Petru Bogatu: Candidaţii şi spionii Moscovei

Poliţia, pin arestarea celor doi falsificatori de ziare, a zgândărit un cuib de viespi ai spionajului străin la Chişinău. Faptul că inculpaţii sunt cetăţeni ucraineni nu trebuie să ne înşele. Îndărătul lor se întrezăreşte mâna Moscovei.

O reţea clandestină a spionajului rus

Se pare că a fost dejucată o misiune strict secretă a serviciilor secrete ruseşti în Republica Moldova. E la mintea oricui că persoanele suspectate de editarea unor publicaţii contrafăcute constituie doar vârful aisbergului. Ele au, neîndoios, o droaie de asistenţi.
Pentru ca diversiunea mediatică să-şi atingă scopul, era nevoie de o vastă reţea clandestină care s-ar fi ocupat de colectarea informaţiilor, redactarea, procesarea, tipărirea, multiplicarea şi difuzarea produsului contrafăcut. Şi nu în ultimul rând, grupul de provocatori nu ar fi putut funcţiona în voie fără o acoperire informativă temeinică.

După toate probabilităţile, identificarea şi demascarea agenturii FSB-ului la Chişinău n-ar fi fost posibilă fără implicarea dispozitivului de contraspionaj al Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Interne a efectuat doar arestările. Sperăm ca roiul de viespi să fie distrus până la capăt. În caz contrar, acesta îşi va continua misiunea de înveninare, pe termen scurt, a campaniei electorale şi de desfigurare, pe termen lung, a sistemului politic moldovenesc.

În stil kaghebist

Sunt mai multe semne că avem de a face cu o operaţiune a spionajului rus. Acum câtva timp, în România, bunăoară, au fost arestaţi doi agenţi ruşi care, de asemenea, acţionau sub acoperire ucraineană. Serviciile secrete ale Moscovei s-au simţit întotdeauna în largul lor la Kiev. Este simptomatic faptul că pretinşii ucraineni s-au infiltrat de pe teritoriul autoproclamatei republici nistrene.

Şi stilistica este tot kaghebistă. Se ştie că încă în anii şaptezeci spionii sovietici din lumea a treia căutau să compromită, prin falsuri, un partid advers cu mâinile altui partid neagreat de ruşi, ca să câştige, în cele din urmă, marionetele Moscovei. Astfel de cazuri, bunăoară, s-au înregistrat în India. Când jos se bat doi lei, zice o butadă chinezească, câştigă maimuţa din copac.

Bănuiesc însă că, deşi reţeaua ilegală a spionajului rus a fost puternic afectată, adevăraţii comandidari ai diversiunii electorale nu vor putea fi reţinuţi, deoarce se află departe de hotarele Republicii Moldova. În legătură cu acest fapt, ţin să le amintesc cititorilor că în luna februarie 2011, Igor Dodon s-a aflat, vorba lui Vladimir Voronin, „într-o misiune specială” la Moscova. El s-a întâlnit în capitala Rusiei cu reprezentanţi ai Kremlinului şi, nu în ultimul rând, cu Gherman Gref, preşedintele „Sberbank”-ului, o instituţie financiară a guvernului care exercită operaţii de plată şi de credit pentru organizaţiile create sau promovate de ruşi în spaţiul postsovietic.

Cu AIE luptă în alegeri Kremlinul

De atunci Dodon a mai vizitat cel puţin de două ori fosta metropolă. În urma acestui fapt, acesta a devenit candidatul PCRM în alegerile din Chişinău şi îşi poate permite acum o campanie electorală suspect de costisitoare. Este limpede că nu duce lipsă nici de bani, nici de resurse tehnologice. Nu e de mirare că demonstraţia de forţă a comuniştilor şi a candidatului lor trezeşte îngrijorarea liderilor politici din arcul guvernamental de la Chişinău.

Se vede că Vlad Filat a fost atenţionat de SIS asupra implicării directe a FSB-ului în campania electorală de la noi şi a sprijinului generos acordat de Kremlin lui Igor Dodon. Tocmai de aceea premierul s-a văzut silit să avertizeze societatea că aspirantul PCRM la funcţia de edil al capitalei este susţinut de „forţe din afara ţării”.

S-o spunem pe şleau. Igor Dodon este la ora actuală nu atât candidatul PCRM, cât candidatul guvernului rus. El i-a fost impus lui Voronin care miza iniţial pe Zinaida Greceanâi, de administraţia lui Dmitri Medvedev. Acest fapt constituie un amestec brutal în afacerile noastre interne. Partidul Comuniştilor, în prezent, nu-i decât o acoperire informativă pentru agenturile Rusiei care, pe diverse căi (politice, electorale sau subversive), caută să readucă Republica Moldova sub stăpânirea Kremlinului.

Astfel, între spionii ruşi reţinuţi pentru falsificarea ziarelor şi echipa candidatului comunist în alegerile locale din Chişinău există o legătură indisolubilă. În aceste alegeri, cu AIE luptă, de fapt, guvernul rus. Aşa fiind, în ziua de 5 iunie, la Chişinău, dar şi într-o serie de alte localităţi, va trebui să alegem între un candidat naţional, pe de o parte, şi un agent de influenţă al Kremlinului, pe de alta.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu