Petru BOGATU: Cine l-a ucis pe Petru Sarî? Cine îl falimentează pe Anatol Stati?

Aparent, cele două întrebări din titlu sunt fără nicio legătură între ele. La o privire mai atentă însă, asasinatul lui Petru Sarî de acum şapte ani şi spectrul falimentului care planează în aceste zile deasupra familiei Stati par să aibă tangenţe. Să le luăm pe rând.
STATI INSOLVABIL?

Pare-se că Anatol Stati, primul miliardar moldovean, este aproape insolvabil. Potrivit unor informaţii de ultimă oră, businessul familiei sale este pe cale să dea chix. Se prăbuşeşte un imperiu specializat în extracţia de produse petroliere şi gaze, construcţii, asigurări, tehnologii informaţionale, traiding şi farmaceutice.
În prima jumătate a deceniului, grupul de companii, controlat de Anatol şi Gabriel Stati, impresiona prin cifra de afaceri, având angajate zeci de mii de persoane în mai multe ţări de pe toate meridianele globului: România, Uzbekistan, Kazahstan, Rusia, Sudan, Emiratele Arabe Unite, Kenya, Marea Britanie, Elveţia, SUA etc. Acţiunile lor erau cotate la bursa de la Londra. Doar holdingul din Kazahstan a obţinut în 2008 un profit de 118,9 milioane de dolari, de 6,4 ori mai mare decât în 2007. Valoarea totală a vânzărilor de ţiţei şi condensat s-a cifrat acum doi ani la peste 250 milioane de dolari.
Potrivit revistei Forbes, averea familiei Stai s-ar estima la circa 2 miliarde de dolari. Însă businessul ei a început să alunece pe tobogan, după toate probabilităţile, acum un an şi ceva. La finele lui 2008, Anatol Stati şi-a suspendat practic toate afacerile din Republica Moldova şi şi-a mutat sediul central din Chişinău la Bucureşti.
Şi cu averea fiului său ceva nu era în regulă. Anul trecut, de exemplu, Gabriel Stati a încetat brusc să investească în sport. A refuzat să mai sponsorizeze Mişcarea de tineret Voievod, o federaţie de lupte marţiale. Totodată, şi-a vândut clubul de fotbal Dacia Chişinău, pe care practic l-a fondat.
De la un timp încoace, au început să circule zvonuri că familia Stai îşi retrage activele din străinătate. Confirmarea n-a întârziat să vină. Acum o săptămână, Compania Tristan Oil, al cărei proprietar este Anatol Stati, a anunţat că va vinde subsidiarele sale  Kazpolmunai şi Tolkynneftegas din Kazahstan. Acestea fac parte din Ascom Grup. Stati îşi cedează acţiunile grupului Cliffson Company SA care, potrivit mass-media, reprezintă interesele unor cercuri de interese apropiate de preşedintele Nursultan Nazarbaev.
Se creează impresia că afacerile antreprenorilor moldoveni sunt luate cu japca. Încă în 2009, ei au fost siliţi să-şi diminueze  investiţiile şi să-şi inhibe activităţile, sugerându-li-se, de fapt, să-şi ia catrafusele. Autorităţile de la Astana au înaintat pretenţii financiare de circa un miliard faţă de companiile lui Anatol Stati. Unul dintre managerii săi, cetăţeanul moldovean Sergiu Cornegruţa, a fost arestat şi condamnat, iar ceilalţi s-au văzut constrânşi să dea bir cu fugiţii.
TENTACULELE MAFIEI COMUNISTE
Dacă familia Stati ar fi pierdut într-o luptă concurenţială onestă, nu le-am da nicio atenţie. Aceasta este însă, se pare, victima unei conspiraţii mafiote de proporţii îndărătul cărora se ascunde fostul preşedinte Voronin şi grupurile oligarhice care profitau de pe urma nepotismului şi favoritismului practicat de regimul comunist.
Anatol şi Gabriel Stati urmau să fie devoraţi nu pentru că ar fi finanţat forţele democratice, după cum se crede. Ei erau hărţuiţi pentru că afacerile lor extrem de profitabile stârneau nestăvilite pofte carnale. Anul trecut, precum se ştie, Vladimir Voronin i-a expediat lui Nursultan Nazarbaev un denunţ în care îl acuza pe Anatol Stati de subvenţionarea opoziţiei şi de „business pe sânge”. în Sudanul de Sud, îndemnându-l de fapt pe omologul său kazah să-i facă felul antreprenorului moldovean. Preşedintele comunist a picat, dar nu şi cauza lui. Mafia comunistă de la Chişinău şi-a întins departe tentaculele.
Cercurile oligarhice, afiliate regimului Voronin, pe de o parte, urmau să pompeze bani în familia preşedintelui comunist şi în Partidul Comuniştilor, iar pe de altă parte, drept răsplată, aveau mână liberă să acapareze sau să distrugă orice afacere pe care puneau ochii. Tocmai de acea, bunăoară, autorităţile au respins în 2008 proiectul propus de Ascom Grup care prevedea vânzarea de gaze naturale în Republica Moldova la un preţ mai mic decât cel al pieţei. Comuniştii nu aveau nevoie de gesturile filantropice ale lui Stati, ci de întreaga lui avere.
Sub PCRM, mai mulţi afacerişti dubioşi, apropiaţi de familia fostului preşedinte comunist, au confiscat în mod criminal proprietăţi care nu le aparţineau. De la 2001 încoace a început redistribuirea forţată a proprietăţilor. S-a dezlănţuit, de fapt,  o  adevărată vânătoare de averi străine care urmau să intre în buzunarul unor persoane din anturajul fostului preşedinte comunist.
DE CE A FOST RĂPIT PIOTR DIMITROV?
Să luăm doar cazul Combinatului Tutun CTC care a făcut mai multe victime. La începutul deceniului curent, această întreprindere a încăput pe mâna clanului Voronin. Totodată, au fost îndepărtate şi eliminate persoanele care au controlat anterior combinatul. Din noua schemă de distribuţie, bunăoară, au sărit mai multe companii care au aparţinut lui Piotr Dimitrov, ex-director al Departamentului tehnologii informaţionale. Acesta a fost răpit în luna august 2002 din faţa blocului în care locuia. Ulterior, presa a scris că ar fi fost ucis de cei care l-au sechestrat. Procurorul de atunci al municipiului Chişinău, care investiga dispariţia lui Dimitrov, a fost forţat să demisioneze şi nu a mai apărut vreodată în public.
Un an mai târziu, în seara zilei de 23 iulie 2003, pe strada Paris din capitală a fost descoperit corpul neînsufleţit, cu plăgi de armă de foc, al lui Petru Sarî, om de afaceri şi candidat pentru alegerile guvernatorului Gagauz-Yeri. Potrivit martorilor oculari, asasinul, îmbrăcat în haine de femeie, a tras de patru ori în victimă. Ceea ce a omis însă să anunţe Ministerul de Interne este faptul că, prin intermediul lui Petru Sarî, o serie de deputaţi şi miniştri comunişti  deţineau importante acţiuni la „Tutun CTC”. Copiii lui Sarî l-au acuzat pe Vasile Iovv de asasinarea tatălui lor.
Aşadar, unii omorâţi, alţii falimentaţi. În spate se întrezăreşte aceeaşi mână. O opreşte cineva?
The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu