Petru Bogatu: Completări la o ipoteză şocantă

Marian Lupu şochează printr-o supoziţie demnă de Dan Brown, ca să nu mai vorbim de Agatha Christie sau Georges Simenon. El a presupus că, la votarea preşedintelui din 16 decembrie, unul dintre deputaţi a folosit un pix cu „cerneală care dispare”. Exact ca Lenin în exil.

Pe urmele bifei dispărute

Se vede că preşedintele Parlamentului n-a uitat lecţiile de istorie din şcoala primară. Pe vremuri, învăţătorii le povesteau cu lux de amănunte octombreilor şi pionierilor cum Vladimir Ulianov, viitorul conducător al revoluţiei proletare, îi scria epistole din exil Nadei Krupskaia, folosind cerneală simpatică.

Astfel, alegerile preşedintelui republicii încep să aibă o mistică aparte. Miroase a thriller. Afirmaţiile lui Marian Lupu conduc, neîndoios, către o ipoteză şocantă care nu are cum fi eliminată din algoritmul criminalistic.

Nu încape îndoială că liderul PD are deducţie poliţistă. Dar fiind un înalt demnitar plătit din banii publici şi, în plus, un candidat oficial pentru funcţia de preşedinte, el riscă să piardă timp preţios în cazul în care continuă să investigheze de unul singur miraculoasa dispariţie a bifei din buletin. În loc să pregătească strategia magică şi eficace care va permite identificarea celor 61 de voturi pentru alegerea sa în postul de şef al statului, el se vede silit să mediteze asupra comportamentului suspect al deputaţilor Butmalai și Cimbriciuc.

Reţeta cernelii simpatice

Ca să-i cruţe nervii şi timpul, subsemnatul se vede obligat să îi întindă o mână de ajutor. Îi sugerăm din capul locului că zguduitoarea sa ipoteză  poate fi probată. În luna aprilie a anului curent, CIA a publicat, în sfârşit,  reţeta cernelii simpatice folosite la începutul secolului trecut. Un document inserat pe site-ul Agenţiei Centrale de Informaţii arată că lichidul folosit de nemţi, de exemplu, pentru a ascunde textul inscripţionat, conţinea piramidon şi aspirină.

Totodată, este dezvăluit şi modul în care putea fi citit mesajul scris cu cerneală simpatică: hârtia se uda cu un amestec de alcool mentolat, apă distilată, nitrat de potasiu, acid acetic, tetraclorură de carbid, se lăsa la uscat, după care se aplica alcool de 90 de grade, apă distilată ş.a.m.d. E cam complicat? Existau şi metode mai simple. Potrivit CIA, pentru detectarea cernelii, spionii erau învăţaţi să rotească obiectul pe care era scris în lumină sub anumite unghiuri sau să treacă fierul de călcat fierbinte pe suprafaţa sa.

Aşa find, trebuie cercetat buletinul buclucaş. Este suficient ca membrii  comisiei parlamentare să treacă fierul de călcat fierbinte peste el ca să  depisteze bifa dispărută. De aici încolo e doar o chestiune tehnică. E destul să se verifice amprentele digitale ale deputaţilor ca josnicul trişor să fie demascat.

În cazul în care ipoteza cu cerneală simpatică nu se confirmă, Marian Lupu nu trebuie să se descurajeze. Există şi alte prezumţii, la fel de incitante. Nu-i exclus ca infamul deputat să fi avut asupra sa nu un buletin, ci două. Acelaşi document CIA arată că încă la începutul secolului trecut existau chimicale folosite de spioni pentru a copia rapid acte şi dosare ultrasecrete. În cazul alegerilor de la noi, răufăcătorul putea arăta un fals buletin bifat, ca în urnă să introducă altul nebifat. Trebuie, aşadar, să vedem  dacă vreun deputat nu şi-a îmbibat în batistă sau în gulerul cămăşii, potrivit reţetei publicate, un amestec de azotat, sodă şi amidon.

Tot timpul pentru un fleac

Mai pe scurt, înainte de a ajunge preşedinte, Marian Lupu este pe cale să-şi aducă o mare contribuţie la dezvoltarea teoriei sociale a conspiraţiei. De atare isprăvi nici liderii unor regimurile autoritariste nu sunt capabili.

Să-i luăm pe cei din Rusia, bunăoară. În loc să caute cine l-a înjurat în direct, postându-se în faţa camerelor TV cu o lozincă pe care era scris „Putin, du-te-n…!”, premierul rus s-a amuzat un pic şi apoi a început a vorbi serios despre priorităţile campaniei electorale din 2012. Sunt convins că Lupu al nostru nu s-ar fi dat bătut cu una cu două. Lăsa baltă şi alegerile, dar îl găsea pe nemernic şi îi cerea socoteală.

Astfel stand lucrurile, doresc sincer ca liderul PD să fie ales preşedinte cât mai curând cu putinţă. E încă tânăr şi neliniştit. Nu face deosebire între problemele mari şi mărunţişuri. Pentru el nu există bagatele. Candidatul AIE este gata să-şi irosească tot timpul cu nişte griji pe care alţi preşedinţi  le-ar considera fleacuri.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu