Petru Bogatu: Atac la Filat!

A afirma într-un prestigios ziar de la Moscova că prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, ar fi favoritul Rusiei e aproape ca şi cum în presa de la Tel-Aviv ar apărea dezvăluiri potrivit cărora liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad ar fi creatura Israelului. Sau ca şi cum mass-media din lumea arabă ar susţine că liderul dreptei israilene, vicepremierul Avigdor Liberman, ar fi omul organizaţiei Hamas la Ierusalim.

Rusia nu aduce multe puncte în palmaresul politic

Republica Moldova nu-i, desigur, nici Iran, nici Israel. Înţelegem că analogiile sunt riscante. Dar nu şi irelevante, totuşi. Credem că sunt pe cât de sugestive, pe atât de ilustrative.

Deşi societatea noastră nu este omogenă în ceea ce priveşte atitudinea faţă de Rusia, în mijlocul ei există destule rezerve faţă de fosta metropolă. Şi popularitatea lui Vladimir Putin, pretinsă de unele sondaje de opinie, nu trebuie confundată cu simpatia faţă de liderul de la Kremlin. Sau cu cea faţă de politica Moscovei.

Oricum te-ai uita, Rusia nu este obiectul dragostei noastre politice. Lucrurile stau exact invers. Nu-i vorba de rusofobie, fireşte, ci de un tip de neîncredere latentă, de anumite suspiciuni, întreţinute la noi atât de trecutul, cât şi de prezentul relaţiei cu Răsăritul.

Arma dezinformării şi intoxicării

Astfel stând lucrurile, amiciţia afişată faţă de Rusia sau, cu atât mai mult, obedienţa faţă de aceasta nu aduc multe puncte în palmaresul actorilor politici de la Chişinău. Din contra. Legăturile prea strânse cu Moscova, etalate în campania pentru alegerile parlamentare din 2005, i-au jucat festa lui lui Serafim Urechean, diminuându-i substanţial Blocului Moldova Democrată scorul electoral.

Până şi pe stânga eşichierului influenţa Moscovei nu este atât de semnificativă după cum pare la prima vedere. În orice caz, relaţia extrem de proastă cu Putin, generată de nesemnarea memorandumului Kozak, nu l-a împiedicat pe Vladimir Voronin să câştige scrutinul din acelaşi an 2005.

Privit din acest unghi, articolul apărut la finele săptămânii trecute în cotidianul moscovit „Kommersant” miroase a atac subversiv împotriva lui Vlad Filat şi a partidului său. Într-un comentariu semnat de V. Soloviov, expertul pe probleme moldoveneşti al publicaţiei respective, se susţine cum că prim-ministrul de la Chişinău, alături de Marian Lupu şi Valeriu Pasat, ar fi favoritul Moscovei în viitoarea campanie electorală. Nici mai mult, nici mai puţin.

E la mintea oricui că PLDM, fiind o formaţiune de centru-dreapta care, la toamnă, urmează să adere la Partidul Popular European, are un bazin electoral preponderent prooccidental. Autorul rus, deci, nu avea cum să nu ştie că o atare informaţie ar şifona imaginea premierului şi a partidului său. Totuşi a inserat-o în ziar. Şi nu întâmplător. Se vede cu ochiul liber că la mijloc e o acţiune diversionistă, menită să-l culpabilizeze pe Vlad Filat, să intoxice mass-media de la Chişinău şi, bineînţeles, să dezinformeze şi să demoralizeze electoratul de centru-dreapta din Republica Moldova.

SUGRUMARE PRIN ÎMBRĂŢIŞARE

Este de remarcat faptul că, pentru a fi compromis, premierul e băgat în aceeaşi oală cu Marian Lupu şi Valeriu Pasat. Cum cel dintâi, singur şi nesilit de nimeni, îşi scoate în evidenţă calitatea sa de politician prorus, iar cel de-al doilea este prin definiţie un om al Moscovei la Chişinău, „Kommersant” insinuează de fapt că Vlad Filat le-ar ţine companie celor doi în jocurile Kremlinului în Republica Moldova.

Doar aşa, ca o coincidenţă, cu o zi înainte de publicarea articolului cu pricina, deputatul PCRM, Grigori Petrenco, i-a adus lui Filat acuzaţii asemănătoare, susţinând într-o emisiune televizată cum că Valeriu Pasat ar fi un proiect al PLDM. Aluzia e evidentă, nu? Pasat, omul Moscovei, ar fi, chipurile, un produs al liberal-democraţilor. De unde şi insinuarea că toţi ar fi legaţi. E o stratagemă ordinară a hoţului care strigă: „Prindeţi hoţul!”.

Reacţia comuniştilor e explicabilă. Îi roade invidia că Moscova nu mai are încredere totală în iapa lor deşelată şi pariază pe un nou armăsar numit Pasat.

Să nu uităm, de asemenea, că declaraţia năucitoare, potrivit căreia situaţia din Republica Moldova ar fi la fel de explozivă ca cea din Kârgâzstan, a fost făcută de premierul rus Vladimir Putin la doar câteva ore după ce s-a întreţinut la Sankt-Petersburg cu premierul moldovean. Curat murdar, ar spune Caragiale.

Dezinformarea din „Kommersant” este cu atât mai periculoasă, cu cât aparent îi face nişte avansuri lui Vlad Filat, sugerând că acestuia i s-ar deschide uşile Kremlinului. În realitate, avem de a face cu un procedeu cunoscut de manipulare şi spălare a creierului, când articolul, plin de perne moi care amortizează neliniştea, seamănă din abundenţă îndoieli. Parafrazându-l pe Nero, Moscova îşi îmbrăţişează adversarul, dar numai pentru a-l sugruma.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu