Petru Bogatu: Cum se înmulţesc criminali moldoveni în mass-media de la Moscova?

Citeşti şi te cruceşti! Priveşti şi te îmbolnăveşti! Dacă e să dăm crezare presei de la Moscova, de la un timp încoace criminalii moldoveni s-au dezlănţuit pe nemărginitele meleaguri ale fostei metropole.

Ion spintecă, Mircea violează, iar Gheorghe fură

Este destul să deschizi un ziar sau un site din Rusia şi ţi se ridică părul măciucă. Nu-i zi de la Dumnezeu ca cetăţenii Republicii Moldova să nu comită vreun viol mârşav. Vreun jaf armat. Vreun omor abominabil.

Conaţionalii noştri de la o vreme parcă-s nişte ucigă-i crucea. Fură, schingiuiesc şi taie pe unde apucă. Escrochează, agresează şi spintecă de la Smolensk până la Vladivostok.

Mass-media rusă dă alarma. Ai impresia că persoanele cu nume româneşti sau cu origini basarabene se constituie într-o problemă infracţională majoră în Federaţia Rusă.

Eroii negativi ai momentului

La finele lunii iulie, mai multe agenţii de presă din Rusia transmiteau că în regiunea Moscova (Podmoskovye ) a fost arestat un cetăţean al Republicii Moldova suspectat de violarea şi uciderea a două tinere. Ancheta continuă.

Potrivit televiziunilor „Pervîi kanal” sau NTV, în luna august, în trenul Chişinău-Moscova, alţi doi moldoveni, nitam-nisam, au snopit în bătăi nişte rusoaice nevinovate. În ştire se mai arată că poliţia moldovenească le-a luat apărarea huliganilor.

În septembrie, „Komsomolskaia pravda” scria că un cetăţean al Republicii Moldova a fost arestat în oraşul Belgorod pentru un viol comis cu zece ani în urmă. Tot luna curentă, relata agenţia Rosbalt, în oraşul Breansk un moldovean fusese acuzat de săvârşirea unei crime deosebit de grave. Şi exemplele pot continua cu nemiluita.

Până şi cunoscutul showman TV Andrei Malahov a ajuns să dedice recent, la o oră de maximă audienţă, o emisiune întreagă infractorilor moldoveni. Este vorba de o minoră care şi-a torturat în cel mai bestial mod cu putinţă fostul iubit. Imaginile cu scena terifiantă a violenţelor comise fac ravagii şi astăzi pe internet.

Nu vi se pare că ceva nu-i curat la mijloc? Parcă prea multe lacrimi se varsă în spaţiul fostei URSS din vina moldovenilor? Aceştia din urmă au ajuns, neîndoios, eroii negativi ai momentului. Numărul criminalilor proveniţi de pe malurile Prutului şi Nistrului pare să fie uluitor de mare pe metru pătrat.

Se caută nod în papură

N-aş vrea să fiu înţeles greşit. Nu insinuez că toate informaţiile relatate de presa rusă ar fi măsluite. Nu-i exclus ca acestea să conţină mult adevăr. Nu încape îndoială că printre puzderia de asasini şi coţcari de tot felul care hărţuiesc zilnic poporul rus se numără şi destule persoane cu origini sau cu paşapoarte moldoveneşti.

Dă de bănuit însă procentajul. Trezeşte suspiciuni atenţia exagerată şi părtinitoare a presei de la Moscova faţă de infractorii moldoveni. Nu ştiu cum se face că aceştia se înmulţesc la televiziunile ruse în progresie geometrică.

Judecaţi şi voi înşivă. Anual, în Federaţia Rusă este denunţată săvârşirea a 24 milioane de infracţiuni. 2 milioane dintre acestea sunt crime ce reclamă intentarea de dosare penale, restul fiind considerate delicte şi contravenţii.

Potrivit Institutului de Cercetări al Academiei Procuraturii Generale din Federaţia Rusă, în fiecare an se comit circa 50 de mii de omoruri. Potrivit statisticilor oficiale, anual, au loc 132 de mii de spargeri de apartamente. Se înregistrează aproape 10 mii de violuri. 2000 de persoane mor în urma accidentelor rutiere provocate de şoferii beţi etc.

Este limpede că cea mai mare parte din aceste crime sunt trecute cu vederea de mass-media. Doar o mică parte din ele ajung în paginile ziarelor sau în jurnalele TV. Redacţiile decid care infracţiuni să fie ridicate la rang de ştire.

Faptul că în ultimele săptămâni presa rusă se căzneşte să nu-i scape niciun delict de a cărui săvârşire sunt acuzate persoane cu origini moldoveneşti ridică nişte semne de întrebare. Avem senzaţia unei campanii orchestrate. Ne bate gândul că ni se caută nod în papură.

Se pare că cineva încearcă să prezinte situaţia de aşa manieră încât să le boţească tare imaginea moldovenilor care muncesc sau călătoresc prin Rusia. Se induce ideea că aceştia ar fi în mare parte nişte elemente turbulente sau violente fără niciun respect faţă de legile ţării în care se află.

Se transmite un semnal negativ Bruxelles-ului?

Dar la ce bun toate acestea? Ce se urmăreşte, de fapt?

Vrând-nevrând, ne amintim de afirmaţiile recente ale deputaţilor Dumei de Stat care recunoşteau că vor să întoarcă îndărăt cursul european al Chişinăului pentru a-l aduce înapoi pe linie, sub faldurile maicii Rusia. Pentru asta ar fi nevoie mai întâi de toate să zădărnicească semnarea la anul a acordului de asociere cu UE şi ridicarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Nu-i exclus ca Moscova, discreditându-i pe moldovenii din Rusia, să încerce transmiterea unui semnal negativ Uniunii Europene. Să-şi propună descurajarea intenţiilor Bruxelles-ului de a deschide porţile comunitare în faţa Chişinăului.

Curios. Dubios. Vom reveni.

Petru Bogatu

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu