Petru Bogatu: De ce Voronin şi Ghimpu nu sunt alături de candidaţii lor?

Un lucru aparent ciudat se întâmplă în cursa pentru alegerile locale din Chişinău. Doi dintre cei patru lideri de partide parlamentare au dispărut din campania electorală.

Strălucesc prin absenţă

În cursă au rămas doar Lupu şi Filat. Pe aceştia îi putem urmări muncind cot la cot cu echipele lor care se bat pentru un loc sub soare în capitală. Liderul PD, bunăoară, o însoţeşte adesea pe Valentina Buliga în bătălia ei pentru jilţul de primar. Şi liderul PLDM pare să fie peste tot: în clipuri, în spoturi sau pe panourile electorale ale partidului său.

Ceilalţi doi însă nu le urmează exemplul. Voronin şi Ghimpu strălucesc prin absenţă. Niciunul dintre ei nu se înghesuie să se implice în competiţia politică. Uneori ambii îşi fac apariţia pe tuşă, ce-I drept, dar nu se încumetă să intre pe pista de alergări.

Este evident faptul că Voronin şi Ghimpu s-au dat la o parte. S-au retras discret din meciul electoral. Din acest punct de vedere, ei se comportă la fel. Totuşi, motivele pentru care aceştia se ţin departe de candidaţii lor sunt diferite.

În ceea ce îl priveşte pe Voronin, se pare că nu doar el, ci şi partidul său a luat o distanţă de precauţie faţă de Igor Dodon. Candidatul comunist uneori creează impresia că a intrat în alegeri pe propria-i răspundere. Se comportă ca un independent care nu are nimic în comun cu formaţiunea care l-a promovat.

Dodon fără Voronin şi fără comunism

Mai mult decât atât. Presa oficială a PCRM practic nu-i face publicitate lui Dodon şi se ocupă preponderant de candidaţii comunişti din provincie. Acest fapt nu este întâmplător, desigur.

Moscova pe care o reprezintă în realitate Dodon i-a silit pe comunişti să nu mai calce pe greblă. Brand-ul lor oricum nu le foloseşte la nimic în capitală. PCRM pare încremenit în bazinul său electoral de circa 40 la sută. Voronin, cu imaginea lui de comunist dogmatic şi învechit în rele, nu numai că nu-I poate scoate din această stare de letargie, ci dimpotrivă, îi inhibă şi mai mult.

În această situaţie, ruşii mizează pe tinereţea şi imaginea de tehnocrat a lui Igor Dodon. Strategii săi de la Moscova consideră, probabil, că el va întruni voturile PCRM şi fără sprijinul făţiş al liderului de partid. Totodată, se speră că, dezlipindu-şi eticheta comunistă şi scăpând de prezenţa lui Voronin, Dodon va reuşi să atragă şi o parte din voturile electoratului necomunist fără de care nu are cum să învingă în Chişinău.

Chirtoacă, iar pe post de locomotivă

De cealaltă parte, discreţia lui Mihai Ghimpu îi netezeşte actualului primar al capitalei drumul în prim-planul vieţii politice. PL, pesemne, şi-a dat seama, în sfârşit, că este contraproductiv să pui un vagon cu exponate de muzeu, oricât de valoroase ar fi acestea, dinaintea locomotivei numite Dorin Chirtoacă. Ca rezultat, acesta e din nou în frunte, cautând să tragă toată garnitura liberală după sine.

Una peste alta, este limpede că şi Voronin, şi Ghimpu se află într-o criză de prestigiu. Situaţia în care s-au pomenit ei anunţă schimbări majore. Sunt şanse mari ca cel care va câştiga alegerile din Chişinău să preia în scurt timp şi conducerea formaţiunii politice.

Mult mai problematice par a fi lucrurile în cazul celui care va pierde. Dacă va fi înfrânt Igor Dodon, va fi scos din cărţi în PCRM şi va coborî rapid la nivelul unui politician de duzină. În cazul în care nu reuşeşte să învingă Dorin Chirtoacă, acesta va rămâne pe prima linie, dar va risca să intre la apă împreună cu partidul, întrucât îi va fi greu să-l salveze de la un naufragiu iminent.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu