Petru Bogatu a oferit un număr record de autografe la premiera „Funiei împletite în trei”

Lansarea romanului „Funia împletită în trei” de Petru Bogatu, organizată la Art House Café în cadrul Serilor de joi ale Teatrului „Eugene Ionesco” (17 ianuarie), a fost moderată de scriitorul şi publicistul Val Butnaru şi a reunit un număr record de ascultători – scriitori, critici literari, analişti politici, jurnalişti, pedagogi, antreprenori, funcţionari publici şi simpli cititori. Apărut la editura JURNALULUI de Chişinău, romanul pune în lumină talentul literar al lui Petru Bogatu, editorialist şi comentator politic de primă linie.

„Funia…”, un thriller geopolitic

„Subiectul captivant este elaborat cu rigurozitate şi încărcat cu efecte dramatice pentru a te acapara de la prima pagină, misterul şi suspansul introduse meşteşugit îţi taie respiraţia, stilul clar, limbajul plastic, accesibil, nu îngreunează, ci stimulează lectura”, a menţionat Nicolae Negru, observând, de asemenea, că romanul se suprapune peste intriga spectacolului politic de la noi.

Potrivit lui Mircea V. Ciobanu, „Funia împletită în trei” e un thriller geopolitic, acesta anunţă naşterea romanului poliţist în Republica Moldova.

Dorin Recean: „Poliţiştii, mai ales cei inteligenţi, ar citi romanul cu plăcere”

Spre surprinderea publicului, la premiera cărţii a fost prezent şi un ministru, şi anume cel al Afacerilor Interne. Dorin Recean i-a mulţumit autorului că a scris un roman despre poliţişti, despre cei inteligenţi în primul rând, afirmând că ofiţerilor MAI le-ar face plăcere să-l citească.

Moderatorul lansării, Val Butnaru, a sugerat că ei ar putea să-l şi procure, tirajul romanului aflându-se la redacţia JURNALULUI de Chişinău.

„Romanul se va bucura de succes, pentru că are un stil curgător. Demult nu am citit o carte cu un limbaj atât de catifelat”, a afirmat profesorul universitar Constantin Şchiopu. Domnia sa consideră că „Funia…” e  mai curând un roman politic şi că poate fi plasat alături de cartea „Cel rătăcit” de Aurelian Silvestru.

Scriitorul Igor Nagacevschi a avut nevoie de o singură zi pentru a citi „Funia…” în întregime. În roman găsim realităţi uşor de recunoscut, e vorba de un oraş de kgb-işti, de spioni şi de figuri politice dubioase. Acţiunea se desfăşoară în ziua de azi, unele fire ale subiectului duc spre omorul lui Vadim Pisari de la Vadul lui Vodă. Pânza epică e foarte densă, în ea există trei paliere, cel american, cel rusesc şi cel moldovenesc. După părerea lui Igor Nagacevschi, paginile de analiză politică distonează cu cele de pură beletristică, dar impresionează complexitatea şi fluiditatea lucrării în ansamblu.

O tentativă de a prezenta o istorie alternativă

La finalul lansării Petru Bogatu le-a mulţumit vorbitorilor şi tuturor celor prezenţi: „S-au spus atâtea cuvinte frumoase, sunt emoţionat şi chiar tulburat. Da, romanul e şi politic, şi poliţist, dar înainte de toate e o tentativă de a prezenta o istorie alternativă. O astfel de istorie tragică e posibilă oricând”.

A urmat o sesiune de autografe de-a dreptul spectaculoasă. Zeci de cititori care intraseră în posesia cărţii în decursul premierei acesteia au stat la rând pentru a obţine semnătura autorului pe foaia de titlu. Astfel, primul roman (vor urma şi altele, sperăm) al lui Petru Bogatu şi-a început călătoria spre marele public.

Irina Nechit

Text foto:

Secvenţă de la lansarea romanului „Funia împletită în trei” de Petru Bogatu, Art House Café, Teatrul „Eugene Ionesco”

Fotografie de Nadea Roşcovanu