Petru BOGATU: Azi în balamuc şi puşcărie, mâine în toată ţara!

Ruina nu-i ţară, spunea profesorul Preobrajenski, ci în mintea omului. Situaţia n-ar părea atât de catastrofală dacă ne-am face puţină ordine în debaraua din cap, vorba colegului Vasile Butnaru de la Radio Europa Liberă.

Ne sufocă veştile proaste

Uitaţi-vă numai ce scrie azi presa de la Chişinău! „Memorandumul Meseberg – mai perfid decât Memorandumul Kozak”. „Ruşii nu-şi vor evacua trupele din Transnistria”.  „Exodul părinţilor tulbură mintea copiilor”. „Stratfor: Moscova încearcă să submineze guvernul prooccidental de la Chişinău”. „Iodul radioactiv de la Fukushima a ajuns în Republica Moldova”. Acestea-s doar câteva titluri de-a dreptul neliniştitoare şi chiar deprimante, ca să nu zic sinistre pe care mass-media, la ora când scriu aceste rânduri, le scoate în prim-plan cu o obstinaţie demnă de o cauză mai bună.

Iar dacă la mulţimea de ştiri amarnice, urâte şi nervoase mai adăugăm şi comentariile scandaloase şi buimăcitoare de pe forumuri: „Filat are ticuri dictatoriale”, „Lupu ne vinde Moscovei” sau „Ghimpu dă cu oiştea-n gard”, te apucă damblaua. Cum să trăieşti cu astfel de noutăţi cumplite şi dureroase? Şi, ceea ce  este şi mai important, de ce şi pentru ce?

Ne sufocă veştile proaste. Ne omoară negativismul. Peste tot doar violenţă, desfrâu, urzeală şi corupţie. Nimic luminos şi înălţător. Dacă e să dăm crezare presei, bunăoară,  moldoveanul, ca tot românul, desigur, e un „macho” mereu dispus să-l ucidă pe mister Wilde. E un beţiv fără pereche-n lume. Un retardat fără identitate, dar cu două paşapoarte. Iar cel din Transnistria – chiar cu trei.

Şi când te gândeşti că întotdeauna este loc de mai bine. Că există şi jumătatea plină a paharului. Că lucrurile trebuie privite nuanţat. Că Europa ne învaţă să gândim pozitiv şi să acţionăm constructiv!

Orizonturile se limpezesc

Cred că la mijloc, totuşi, e vreo conspiraţie a masoneriei scoţiene. A marii finanţe internaţionale şi a micii oculte  naţionale care îşi propun să ne descurajeze. Să ne demoralizeze. Să ne dezaxeze. Să ne abată de pe calea cea dreaptă. De la credinţa noastră ortodoxă.

Mai cu seamă că dispunem şi de dovezi. Avem probe indubitabile că suntem lucraţi pe la spate. Că ni se trage clapa cu bună ştiinţă. Că viaţa, totuşi, e frumoasă. Priviţi doar cu atenţie împrejur. Orizonturile se limpezesc, după cum ar fi spus unul dintre mucaliţii noştri înaintaşi. Lumea şi ţara clocotesc de veşti îmbucurătoare. Agreabile. Minunate. Unele chiar excelente.

Numai că ele sunt trecute cu vederea. Sunt lăsate în umbră cu bună ştiinţă. Sunt împinse în subsolul paginilor de ziar. Pe planul secund al jurnalelor TV. Se face asta în mod deliberat ca să obosim de pe urma ştirilor îngrijorătoare şi să ne lăsăm de  citit sau de privit înainte de a ajunge la informaţiile cu adevărat  încurajatoare.

Să luăm veştile plăcute de ultimă oră. Iată-le. Serviţi-le cu lingura cea mare. „Republica Moldova şi Vlad Filat – eroii pozitivi ai UE”. „La Chişinău au ajuns primele troleibuze noi”. „Călin şi Ina Vieru s-au împăcat”. Promiţător, nu? Te îmbărbătează aceste ştiri norocoase. Cu alţi ochi priveşti  lumea, citându-le.

Mai multe temniţe şi ospicii: aderarea la UE tot mai aproape

Cea mai stimulativă veste este însă ascunsă îndărătul unui titlu codificat care sună aşa: „Proiectul Twinning finalizat: aderarea la UE tot mai aproape”. Noutatea e grozavă. Ne arată că Uniunea Europeană se află acum doar la o azvârlitură de băţ. Şi asta datoriră acestui „Twining” care nu-i altceva decât un program de reformare a puşcăriilor. De acum încolo vom avea închisori mai bune, mai confortabile şi mai multe. Timp de 15 luni, 32 de experţi au lucrat în vederea ameliorării managementului penitenciar. Şi cum UE consideră Twiningul drept instrument principal de preaderare, se vede că am făcut  un pas uriaş pe calea modernizării depline a Republicii Moldova. Fantastic. Europa a ajuns deja în temniţele noastre, mai rămâne să poposească şi în restul ţări.

Şi perspectivele sunt formidabile. Ne întăreşte în această opinie o altă veste duioasă care ne parvine, pardon, din domeniul psihiatriei autohtone. Un titlu cu literele cât libărcile ne anunţă că „La Chişinău a fost deschis un centru naţional de sănătate mintală”. Acesta va coordona acum activitatea tuturor ospiciilor. Directorul Spitalului de Psihiatrie, Mihai Hotineanu, a precizat că inaugurarea acestuia „este extrem de importantă în condiţiile în care în Republica Moldova numărul persoanelor cu probleme de sănătate mintală este în creştere”. Şi procentul lor sporeşte nu numai pentru că tot mai mulţi dintre noi căpiază, ci şi în urma faptului că, potrivit ziaristei Aneta Grosu, în Republica Moldova mai continuă încă practicile staliniste de internare forţată a persoanelor indezirabile în clinicile pentru alienaţi.

Una peste alta, Europa a ajuns la noi nu doar în răcoarea pârnăii, ci şi în agitaţia balamucurilor. Astfel, zdupurile şi casele de nebuni, dacă e să dăm crezare acestor veşti extraordinare,  sunt acum un fel de cap de pod al europenizării de unde va trebui să atacăm marele obiectiv al integrării în UE.

Şi în fine, dar nu şi în ultimul rând, pe scurt despre o ştire deocamdată nelămurită. Aceasta aparent pare să fie rea. Nu-i exclus însă să se dovedească până la urmă bună. Union Fenosa anunţă posibile deconectări ale energiei electrice pentru vineri. Parcurg informaţia difuzată şi constat profund consternat că urmează să fie întreruptă livrarea de energie electrică în toate sectoarele oraşului Chişinău, cu excepţia casei Guvernului şi sălii de şedinţe a Parlamentului. La fel se prezintă lucrurile şi în provincie.

S-ar putea să fie o manevră ingenioasă. Dacă nu se stinge lumina în toată ţara, lumea va crede că-i o mistificare de 1 aprilie. Dacă se stinge, totuşi, vom râde în întuneric de o glumă tare servită de ziua internaţională a fraierilor. Oricum ai suci-o, câştigă bancagiul.

 

 

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu