Petru Bogatu: De ce Kuzmin a încercat să-i taie calea lui Filat?

Prim-ministrul Vlad Filat a fost alaltăieri ţinta unei „răpiri” de natură geopolitică. Incidentul s-a produs miercuri seara, la recepţia oferită de Ambasada României la Chişinău cu ocazia Sărbătorii Naţionale – Ziua Unirii.

În căutarea confidenţialităţii

1 decembrie 2010. La hotelul Leogrand din Chişinău e aglomeraţie mare. La ceremonie sunt prezenţi numeroşi oficiali, diplomaţi, reprezentanţi ai instituţiilor europene în Republica Moldova, oaspeţi de peste hotare, ziarişti, oameni de cultură şi ştiinţă.

Din capul locului, în centrul atenţiei sunt premierul Vlad Filat şi ambasadorul României la Chişinău Marius Lazurcă. După ce au rostit câte un discurs de inaugurare a evenimentului, ambii s-au pomenit în miezul mulţimii de invitaţi, văzându-se siliţi să se întreţină îndelung cu politicieni sau cu VIP-uri care le ieşeau în cale.

În mijlocul acestei agitaţii voioase, Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la Chişinău, făcea figură aparte. Îmbrăcat elegant, la patru ace, încerca să-i dea târcoale premierului. Era mereu cu ochii pe Vlad Filat. Se vedea de la o poştă că îşi dorea o discuţie discretă cu acesta. Nu era însă să fie. Alţii, mai norocoşi decât el, se întreţineau pe îndelete cu şeful Guvernului, răpindu-i tot timpul.

Minutele se scurgeau şi premierul începu să dea semne că ar vrea să plece. În disperare de cauză, Valeri Kuzmin s-a repliat. Cum din sala de banchete era o singură ieşire în coridor, ambasadorul rus s-a gândit, pesemne, să-i taie calea lui Vlad Filat, postându-se chiar lângă uşă. Aici întâlnirea dintre ei părea inevitabilă.

Unde-s doi, câştigă al treilea

Fiind abordat la tot pasul de invitaţi, prim-ministrul se apropia încet. Cu viteza melcului. Totuşi, Valeri Kuzmin, solemn şi neclintit, îl aştepta cu răbdare. În sfârşit, Filat a ajuns lângă uşă. L-a văzut pe diplomatul rus şi i-a întins mâna, spunându-i la revedere. Însă Kuzmin i-a făcut un semn să zăbovească. Apoi i-a dat de înţeles că ar vrea să se retragă împreună într-un colţ pentru o conversaţie confidenţială.

Mulţumit că şi-a atins scopul, diplomatul rus începu deja să-i vorbească ceva premierului. N-au reuşit însă cei doi să facă niciun pas, că între ei a răsărit, ca din pământ, al treilea. Cine credeţi că era? Nimeni altul decât Asif J. Chaudhry, ambasadorul SUA la Chişinău. Dezinvolt şi jovial, acesta gesticula exuberant. Nu-i auzeam vocea, dar se pare că le spunea celor doi interlocutori un banc. Prim-ministrul izbucni într-un râs reţinut. Nu însă şi Kuzmin. Acesta nu gustase umorul americanului. Rusul se chinuia să schiţeze un zâmbet artificial. Degeaba! Până la urmă, a lăsat-o baltă şi a rămas cu o grimasă acră pe faţă.

A urmat un scurt schimb de replici şi premierul a plecat, luându-şi rămas bun de la ambii ambasadori. Americanul părea bine dispus. Rusul, din contra, avea o faţă abătută pe care nu ştia unde s-o ascundă.

Întâlnire de gradul trei

Ce oare a vrut să-i spună Kuzmin lui Filat? Că îl aşteaptă Putin cu braţele deschise la Moscova? Că ar fi pe placul Rusiei o coaliţie de guvernământ PLDM-PCRM? Că ne vor fi reduse preţurile la gaze naturale în cazul în care întoarcem spatele Occidentului şi optăm pentru vectorul răsăritean?

Şi de ce, mă rog, ţinea cu tot dinadinsul ambasadorul rus să aibă o convorbire discretă cu premierul moldovean la un banchet de Ziua Naţională a României? De ce nu s-a dus la Guvern ca să discute cu Filat între patru ochi? Nu cumva se teme de noi scurgeri de informaţii de la WikiLeaks? Şi de ce s-a creat impresia că Asif J. Chaudhry n-a dorit să-l lase pe Filat singur cu Kuzmin? Sau viceversa. Pe Kuzmin singur cu Filat.

Oricum, se pare că ambasadorul american, delicat şi ingenios, i-a stricat jucăria omologului său rus. A făcut însă acest lucru subtil fără să pericliteze nici cât e negru sub unghie cauza resetării relaţiilor cu Moscova.

Bătăliile geopolitice, precum se ştie, se dau nu în tranşee, ci în culise, îndărătul uşilor închise. Uneori însă acestea ies la suprafaţă şi, la o privire atentă, pot fi urmărite cu ochiul liber.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu