Petru Bogatu: Cum să te aperi de schizofrenia Rusiei?

Ruşii se sufocă de o arşiţă insuportabilă şi mor mistuiţi de flăcări. Ţara arde, dar luptă nu atât cu focul din casa ei, cât cu duşmanul extern. Kremlinul s-a aventurat acum să se bată pe două fronturi. A dezlănţuit un război al vinului împotriva Republicii Moldova şi altul „informaţional” împotriva Belarusului.

Cazuri clinice în viaţa politică

La mijloc nu-i altceva decât o specie de abordare dementă a politicii. Dar aceasta nu-i singura tulburare psihiatrică a Moscovei. Drept schizofrenică, bunăoară, a calificat recent ministrul american al Apărării, Robert Gates, atitudinea ei faţă de Iran, o ţară percepută de ruşi o ameninţare pentru securitatea lor şi simultan un partener comercial. Exemplele pot continua.

În comportamentul Kremlinului sar în ochi o sumedenie de cazuri clinice. Deşi, presat de nevoile modernizării, solicită investiţii şi tehnologii occidentale, Medvedev trimite, totuşi, cu nemiluita spioni în SUA să fure secretele ştiinţifice ale americanilor. Pe de o parte, e îngrijorat teribil de ambiţiile Chinei din Asia care includ provinciile siberiene slab populate, iar pe de alta caută să se alieze cu Beijingul contra Statelor Unite şi Japoniei.

Sau să luăm mult trâmbiţata deschidere spre Occident, anunţată de preşedintele Rusiei. Medvedev declară modernizarea drept o prioritate a politicii naţionale. Concomitent însă, promulgă o lege care, de fapt, redă succesoarei KGB-lui, numită FSB, atribuţiile de poliţie politică.

Contactul defectuos al Moscovei cu realitatea

Dedublarea personalităţii sale politice în urmă căreia Moscova pierde contactul cu realitatea nu este întâmplătoare. Slăbiciunile economiei ruse forţează Kremlinul să renunţe la retorica belicoasă la adresa Occidentului, să pună accentul pe relaţii pragmatice cu fostele republici sovietice. În acelaşi timp, reflexele imperiale ale lui Putin rămân intacte. Nu e de mirare că recidivează.

La mijlocul deceniului trecut, Moscova i-a ameninţat pe cehi că vor îngheţa iarna în apartamentele lor neîncălzite dacă vor încerca să intre în NATO. Mai mulţi ani la rând, Kremlinul s-a angajat într-o calomnioasă campanie de denigrare a naţiunii estoniene. A dus un război al laptelui contra Letoniei şi altul contra Belarusului. A declanşat câte două conflicte ale vinului cu Georgia şi Republica Moldova.

Privită din acest unghi, actuala agresiune propagandistică a Rusiei împotriva Republicii Moldova nu poate fi pusă pe seama lui Mihai Ghimpu şi a decretului său din luna iunie. Ruşii au fost scoşi din ţâţâni chiar de victoria democraţilor în alegerile anticipate de la 29 iulie 2009, fapt care a dus la formarea Alianţei pentru Integrare Europeană.

Tocmai de aceea, în scurt timp, au refuzat să mai ofere creditul promis de un sfert de miliard de dolari, iar summitul CSI de la Chişinău s-a constituit într-o farsă care n-a durat nici 30 de minute. Oficialii ruşi, cu această ocazie, au refuzat pentru prima dată în istorie să ia parte la tradiţionalul banchet cu vinuri alese din beciurile de la Cricova sau Mileşti. Clar, nu?

De fapt, războiul vinului a început încă anul trecut. Acum însă a luat proporţii. Mai întâi, ruşii ne-au întors spatele mânioşi, ca mai apoi, să ne lovească necruţător cu „dubinka” (bastonul) „Rospotrebnadzor”-ului.

David contra lui Goliat

Astfel, medicul sanitar principal al Federaţiei Ruse, Ghenadi Onişcenko, care a interzis comercializarea vinurilor din Moldova, ar face bine să caute nereguli nu în sticlele de Cabernet, ci mai curând în capul său. Ori poate chiar în cel al lui Putin care îl obligă să boicoteze importurile de alcool din Republica Moldova. În treacăt fie spus, până şi unii experţi ruşi taxează conduita celui dintâi drept „isterică”. Şi nici nu-i de mirare. Ca tot omul care se vede silit să execute nişte ordine schizofrenice, pesemne, îşi iese şi el din balamale.

Dar care e soluţia? Cum să te aperi de furia Kremlinului? Poţi să rezişti în faţa unei mari şi brutale puteri? Desigur. Cu o condiţie. Să accepţi, precum micul David, că lupta cu uriaşul Goliat este inevitabilă şi să-l surclasezi, chiar dacă ai doar o praştie în mână, prin inteligenţă. Aşa cum au procedat cândva ţările baltice, Chişinăul trebuie să-şi redirecţioneze exporturile spre UE. Unde mai pui că instituţiile europene par receptive şi sunt dispuse să dubleze cota producţiei vinicole moldoveneşti pe piaţa comunitară.

Ca rezultat, ulterior vor fi reluate şi exporturile noastre în Rusia. Când vom dovedi că suntem competitivi în Occident, alde Onişcenko şi Lujkov, toţi cei care ne pun astăzi beţe în roate, ne vor ruga să vindem măcar ceva şi pe piaţa lor orientală.

Între timp, mass-media scrie în aceste zile că incendiile din Rusia, provocate de arşiţa de afară, îi înnebuneşte pe oameni. Unii cetăţeni îşi dau foc la case ca să beneficieze de subvenţiile statului. Curată schizofrenie. Psihozele de acest tip, spun psihiatrii, se tratează mai uşor într-un mediu sănătos. Educaţia şi comunicarea cu persoane lucide îl ajută enorm pe pacient să revină la normalitate.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu