Petru Bogatu: Ai cui sunt Ashton, Tusc, Biden şi compania?

Evenimentele se precipită precum simptomele înainte de moartea clinică a unui pacient în agonie. Iată de ce mă văd nevoit în cele ce urmează să mă opresc nu asupra unui, ci a câtorva lucruri care ar putea să aibă un impact covârşitor asupra evoluţiilor ulterioare.

Şi Catherine Ashton este omul lui Filat?

„Dirk Schibel e omul lui Filat?”, se întreabă retoric tânărul nostru coleg Alexandru Cozer pe blogul său, referindu-se la faptul că Marian Lupu şi compania, în cadrul dezbaterilor parlamentare pe tema tentativei de expropriere ilicită a unor acţionari europeni şi moldoveni, au căutat să demonstreze în cel mai penibil mod posibil că nu s-ar fi întâmplat nimic deosebit. Că e mult zgomot pentru nimic. Că toată treaba asta nu face nici cât o ceapă degerată. Că Vlad Filat care le-a luat apărarea celor păgubiţi ar fi exagerat pentru a aduna astfel nişte puncte politice în palmaresul său politic. Dacă-i aşa, atunci trebuie să deducem că Dirk Schibel, reprezentantul UE în Republica Moldova, ar fi iobagul premierului moldovean.

Un fel de argat cu ziua pe plantaţiile liderului PLDM, unde-i  strânge recolta politică şi i-o depozitează în hambare.

Mergând pe firul acestei idei, am putea spune că şi Catherine Ashton este omul lui Filat. Anterior, după dialogul  premierului cu şeful administraţiei de la Tiraspol, acelaşi comentator voluntar al politicii moldoveneşti, Marian Lupu, a declarat că întâlnirea din Germania e o vrăjeală. Că astfel Filat  îşi lustruieşte imaginea politică pe seama lui Smirnov. Şi cum înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton, a salutat călduros întrevederea dintre cei doi, conchidem că şi această distinsă doamnă munceşte cu abnegaţie pe ogorul liderului PLDM.

Ca să nu mai vorbesc de premierul polonez Donald Tusk, care, la Forumul Economic de la Krynica, i-a înmânat lui Filat premiul „Omul Anului”. Iar de vizita la Chişinău a vicepreşedintelui SUA Joe Biden care îl complimenta generos pe premierul moldovean vă mai amintiţi? E tare acest Filat, de vreme ce i-a pus la treabă pe toţi liderii occidentali, obligându-i să-i perieze sârguincios look-ul. În această situaţie, se iscă o întrebare: cine-i atunci Marian Lupu?

Nu vă atingeţi de Constituţie. Poate ucide!

Nu încape îndoială că prin declaraţiile sale pe tema alegerii preşedintelui, liderul liberal-democrat pune presiune pe partenerii din AIE, dar şi pe judecătorii Curţii Constituţionale. Filat se teme probabil că magistraţii vor accepta să-i ridice mingea la fileu lui Lupu şi vor permite amendarea Constituţiei  printr-o lege organică.

Sunt întemeiate suspiciunile premierului? Puţin probabil. Totuşi, având în vedere faptul că instanţele noastre judecătoreşti îşi permit adesea să ia cele mai trăsnite hotărâri, nimic nu-i imposibil. Nici nu ştii de unde sare iepurele.

De aceea, chiar dacă alegerea preşedintelui este o chestiune vitală, acest lucru nu trebuie făcut cu orice preţ. În niciun caz nu se poate forţa modificarea Constituţiei altfel decât printr-o majoritate parlamentară calificată. Până şi încercarea de a o revizui prin referendum a fost o divagaţie periculoasă, lucru pe care l-au lăsat să se înţeleagă experţii Comisiei de la Veneţia. Actele constituţionale care obligă o expertiză avansată nu se  adoptă direct prin referendum nici în SUA, nici în vestul Europei.

Constituţia a fost o stavilă în calea comuniştilor care de la 2001 încoace au încercat să introducă rusa drept a doua limbă oficială, să schimbe şi stema, şi tricolorul, şi imnul. N-au reuşit însă, pentru că era dificilă modificarea Legii Supreme. Această dificultate benefică trebuie să rămână şi de acum încolo.

Comuniştii s-au sucit. Vor tot!

Speculaţiile din mass-media de la Moscova potrivit cărora Voronin l-ar fi rugat pe Serghei Narîşkin să-l convingă pe Vlad Filat să creeze o coaliţie PLDM-PCRM sunt pure baliverne, fireşte. Tentative de intoxicare. Nimic mai mult.

Cum poate fi acest Narîşkin mai convingător decât Dirk Schibel, Catherine Ashton, Donald Tusk şi alţi lideri occidentali care, dacă e să ne luăm după logica lui Marian Lupu, ar fi oamenii de umbră ai premierului? Asta e ca să glumim, desigur. Dacă e să vorbim serios, un sâmbure de adevăr în relatările presei de la Moscova există totuşi. Ele dovedesc o dată în plus că Voronin s-a sucit.

Dacă încă nu demult fostul preşedinte era de acord să-l voteze pe Filat în funcţia de şef al statului doar în schimbul unor garanţii preponderent pecuniare, fără a pretinde să intre la guvernare, acum lucrurile s-au schimbat. Comuniştii profită de slăbiciunile AIE. Ei nu mai vor să rămână în opoziţie şi, în schimbul votării preşedintelui, impun o coaliţie PLDM-PCRM.

Pe tabla de şah, precum se ştie, există un număr limitat de mutări. Iar numărul de mutări câştigătoare este şi mai mic. Prin jocul dezastruos de până acum, AIE s-a pus într-o situaţie foarte dificilă. Se pare că pe tabla de şah nu au mai rămas mutări bune.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu