Petru Bogatu: Capul sau jilţul lui Gorincioi?

Titlul de mai sus nu-i încropit de dragul artei. Reţinerea şi intentarea unui dosar penal lui Gheorghe Gorincioi ridică nu una, ci chiar mai multe întrebări justificate.

Ceva nu se leagă

Lucrurile par limpezi doar la o privire superficială. Potrivit Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, preşedintele CCA este suspectat de corupere pasivă. Terentie Cherdivară, şeful Direcţiei Administrative a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, arestat pentru luare de mită, susţine că banii extorcaţi, circa 9 mii de dolari, erau pentru Gheorghe Gorincioi. Nu pun la îndoială comentariile CCCEC. Totuşi ceva nu se leagă.

De ce a trebuit ca ofiţerii CCCEC să descindă la CCA? De ce a fost nevoie ca Gorincioi să fie dus cu forţa la Centru pentru a fi interogat? De ce nu i-au trimis o citaţie acasă sau la serviciu? Nu de alta, dar nu prea am văzut până acum ca CCCEC, poliţia sau Procuratura să-i trateze de o manieră atât de necruţătoare pe înalţii demnitari.

S-ar putea să mi se spună că, odată cu schimbarea politică, se schimbă situaţia şi în justiţie. Că acest caz este foarte grav, fapt ce i-ar fi determinat pe ofiţerii Centrului să intervină-n forţă. Că CCA are antecedente penale, ceea ce i-a constrâns pe detectivi să se pună în mişcare şi să acţioneze fără menajamente. Foarte bine. Dar de ce atunci, după discuţia de la CCCEC, Gorincioi a fost eliberat?

Dacă acuzaţiile ce i se aduc sunt atât de serioase încât a trebuit să fie luat pe sus chiar de la sediul CCA, de ce nu i s-a impus nicio restricţie de circulaţie? De ce s-a decis să fie cercetat în stare de libertate? Orice s-ar spune, prea mare este discrepanţa între modul nemilos în care a fost reţinut Gorincioi şi îngăduinţa de care CCCEC a dat dovadă faţă de el mai apoi.

Miza nu-i Gorincioi, ci funcţia lui?

Şi pe urmă, noi nu credem în zelul de justiţiar al Centrului. Această instituţie, educată de Voronin în spiritul obedienţei de tip sovietic, nu avea cum să se schimbe, ca prin minune, după căderea PCRM. Nu putea CCCEC de capul lui să reţină un birocrat de rang înalt, oricât de corupt ar fi acesta, fără asentimentul puterii politice.

Nu credem noi de asemenea că justiţia noastră a declanşat o cruciadă împotriva afacerilor oneroase. Că a declarat război corupţiei. Să fim serioşi! Dacă ar fi aşa, izolatoarele poliţiei s-ar umple peste noapte cu o sumedenie de înalţi funcţionari corupţi.

Nu credem noi nici în zvonul, potrivit căruia reţinerea lui Gorincioi ar fi un atac la adresa lui Vlad Plahotniuc. Se ştie că CCA în ultimii ani a luat o serie de hotărâri favorabile trustului media patronat de acest magnat de presă. E puţin probabil însă ca cineva să-i bage vreo strâmbă actualului prim-vicepreşedinte al Parlamentului anume acum, când el a intrat în politică şi a devenit o figură-cheie a coaliţiei centriste de la guvernare.

Aşa fiind, de ce, totuşi, a fost reţinut ostentativ Gorincioi chiar în biroul său? Nu cumva oare pentru ca tam-tamul să fie cât mai mare cu putinţă? Ca mass-media să trâmbiţeze într-o veselie despre acuzaţiile ce i se aduc preşedintelui CCA?

Gheorghe Gorincioi se pare că trebuie pus în situaţia să se retragă. De ce? Pentru că influente cercuri politice au stringentă nevoie de funcţia sa. Recent, de exemplu, PCRM a lăsat să se întrevadă, că ar putea să voteze preşedintele republicii, dar cu o condiţie şi anume: să i se ofere conducerea Curţii de Conturi, Comisiei Electorale Centrale şi, fiţi atenţi, Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Clar, nu?

Justiţie sau teatru politic?

Fotoliul lui Gorincioi trebuie, deci, eliberat. Când preşedintele CCA va demisiona şi se va pensiona, va fi clasat, probabil, şi dosarul său. Până atunci însă va fi tăvălit în noroi.

Să fim bine înţeleşi. CCA, fără doar şi poate, este o instituţie coruptibilă. Ca şi multe altele, de altfel. Şi Gheorghe Gorincioi nu este uşă de biserică. Cazul său poate să se constituie într-o dramă personală. Nu însă şi într-o acţiune de eradicare a corupţiei.

Misiunea CCCEC este astăzi mai curând teatral-artistică decât poliţienească. Iată de ce, în interpretarea Centrului, vom urmări în cazul Gorincioi nu atât o anchetă judiciară, cât o farsă ordinară.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu