Petru Bogatu: Apărarea lui Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu a lansat în ultimele zile nişte atacuri necruţătoare împotriva partenerilor de coaliţie, acuzându-i că ar fi conspirat pentru a-l compromite. Afirmaţiile acide ale liderului liberal au scandalizat opinia publică, dar nu şi pe Vlad Filat sau Marian Lupu. Aceştia îşi păstrează calmul şi se fac că plouă. De ce oare?

Aruncă mănuşa, dar nu o ridică nimeni

Dacă e să ne luăm după relatările presei, Alianţa pentru Integrare Europeană ar fi în pragul rupturii. Unii analişti politici autohtoni se întreabă deja cu un aer meditativ: „Ghimpu renunţă la AIE?”.

La o privire sumară, de bună seamă, lucrurile s-au complicat rău de tot. Ghimpu aruncă în stânga şi-n dreapta reproşuri. Le aminteşte, de exemplu, lui Lupu şi Filat că nu au dorit să sprijine condamnarea crimelor comunismului, propusă de liberali. Că nu au făcut nimic pentru modificarea articolului din Constituţie cu privire la limba oficială. Liderul PL dă de înţeles că ar fi fost lucrat pe la spate. Afirmă că ideea cu referendumul este un truc pus la cale de PLDM şi PD pentru a-l determina pe el să renunţe la funcţia de preşedinte al Parlamentului care îi revine conform Acordului AIE. Şi în sfârşit, ca să pună cireaşa pe tort,  PL refuză să înainteze un candidat pentru funcţia de preşedinte şi îşi declină responsabilitatea totală pentru actul guvernării.

Aşa fiind, mai că aş fi şi eu tentat să văd în gestul lui Mihai Ghimpu o ameninţare la adresa Alianţei. O fisură periculoasă care se poate solda cu distrugerea AIE. O barieră de netrecut în calea alegerii preşedintelui, fapt ce va provoca alegeri anticipate cu repercusiuni imprevizibile pentru  destinele democraţiei moldoveneşti. Aş putea să cred că liderul PL, supărat foc, le aruncă mănuşa lui Filat şi Lupu. Că se duelează cu ei pe viaţă şi pe moarte. Există însă câteva elemente care mă împiedică să fac asta. Iată două dintre ele care îmi par simptomatice.

Nevoia de a-şi proteja spatele

Primo. În paralel cu atacurile lui Mihai Ghimpu, primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă a declarat fără echivocuri că PL nu se va face vinovat de nealegerea preşedintelui şi provocarea alegerilor anticipate care ar fi o catastrofă pentru cursul european al Republicii Moldova.

Secundo. Liberalii vor să ştie din timp cine va fi candidatul AIE pentru funcţia de şef al statului, ceea ce înseamnă că reuşita alegerilor îi interesează chiar mai mult decât pare la prima vedere.

În fine, celor două fapte trebuie să le mai adăugăm încă unul. Dumitru Diacov, fiind rugat recent într-o emisiune televizată să comenteze atacurile liderului liberal, a răspuns franc: „Ghimpu încearcă să se securizeze”.

Partenerii ştiu de ce

Asta e. Este destul să raportăm actualele declaraţii critice ale liderului PL, oricât de dure ar părea, la altercaţiile de altădată din sânul AIE, pentru a observa diferenţa. Şicanele anterioare imediat tulburau apele, stârneau replici impulsive, constituindu-se în cele din urmă în adevărate drame politice ce provocau vaietele sau chiar lacrimile suporterilor AIE. Astăzi însă pare că nimic nu-i în stare să strice „idila” înfiripată de la o vreme în coaliţia de guvernământ.

De unde şi concluzia că Mihai Ghimpu face un joc tactic bine gândit. Şi partenerii săi din AIE ştiu de ce.

Urmând să voteze împreună cu Dodon un candidat apartinic şi renunţând la portofoliul de preşedinte al Parlamentului, PL riscă să-şi şifoneze reputaţia în mijlocul propriului electorat. De aceea, dând toată vina pentru situaţia creată pe PD şi PLDM, liderul liberal îşi protejează partidul. Ghimpu se află în legitimă apărare şi trebuie lăsat în pace să interpreteze acest rol până la capăt.

 

 

 

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu