mişcare prompt şi ar fi cerut ridicarea imunităţii parlamentare a legiuitorului.

– Fruntaşul Partidului Democrat a deţinut ilegal două paşapoarte cu nume diferite, acest fapt scandalos fiind până la urmă muşamalizat.

– Sub guvernarea comunistă, în condiţii netransparente şi extrem de dubioase, Plahotniuc a obţinut în folosinţă două din cele trei reţele naţionale de televiziune pe care le deţine şi în prezent. În aceste împrejurări, TVR 1 a fost privat abuziv de drepturile sale de a emite pe teritoriul Republicii Moldova. Recent, canalul public de televiziune al României a revenit, dar se află la cheremul oligarhului.

– Partidul Democrat se opune eforturilor de demonopolizare a economiei sub pretextul că s-ar dori suprimarea unor „întreprinderi rentabile”. În consecinţă, cartelele şi grupurile de interlopi despre care nu doar Vlad Filat, ci şi Marian Lupu vorbeau încă acum doi, continuă să-şi facă mendrele.

– În 2009, un grup de persoane a trimis o scrisoare premierului, preşedintelui interimar, primarului Chişinăului, procuraturii şi Serviciului de Informaţii şi Securitate în care cereau să fie investigată activitatea societăţii pe acţiuni „Metalferos”. Acest monopol artificial, înfiinţat de comunişti, potrivit autorilor, s-a transformat într-o „structură criminală” care delapidează banii statului prin „spălarea TVA”. Au fost şi alte semnale care nu au avut niciun efect. Premierul abia acum promite că va face ordine la „Metalferos”.

Sub asediul corupţiei

Exemplele ar putea continua. Sunt multe de spus despre „Moldtelecom”, „Moldova-Gaz” şi alte monopoluri la fel de nocive. Cred însă că pe moment e destul. Oriunde ţi-ai arunca privirea, vezi doar mizerie, favoritism, nepotism, fripturism şi ciocoism. Economia e mafiotizată. Sistemul politic e debilitat. Justiţia e servilă.

Acum vă întreb: trebuia sau nu să intervină premierul în această situaţie? Era dator. Dacă nu ar fi întreprins nimic, îl consideram complicele ciocoilor. Sau un comunist deghizat care caută să convertească schemele mafiote ale fostului regim PCRM în beneficiul unei noi protipendade pretins democratice. Nu mă interesează acuzaţiile ce i se aduc nici lui Filat, nici lui Lupu, Ghimpu sau Chirtoacă. Vreau nu vorbe, ci fapte. O cruciadă împotriva folosirii criminale a resurselor publice în interes personal!

Combaterea fărădelegilor mafiote trebuie să devină, în sfârşit, o prioritate nu doar pentru vicepreşedintele american Joe Biden care, în discursul său din scuarul Operei, a catalogat corupţia ca fiind pericolul numărul unu, ci şi pentru toţi ceilalţi înalţi demnitari din Republica Moldova. Dar mai întâi de toate, pentru preşedintele Parlamentului, primul-ministru, procurorul general, ministrul de Interne, directorul SIS, liderii de partide parlamentare, deputaţi etc. Nu animozităţile din AIE sunt primejdioase, ci riscul transformării sale într-o gaşcă.

Statul se duce pe apa sâmbetei sub sabia nimicitoare a corupţiei. Nu avem de ales. Una din două. Ori intrăm în război, ori ne pierdem tot timpul cu ştiri despre sex, piţipoance şi alte fapte diverse. Consecinţele sunt arhicunoscute. Mai parcurgeţi o dată povestea căderii Constantinopolului.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu