Petru Bogatu: Cine se scaldă de bună voie în albia de porci?

După declaraţiile de miercuri ale lui Vladimir Voronin, unii îl blamează, alţii, dimpotrivă, nu se pot opri din râsul colectiv provocat de glumele sale nesărate. Şi unora, şi altora le scapă însă că liderul PCRM, obiectiv vorbind, a făcut un lucru util şi, tocmai de aceea, salutar.

Târgoveţul ghiduş

Aidoma preşedintelui Venezuelei, Hugo Chavez, Vladimir Voronin are, neîndoielnic, vocaţie de artist ambulant. De  târgoveţ ghiduş sau de saltimbanc de stradă care ştie să oprească lumea din treburile ei pentru a o face să caşte gura, hlizindu-se pe seama unor anecdote răsuflate. Vorbele lui grosolane şi destrăbălate despre Diacov sau Lupu, bunăoară, s-ar putea să aibă haz dacă nu ar fi nişte bârfe ticăloase pe care le spune pentru a-şi tăvăli pe jos oponenţii politici.

Să luăm povestea cu preşedintele de onoare al Partidului Democrat care chipurile s-ar fi gândit trei zile înainte de a refuza funcţia de preşedinte al republicii oferită de Voronin. La mijloc  nu-i decât un comentariu răuvoitor şi deplasat pe marginea unei situaţii reale. Diacov nu avea cum să accepte propunerea comuniştilor în 2009, întrucât în PD erau atunci câţiva deputaţi care nu ar fi votat nici în ruptul capului la unison cu PCRM. Unul dintre ei, de exemplu, era Oleg Serebrian.

Nu avea cum să privească cu ochi buni propunerea lui Voronin nici Marian Lupu. Acesta din urmă tocmai adusese PD în Parlament şi înclinase balanţa decisiv în favoarea forţelor democratice. În contextul politic de atunci, părea un erou. În aceste împrejurări, promovarea lui Diacov în postul de şef al statului peste capul său echivala cu o sfidare ostentativă. Astfel, aritmetica lui Voronin care încerca să adune 48 de mandate comuniste la 13 deputaţi pedişti era suptă din deget.

Episodul cu leşinul lui Lupu, mărturisit de Voronin, s-ar putea, de asemenea, să fi avut loc. În orice caz, zvonul că liderul PD ar fi căzut sub masă la o întâlnire cu fostul preşedinte comunist circulă prin târg de vreo doi ani. Numai că liderul PCRM relatează întâmplarea într-un stil dispreţuitor şi cu o emfază  batjocoritoare, insinuând că Marian Lupu ar fi bolnav de cap.

Mai periculos decât Lugovoi

De unde şi concluzia: păziţi-vă de Voronin! Nu intraţi în cârdăşie cu el. Nu discutaţi pe ascuns cu ex-preşedintele comunist. Orice dialog cu liderul PCRM este mai periculos decât o întâlnire cu ofiţerul FSB Andrei Lugovoi care, precum se ştie, întreţinându-se cu oponentul Kremlinului, Aleksandr Litvinenko, i-a strecurând acestuia în ceai câteva picături de poloniu mortal.

Întrevederile cu Voronin ucid carierele politice ale adversarilor săi. Asta se ştie nu de azi şi nu de ieri. Nu întâmplător, politiceşte vorbind, Iurie Roşca e mort. Diacov a avut norocul să fie doar grav rănit. Sper ca acesta măcar acum să-şi dea seama că a scăpat ca prin minune. Altădată ar putea să nu aibă nicio şansă. La fel şi Lupu. De câte ori se va mai întâlni liderul PD cu Voronin ca să fie apoi făcut albie de porci?

Şi desigur, Vlad Filat nu trebuie să-şi facă iluzii. Nu-i cazul să se creadă invincibil după ce a scăpat basma curată în urma ultimei întâlniri ci liderul PCRM. Focul dezlănţuit de Voronin ar putea să-l ajungă din urmă. Bătrâna şandrama comunistă ştie când trebuie să apese pe trăgaci.

Una peste alta, prin ultima sa ieşire la rampă, Voronin, vrând-nevrând, încă o dată şi-a dat arama pe faţă. A arătat cât e de riscant să te afli în preajma lui. A confirmat din nou că nu va vota niciun candidat AIE, iar întâlnirile separate cu liderul unui partid din Alianţă le foloseşte pentru a-i terfeli pe ceilalţi doi.

Voronin îşi îmbrăţişează oponenţii doar pentru a-i sugruma în ultimă instanţă. Pe unii mai devreme, pe alţii mai târziu. Habar n-are de morală. E un nesimţit notoriu. Se comportă ca un pezevenchi fără scrupule care povesteşte la toată lumea amănunte scârboase despre femeile cu care s-a culcat.

Scutecul de unică folosinţă

Să vedem, totuşi, şi jumătatea plină a paharului. Cum ai întoarce-o, Voronin a făcut o treabă bună. Le-a deschis ochii şi celor orbi. Le-a destupat urechile şi celor surzi. I-a lămurit pe toţi că negocierile cu PCRM sunt nu doar inutile, ci şi primejdioase.

La ultima sa conferinţă de presă, liderul comunist a îndemnat AIE, de fapt, să arunce prosopul şi să se recunoască înfrântă. În această situaţie, negocierile cu PCRM nu numai că îşi pierd rostul, ci şi se constituie într-o capcană întinsă la vedere. Trebuie să fii mare fraier ca să n-o vezi.

Aşa fiind, se impune încetarea jocului de-a dialogul cu opoziţia comunistă şi iniţierea unui referendum constituţional. Înţeleg, bineînţeles, că nu tuturor în AIE le surâde amendarea grabnică a Legii Supreme. Şi subsemnatul nu crede că un nou plebiscit  ar fi o soluţie perfectă. Dar alta nu există. Oricine va alege să negocieze cu PCRM va fi condamnat să ajungă scutec de unică folosinţă pentru Voronin.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu