Petru Bogatu: Cronica unei lovituri de stat anunţate

Focusată pe spectaculoasa sucire a liderilor AIE care, vineri, au renunţat, de fapt, la referendum şi au promis alegerea grabnică a preşedintelui, opiniei publice i-a scăpat un interviu spumos oferit în aceeaşi zi de Valeriu Pasat. În alte condiţii acesta, neîndoios, ar fi făcut furori.

Noul GKCP de la Chişinău

Ex-ministrul Apărării, ex-directorul SIS şi fostul deţinut politic sub regimul Voronin pare mai sincer şi mai deschis ca oricând. El face nişte dezvăluiri incendiare, secundate de câteva predicţii înfiorătoare. Reproducem telegrafic o parte dintre acestea.

Valeriu Pasat lasă să se întrevadă că protestele lui Roşca sunt finanţate de Tiraspol. El mai sugerează că manifestaţiile antiguvernamentale ale comuniştilor urmăresc răsturnarea neconstituţională a puterii de stat. Potrivit lui, aşa-zisul Comitet pentru Apărarea Democraţiei şi Constituţiei e un fel de GKCP, iar acţiunile de nesupunere civică ale comuniştilor  sunt o lovitură de stat în derulare la care ar urma „să reacţioneze Direcţia de apărare a regimului constituţional a SIS”.

Ca să-şi ilustreze mai bine poziţia, Valeriu Pasat, istoric de formaţie, recurge la o comparaţie. În februarie 1917, ruşii se jucau de-a democraţia, spune el. Se certau în Dumă, premierul Kerenski se declara politicianul nr. 1. Între timp, bolşevicii au pregătit în voie şi au săvârşit o lovitură de stat, soldată cu o imensă tragedie naţională.

Istoria se repetă. Şi moldovenii, în februarie 2012, se joacă de-a democraţia. Democraţii se ceartă şi în parlament, şi la televizor, şi pe unde apucă. Liderii lor se umflă în pene, dar nu fac nimic pentru a descuraja diversiunile anticonstituţionale ale comuniştilor. Dacă va sta cu mâinile în sân, consideră Pasat, AIE va termina prost.

Ei bine, ar putea să-mi obiecteze cititorul, de ce să-l ascultăm pe un fost şef al Securităţii? Pe un om al Moscovei? De bună seamă, nimeni nu trebuie crezut pe cuvânt. Totuşi, Valeriu Pasat e o figură mult mai complexă decât pare la prima vedere. Sunt suficiente motive ca să-l tratăm cu maximă seriozitate.

Diversiune marca Voronin&Roşca

În primul rând, Pasat este victima regimului comunist. Fabricându-i dosarul, Voronin l-a ţinut închis aproape trei ani de zile. Fostul ministru al Apărării nu avea nicio vină, asta se vedea şi cu ochiul liber, pentru simplul motiv că avioanele MIG au fost comercializate SUA nu de armată, ci de guvernul Ciubuc.

În al doilea rând, Pasat a fost băgat să putrezească în puşcărie nu pentru o afacere rusească, ci pentru una americană. MIG-urile, a căror vânzare i s-a pus în cârcă, au fost cumpărate de SUA la solicitarea expresă a autorităţilor de la Washington pentru ca avioanele să nu încapă pe mâinile teroriştilor.

În al treilea rând, la Moscova, Pasat a fost angajatul lui Ciubais, un om politic de dreapta care adesea a criticat regimul Putin. Anume ruşii din opoziţia liberală au luptat pentru eliberarea sa de temniţa lui Voronin.

În al patrulea rând, prin articolele şi studiile sale istorice, Valeriu Pasat demască genocidul puterii sovietice împotriva Basarabiei. Iar oamenii trebuie judecaţi după faptele lor, nu?

Şi în fine, comuniştii înşişi, prin acţiunile lor nesăbuite, confirmă astăzi, fără voia lor, că Pasat are dreptate. Ultimele evenimente dovedesc că Voronin împreună cu Roşca pun la cale o diversiune.

Eroarea lui Kerenski

Deunăzi, pe site-ul agenţiei comuniste Omega, diriguită de deputatul PCRM Alexandr Petkov, a fost publicat un text intitulat: „Regimul e în agonie. Se pregătesc provocări”. În acest articol se afirmă cum că AIE ar pune la cale acte de violenţă (ciocniri cu poliţia, jefuirea magazinelor, incendierea troleibuzelor etc.) pentru a compromite, chipurile, protestele comuniste. Se mai susţine că decizia despre organizarea acestor provocări ar fi fost luată, fiţi atenţi, „la o şedinţă” lărgită” (sic!) a unui „şir de structuri” (mass-media, departamente financiare, instituţii de forţă, servicii private de pază, analişti politici etc.).

Aţi mai auzit tâmpenii precum cele relatate cu nonşalanţă de „Omega”? Trebuie să fii imbecil ca să faci un complot sau ca să organizezi provocări violente la „o şedinţă lărgită” la care să asiste, pe deasupra,  contabili, jurnalişti şi analişti, fie ei şi cumpăraţi sau mituiţi de o sută de ori pe zi! Eu unul cred că idioţi incurabili sunt, totuşi, cei care au compus acest text pe cât de mincinos, pe atât de ridicol. Totuşi apariţia lui, raportată la declaraţiile lui Valeriu Pasat, ar trebui să dea de bănuit.

Nu-i exclus ca la mijloc să fie o veche de când lumea metodă a serviciilor secrete. Înainte de a face o crimă trebuie s-o anunţi din timp şi să dai vina pe inamic. Aşa a procedat KGB-ul în timpul grevei minerilor din Marea Britanie. Mai întâi, se comunica presei că mâine poliţia va da foc cartierului general al greviştilor şi îi va ataca pe liderii lor, ca ulterior agenţii sovietici să asasineze nişte sindicalişti şi să incendieze casele muncitorilor.

Indiferent câtă dreptate are Pasat, mă miră şi pe mine, ca şi pe el, nepăsarea cu care puterea democratică urmăreşte demonstraţia de nesupunere a comuniştilor care nu este altceva decât o rebeliune  latentă şi o sfidare criminală a ordinii constituţionale. Treziţi-vă! Nu repetaţi, de bună seamă, greşeala lui Kerenski.

 

 

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu