Petru Bogatu: Chişinăul ar putea fi cucerit din prima

Deşi mai toată lumea s-a împăcat, se pare, cu gândul că în alegerile locale din Chişinău vor fi două tururi de scrutin, sunt şanse mari să aibă loc doar unul. Capitala ar putea fi cucerită chiar în urma primului asalt electoral.

Meci electoral fără prelungiri

La prima vedere, e puţin probabil ca disputa să fie tranşată în ziua de 5 iunie. Numărul mare de candidaţi şi prezenţa în cursă a doi favoriţi cerţi creează impresia că meciul electoral va fi nu doar dificil, ci şi foarte lung. Că votul va trebui repetat. Majoritatea predicţiilor converg spre ideea că Dorin Chirtoacă şi Igor Dodon se vor clasa pe primele două locuri, dar cum nici unul dintre ei nu va întruni 50 la sută din totalul voturilor exprimate, va fi nevoie de un tur de balotaj.

De bună seamă, experienţele electorale din capitală, aparent, le dau dreptate celor care afirmă că vor avea loc două runde de scrutin. În 2007, de exemplu, Chirtoacă l-a surclasat pe Iordan doar prin balotaj. În 2003, Serafim Urechean nu l-a putut învinge din prima pe contracandidatul său Vasile Zgardan. A fost nevoie ca alegătorii să mai vină o dată la sectoarele de vot ca cel dintâi să-şi adjudece până la urmă victoria.

Astăzi, PCRM se bazează pe un candidat mai puternic decât acum patru ani sau acum opt ani. Cu toate că are o reputaţie îndoielnică, Dodon e un tip destul de abil şi speculativ ca să magnetizeze un electorat spălat pe creier.

De cealaltă parte, s-a întărit Chirtoacă, care, între timp, s-a impus şi în topurile naţionale de notorietate. Astfel, şi candidatul stângii, şi cel al dreptei au la ora actuală posibilităţi reale de a învinge. S-ar părea că în această situaţie este inevitabilă o luptă de uzură pe durata a două tururi de scrutin.

Oricât ar părea de paradoxal însă, meciul electoral din Chişinău, vorbind în termeni sportivi, ar putea să nu intre în prelungiri. Nu-i exclus să nu se mai joace a doua partidă.

Votul util poate ucide turul doi

La o privire atentă, vom vedea că jilţul de primar e posibil să fie obţinut deja în primul tur. Sunt două motive pentru care votul popular ar fi în măsură, la 5 iunie, să încline balanţa decisiv în favoarea unuia dintre cei doi favoriţi ai campaniei electorale.
Primul. Retragerea candidatului PLDM în favoarea lui Dorin Chirtoacă îi va aduce primarului în exerciţiu un spor enorm de voturi. Bazinul electoral al liberal-democraţilor constituie în Chişinău aproape 30 la sută. Aceşti alegători vor vota practic in corpore candidatul PL. Ca rezultat, Dorin Chirtoacă, spre deosebire de alegerile din 2007, va fi chiar din primul tur exponentul unic al partidei democratice şi proeuropene, ceea ce creează premise pentru o victorie din prima.

Al doilea. Este iminentă concentrarea exemplară a alegătorilor în jurul greilor cursei. De la un timp încoace, există o tendinţă vizibilă a electoratului de a merge pe votul util. Lumea alege jucătorii cu şanse mari de a câştiga, abandonându-i pe outsideri, incerţi sau perdanţi.
Asta s-a văzut pregnant în alegerile parlamentare anticipate din iulie 2009. Votul raţional s-a accentuat şi mai mult în scrutinul din noiembrie 2010 când, în ciuda unui număr foarte mare de concurenţi, pentru partidele mici au optat doar circa 6 la sută din alegători.

Dorin Chirtoacă e favorit, dar cu o condiţie

Alegerile locale, ce-i drept, au o logică în multe privinţe diferită de cea a legislativelor. Totuşi, polarizarea electoratului se va produce, neîndoios, şi în scrutinul din 5 iunie. În consecinţă, se pare că peste 90 la sută din sufragii vor merge spre Chirtoacă şi Dodon. Astfel, ambii vor avea la îndemână suficiente resurse electorale pentru a câştiga din prima.

Candidaţii mici precum Onişcenko, Coropceanu, Buşilă sau Godea riscă să obţină mai puţin de un procent din totalul voturilor exprimate. Bănuiesc că şi candidatul PDM, Valentina Buliga, va înregistra un rezultat slab. Nu pentru că nu ar merita mai mult, ci pentru că alegătorii vor vota raţional, sprijinindu-l pe unul dintre cei doi potenţiali învingători.

Astfel stând lucrurile, favoritul numărul unu pare să fie Dorin Chirtoacă, deoarece electoratul democratic din Chişinău, numeric, îl depăşeşte întrucâtva pe cel comunist. În cazul în care va fructifica din plin acest avantaj, îşi va scuti partizanii de emoţiile celui de-al doilea tur de scrutin. Dacă nu va izbuti, balotajul ar putea să-i creeze candidatului PL probleme serioase, întrucât simpatizanţii comuniştilor, extrem de disciplinaţi şi de şcoală sovietică veche, nu suferă de absenteism, niciodată nu se lasă pe tânjală şi se prezintă masiv la vot.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu