Petru Bogatu: Dacă nu reuşiţi ca regele Ferdinand, împotriviţi-vă ca Ceauşescu!

În sfârşit, Andrei Neguţă a fost revocat din funcţie. Optimistul ar spune: „mai bine mai târziu decât niciodată”. Scepticul, în persoana subsemnatului, zice: mult prea tardiv ca să poţi îndrepta tot răul făcut de ambasadorul Republicii Moldova la Moscova.

Urma să fie revocat în 2009

Andrei Neguţă se numără printre şefii de misiuni diplomatice care urmau să fie rechemaţi încă în toamna lui 2009. Şi nu pentru că trebuia neapărat să i se plătească o poliţă. Nimic personal. Problema lui a fost alta.

După cum era de aşteptat, Neguţă a avut tupeul, pe banii contribuabililor, să rămână şi după 2009 omul lui Voronin la Moscova. El a reprezentat în Federaţia Rusă până în 2012 nu guvernul Filat, ci fostul cabinet comunist. Sau, vorbind mai pe şleau, a continuat şi după venirea AIE la putere, să execute ordinele liderului său de partid, scuipând pe noua linie diplomatică a ministrului de Externe Iurie Leancă.
Raţiunile în baza cărora Neguţă a fost lăsat să-şi exercite mandatul erau catastrofale. S-a pornit de la ideea pe cât de copilărească, pe atât de pernicioasă, potrivit căreia un ambasador comunist desemnat de Voronin ar putea, chipurile, mai uşor să-i îmbuneze pe ruşi pentru a arunca punţi între Kremlin şi noua guvernare democratică. În consecinţă, fostul colaborator al lui Voronin în ierarhia superioară de partid a PCRM a promovat interesele fostei formaţiuni de guvernământ, susţinând la Moscova o imagine caricaturală a Alianţei pentru Integrare Europeană.

Capul plecat nu îmblânzeşte ursul

În aceste condiţii, Putin, Medvedev, Lavrov şi compania şi-au creat impresia că noua coaliţie de guvernământ din Republica Moldova e atât de slabă şi eterogenă încât nu va rezista mult în vârful piramidei. Că prăbuşirea ei iremediabilă este doar o chestiune de timp. Nu e de mirare că ruşii, bazându-se pe informaţiile care le erau prezentate de Neguţă, au aşteptat trei ani de zile ca AIE să crape. Tocmai de aceea, i-au şi tratat pe liderii Alianţei sau fără respect, sau ca pe nişte personaje provizorii care în curând vor dispărea cu desăvârşire de pe firmamentul politic moldovenesc.

Oricum ai da, Neguţă este astăzi întruchiparea unor greşeli irecuperabile pe care le-au comis autorităţile de la Chişinău în relaţia cu Rusia. Actualii guvernanţi, evitând adesea să pareze şuturile Kremlinului, consideră, probabil, că dovedesc astfel spirit rezonabil. Eroare. În realitate, ei nu dovedesc nimic altceva decât slăbiciune.

Ministerul de Externe al Republicii Moldova uită mereu că Moscova nu crede în lacrimi. Riposta anemică sau chiar lipsa de reacţie a oficialităţilor noastre la atacurile diplomatice ale Kremlinului nu îmblânzeşte ursul. Din contra, îl întărâtă. Dacă azi n-ai curajul să-l pui la respect pentru faptul că îşi bagă picioarele în intimitatea ta şi îţi ia dreptul să te numeşti român, mâine lui îi va trebui să facă doar un pas ca să-ţi ia şi capul.

Nu pantomimă, ci acţiuni dârze

Că în faţa Moscovei este periculos să-ţi îndoi spinarea şi, cu atât mai mult, să îngenunchezi, a ştiut bine toată diplomaţia românească din perioada interbelică. Până şi guvernările comuniste de la Bucureşti din perioada postbelică au înţeles asta de prin 1955 încoace.
Filat, Lupu şi Leancă, chit că le lipseşte nobleţea regelui Ferdinand, trebuie să se ridice măcar la nivelul lui Dej sau Ceauşescu care, cu toate rătăcirile lor marxiste, s-au încumetat să se opună făţiş expansionismului sovietic. Să ridice mănuşa aruncată de Moscova. Să-i înfrunte agresivitatea şi mişelia. Ceauşescu, bunăoară, a avut dârzenia să condamne în termeni duri invazia blocului sovietic în Cehoslovacia. Să ceară cu fermitate retrocedarea Tezaurului şi a Basarabiei.

Noi, la Chişinău, de ce ne temem să deschidem gura? Să ne comportăm cu demnitate? Popoarele au nevoie de state şi guverne nu pentru spectacole de pantomimă, ci pentru acţiuni capabile să apere neamul, să asigure securitatea individului şi a comunităţii. Ce mai aşteptaţi, deci? Treceţi la treabă, doamnelor şi domnilor, cât încă nu-i prea târziu!

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu